ΟικογένειαΤα μαξιλάρια στο μικροσκόπιο: Γνωρίζετε που την κεφαλήν κλίναι;

Τα μαξιλάρια στο μικροσκόπιο: Γνωρίζετε που την κεφαλήν κλίναι;

 
Tα μαξιλάρια αποτελούν σημαντικότατες εστίες μικροβίων.  Ένα παλιό μαξιλάρι μπορεί να περιέχει μέχρι 20% του βάρους του σε αποβάλλοντα απονεκρωμένα κύτταρα του δέρματος με αντίστοιχα τρεφόμενα ακάρεα σκόνης.

Της Μαρίας Γκέκα

To σπίτι μας είναι το καταφύγιο που όλοι χρειαζόμαστε, έτσι ώστε να αισθανόμαστε θαλπωρή και ασφάλεια. Μήπως όμως, για πολλούς από εμάς, ο πραγματικός κίνδυνος ζει μέσα σε αυτό;
Υπάρχουν πολλοί αλλεργιογόνοι μικροοργανισμοί που μοιράζονται μαζί μας κάθε βράδυ το μαξιλάρι μας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ζωύφια της σκόνης, βακτηρίδια, μύκητες και μούχλα. Έρευνες έχουν δείξει ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό υπνοδωματίων υπάρχουν συγκεντρώσεις μικροβίων που ξεπερνούν τα επίπεδα που είναι σε θέση να προκαλούν αλλεργία. Τι πρέπει να κάνουμε;

Στα περισσότερα σπίτια, το πλύσιμο των μαξιλαροθηκών είναι μέρος της καθαριότητας –  ρουτίνας του σαββατοκύριακου. Συχνά όμως, τα μαξιλάρια τα οποία χρησιμοποιούμε  κάθε βράδυ για τον ύπνο δεν αντικαθίστανται για πολλά χρόνια και ακόμη πιο συχνά δεν αερίζονται καθόλου. Δυστυχώς όμως, το πλύσιμο και η αντικατάσταση της μαξιλαροθήκης δεν απομακρύνουν τα ακάρεα και γενικότερα τα  αλλεργιογόνα που συσσωρεύονται στα μαξιλάρια.

Τι είναι τα ακάρεα  

Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί, αόρατοι δια γυμνού οφθαλμού, τα οποία φωλιάζουν σε χαλιά, μοκέτες, στρώματα, μαξιλάρια, υφασμάτινα έπιπλα, κουρτίνες κ.λπ. Ανήκουν στην ομάδα των αραχνοειδών και ζουν από τα επιθήλια που βγαίνουν από το σώμα μας.. Ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθούν τα ακάρεα είναι η υγρασία και η απουσία φωτός.

Τα ακάρεα δεν επιβιώνουν σε περιβάλλον ψυχρό ή πολύ θερμό, σε υψόμετρο πάνω από 1100-1200 μέτρα, σε υγρασία περιβάλλοντος κάτω του 50% και όταν εκτίθενται σε ηλιακή ακτινοβολία. Σε ένα γραμμάριο οικιακής σκόνης μπορεί να βρεθούν μέχρι και 19.000 ακάρεα  (συνήθως είναι περί τα 100 έως 500). Τα αλλεργιογόνα των ακάρεων ευρίσκονται κυρίως στα απεκκρίματά τους (κάθε άκαρι παράγει περίπου 10-20 σωματίδια-απόβλητα ημερησίως), αλλά αλλεργιογόνες αποτελούν επίσης και οι πρωτεΐνες του σώματός τους.

Τα ακάρεα διατρέφονται με την πιτυρίδα του ανθρώπου (νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας που πέφτουν καθημερινά από το σώμα μας), έχουν ανάγκη τη θερμότητα του ανθρώπινου σώματος και επιζητούν την υγρασία, επειδή το σώμα τους κατά 75-80% αποτελείται από νερό.
Έτσι τα στρώματα και τα μαξιλάρια αποτελούν το ιδανικό μικροπεριβάλλον για την ανάπτυξή τους. Ο αριθμός των ακάρεων σε ένα στρώμα 5ετίας μπορεί να είναι από 5.000 έως 15.000 ακάρεα ανά τετραγωνικό εκατοστό στρώματος…!

