Αρχική Αντιγήρανση Τα ελιξίρια της νεότητας είναι οι ορμόνες μας

Τα ελιξίρια της νεότητας είναι οι ορμόνες μας

Από πολλούς η αυξητική ορμόνη θεωρείται το ελιξίριο της νεότητας. Η αυξητική ορμόνη (growth hormone ή GH) ή σωματοτροπίνη, είναι μια πρωτεΐνη η οποία απελευθερώνεται από την υπόφυση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τη χοληστερίνη, βελτιώνει τις επιδόσεις στο σεξ, κάνει οξύτερη την όραση, βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου και συμβάλλει στην επούλωση των τραυμάτων. Στο βαθύ ύπνο τα κύτταρα επιδιορθώνονται, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξητική ορμόνη.

♦ της Βασιλικής Τριάντη, Ενδοκρινολόγος MD, MSc., cPhD, www.endokrinologos-diavitologos.gr

Η αυξητική ορμόνη χρησιμοποιείται, κυρίως, στους αθλητές για την ενίσχυση της απόδοσής τους. Εκτός από τη χρήση στους αθλητές το ενδιαφέρον στη θεραπεία με αυξητική ορμόνη, τον τελευταίο καιρό εστιάζεται στην αναστροφή των επιδράσεων της γήρανσης.

Η αυξητική ορμόνη κάποιοι ισχυρίζονται ότι:

  • Σταματά τη γήρανση και γυρίζει το βιολογικό ρολόι μέχρι και 20 χρόνια πίσω.
  • Η αυξητική ορμόνη βοηθά στην απώλεια του βάρους στον ύπνο.
  • Η αυξητική ορμόνη μειώνει το σωματικό λίπος χωρίς γυμναστική.
  • Η αυξητική ορμόνη αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας.
  • Η αυξητική ορμόνη βοηθά στην απόκτηση νεανικού δέρματος.
  • Η αυξητική ορμόνη βελτιώνει τον ύπνο.

Η αυξητική ορμόνη παράγεται από την υπόφυση του εγκεφάλου. Έχει καθοριστικό ρόλο στη σωματική ανάπτυξη των παιδιών όπως, επίσης, και στη συντήρηση των ιστών και οργάνων του σώματος σε τη διάρκεια της ζωής.

Πώς μειώνεται η αυξητική ορμόνη

Με την αύξηση της ηλικίας, η παραγωγή της αυξητικής ορμόνης μειώνεται. Η μείωση των επιπέδων της ορμόνης στον οργανισμό, αρχίζει μετά την ηλικία των 40 ετών.

Άλλοι παράγοντες που μειώνουν την έκκριση της αυξητικής ορμόνης:

  • Παθολογικά αίτια
  • Λίγος ή άστατος ύπνος
  • Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υδατανθράκων(ανεβάζουν τη γλυκόζη στο αίμα κι αυτό με τη σειρά του ανεβάζει την ινσουλίνη. Η άνοδος της ινσουλίνης είναι καταστροφική γιατί μειώνει την παραγωγή της αυξητικής ορμόνης.)

Xρήση αυξητικής ορμόνης για λόγους υγείας

Η αυξητική ορμόνη χρησιμοποιείται για παιδιά στα οποία η υπόφυση δεν παράγει ορμόνη σε ποσότητες που απαιτούνται για την ανάπτυξη τους.

Επίσης, ανεπάρκεια παραγωγής αυξητικής ορμόνης, παρατηρείται σε ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο ή που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία στην υπόφυση ή στον υποθάλαμο.

Υπάρχουν και ορισμένες άλλες ενδείξεις για τη χορήγηση αυξητικής ορμόνης, όπως παιδιά με χαμηλό ανάστημα ή νεφρικές παθήσεις, παιδιά με σύνδρομο Turner και Prader-Willy, σε ασθενείς με απώλεια μυϊκής μάζας λόγω μόλυνσης με τον ιό HIV (AIDS).

Η χορήγηση της αυξητικής ορμόνης δεν έχει εγκριθεί για ενήλικες στους οποίους παρουσιάζεται η φυσιολογική, λόγω ηλικίας μείωση των επιπέδων της ορμόνης. Η χορήγησή της, κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική ή ασφαλής.

Η ιδέα για τη χρησιμοποίηση της αυξητικής ορμόνης για σκοπούς καταπολέμησης και πρόληψης της γήρανσης, γεννήθηκε όταν μερικές έρευνες σε ενήλικες έδειξαν ότι οι ενέσεις της ορμόνης είχαν ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η αύξηση της οστικής πυκνότητας και μυϊκής μάζας, η μείωση του σωματικού λίπους, η βελτίωση της συσταλτικότητας της καρδίας, η αύξηση των δυνατοτήτων άσκησης και η βελτίωση της ψυχικής διάθεσης και δραστηριοποίησης.

Έχουμε σήμερα επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι οι ενέσεις αυξητικής ορμόνης είναι σε θέση να δίνουν ξανά στους ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες έστω και λίγη από τη χαμένη ζωτικότητα και δύναμη που είχαν στα νιάτα τους;

Πράγματι συγκριτικές έρευνες μεταξύ ενηλίκων ανδρών που έλαβαν αυξητική ορμόνη και αντίστοιχων ανδρών που συμμετείχαν σε πρόγραμμα άσκησης και ενδυνάμωσης μυών, έδειξαν ότι το πρόγραμμα μυϊκής άσκησης αυξάνει πολύ καλύτερα όχι μόνο τη μυϊκή μάζα αλλά και τη μυϊκή δύναμη.

Τα από του στόματος χορηγούμενα συμπληρώματα που ενισχύουν την παραγωγή της ενδογενούς αυξητικής ορμόνης χρονολογούνται από το 1981 σε μια μελέτη που χρησιμοποιήθηκε λυσίνη και αργινίνη. Η πρόσληψη της αργινίνης, της λυσίνης και της ορνιθίνης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης. Οι κάψουλες που περιέχουν αμινοξέα αργινίνης, λυσίνης και γλουταμίνης είναι διαθέσιμα στο εμπόριο. Η ενέσιμη αυξητική ορμόνη διατίθεται μόνο με συνταγή ιατρού, αλλά στους αθλητές διατίθεται και παράνομα.

πηγή: www.naturanrg.gr, natura nrg T. 106 

Προηγούμενο άρθρο– ΕΛΗΞΕ- Κέρδισε κορυφαία προϊόντα ελαιολάδου Nikolaou Family
Επόμενο άρθροΚηλίδες, πανάδες, ακτινικές κερατώσεις: πρόληψη και θεραπεία