Τα ακάρεα λοιπόν που συσσωρεύονται στα στρώματα και τα μαξιλάρια αποτελούν συχνή αιτία αλλεργικού άσθματος. Σε έρευνες που έγιναν σε παιδιά με άσθμα, βρέθηκε ότι η χρήση καλυμμάτων για τα μαξιλάρια και τα στρώματα που εμποδίζουν τη διέλευση των αλλεργιογόνων, μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα του άσθματος των παιδιών και τις ανάγκες τους σε φάρμακα.  

bed_pillows-Τα μαξιλάρια στο μικροσκόπιο: Γνωρίζετε που την κεφαλήν κλίναι;-naturanrgΤι να κάνουμε;

Η ύπαρξη μικροοργανισμών είναι αναπόφευκτη, αλλά με κάποια απλά μέτρα μπορούμε να κρατούμε όσο το δυνατόν πιο καθαρό το σπίτι μας φροντίζοντας να το αερίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό επιβάλλεται, ειδικά εάν στο σπίτι ζουν άτομα με χρόνιες αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα.

✔ Πράγματι, ο αερισμός και η περιοχή που βρίσκεται το σπίτι παίζουν σημαντικό ρόλο στις συγκεντρώσεις ζωυφίων της σκόνης και άλλων αλλεργιογόνων στα μαξιλάρια. Όσο πιο κλειστό είναι το σπίτι και όσο πιο λίγο ανανεώνεται ο αέρας, τόσο περισσότερα αλλεργιογόνα θα συσσωρεύονται στο εσωτερικό του. Φυσικά, σε κλίματα με σκόνη, τα λιγότερο κλειστά σπίτια επιτρέπουν τη διείσδυση περισσότερης σκόνης. Για το λόγο αυτό, οι κάτοικοι των σπιτιών περιοχών όπου το κλίμα έχει σκόνη, υγρασία και μούχλα πρέπει να αλλάζουν συχνότερα τα μαξιλάρια τους. Οι συστάσεις για τη συχνότητα αντικατάστασης των μαξιλαριών κυμαίνονται από 6, 12 έως 24 μήνες το περισσότερο.

✔ Γενικότερα, οι αλλεργιολόγοι συστήνουν την αλλαγή μαξιλαριού κάθε 1 με 2 χρόνια, ενώ σε άτομα που υποφέρουν από άσθμα και αλλεργίες, η αλλαγή πρέπει να γίνεται συχνότερα. Ακόμη, προτείνουν τη χρήση οικολογικών και υποαλλεργικών προϊόντων που δεν συμπιέζονται, «αναπνέουν», με αποτέλεσμα να μην προκαλούν εφίδρωση και να παραμένουν δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά το χειμώνα.

✔ Επιπλέον, εκτός από την τακτική αντικατάσταση των μαξιλαριών, συστήνεται η χρήση καλυμμάτων για τα στρώματα και τα μαξιλάρια που προστατεύουν από αλλεργιογόνα.

✔ Τέλος, το πλύσιμο με ζεστό νερό όλων των ειδών υπνοδωματίου κάθε εβδομάδα, το καθάρισμα με χρήση ατμού των χαλιών και των κουρτινών των υπνοδωματίων βοηθούν σημαντικά.

Αφαιρετικό στυλ διακόσμησης

Η κα Καλλιόπη Κόντου- Φίλη,  αλλεργιολόγος, M.S., M.D., Ph.D. και επί σειρά ετών Aντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, μας εξηγεί ότι προβλήματα στο αναπνευστικό, όπως αλλεργική βρογχίτιδα, αλλεργικό άσθμα  ή δερματοπάθειες, μπορεί να οφείλονται στα εν λόγω ακάρεα.

Το υγρό και θερμό κλίμα του σπιτιού αποδεικνύεται ιδανικός σύμμαχος για την αναπαραγωγή και την επιβίωση των συγκεκριμένων ζωυφίων. Το χειμώνα δε, όταν τα παράθυρα είναι κλειστά και ο κλιματισμός θερμαίνει το σπίτι, τα προβλήματα επιδεινώνονται.
Τα ακάρεα όμως δεν είναι ανίκητα. Ακολουθώντας απλές οδηγίες μπορούμε –σε μεγάλο βαθμό– να εξαλείψουμε την παρουσία τους. Αρκεί να υιοθετήσουμε ένα …μάλλον αφαιρετικό στυλ διακόσμησης.

Πιο συγκεκριμένα: δωμάτια χωρίς χαλιά, δερμάτινα -και όχι υφασμάτινα -έπιπλα στο σαλόνι, και συχνός αερισμός  των χώρων. Επιπρόσθετα, το ξεσκόνισμα πρέπει να γίνεται όταν τα άτομα με ευαισθησία απουσιάζουν.
Καλός αερισμός του σπιτιού λοιπόν, χαμηλή θερμοκρασία, και καθαρές, λείες επιφάνειες. Για να διατηρούμε το σπίτι μας φιλόξενο μόνο γι ’αυτούς που αγαπάμε και όχι για όσους ήρθαν –κυριολεκτικά – για να μας «μπουν στο ρουθούνι»!

Πηγή: NaturaNrg #57

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code