Αρχική Αποδράσεις Tα μικρά – άγνωστα διαμάντια του Ιονίου

Tα μικρά – άγνωστα διαμάντια του Ιονίου

1340

Tα μικρά – άγνωστα διαμάντια του Ιονίου . Τα Ιόνια νησιά, με το εξαιρετικό κλίμα, τη βαθιά και δροσερή θάλασσα, τα βουνά και το πράσινο, την πολιτιστική κληρονομιά αλλά και την ανάλαφρη διάθεση των κατοίκων, αποτελούν παραδεισένιο τόπο διακοπών.

της Μαρίας Γκέκα

Σκορπισμένα κατά μήκος των δυτικών ακτών της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα Ιόνια νησιά, όπως είναι γνωστά ως Επτάνησα, ( Ζάκυνθος, Ιθάκη, Κερκυρα, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Παξοί και Κύθηρα). Όμως στην πραγματικότητα τα κατοικημένα είναι πολύ περισσότερα αφού υπάρχουν  οι Αντίπαξοι, η Ερεικούσα, το  Μαθράκι, οι Οθωνοί, το Μεγανήσι, το σύμπλεγμα των ερημονησίδων Στροφάδες στα νότια της Ζακύνθου.

Κάποτε ενωμένα με την ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίστηκαν βίαια, ύστερα από κατακρήμνιση των εδαφών, λόγω του μεγάλου παράκτιου ρήγματος του Ιονίου Πελάγους. Έτσι δημιουργήθηκαν απόκρημνες ακτές και όμορφες παραλίες, έτσι εξηγούνται και τα τόσο ψηλά βουνά τους, που πριν γίνει το ρήγμα αποτελούσαν τμήματα της οροσειράς της Πίνδου, η οποία διασχίζει την ηπειρωτική Ελλάδα. Ακόμα, έτσι εξηγείται το μεγάλο βάθος των νερών τους, το μεγαλύτερο σε όλη τη Μεσόγειο, που φτάνει τα 4.406 μ.

Ανακαλύψτε τα μικρά του Ιονίου 

Μεγανήσι

Όταν το βλέπεις από ψηλά εντυπωσιάζεσαι με τα σχήματα των δαντελωτών ακτών του που σχηματίζουν βαθιούς ορμίσκους, ιδίως στη βόρεια πλευρά του. Στα 20 τετραγωνικά του χιλιόμετρα ζουν μόνιμα περισσότεροι από 1000 άνθρωποι που μοιράζονται στους τρεις πέτρινους παραδοσιακούς οικισμούς του: το Κατωμέρι, το Σπαρτοχώρι και το Βαθύ. Την ωραιότερη θέα έχει το Σπαρτοχώρι, χτισμένο σε βραχώδες έδαφος αλλά μέσα στο πράσινο, πάνω από το λιμάνι Σπήλια. Η διαδρομή από εκεί μέχρι το λιμάνι είναι πολύ ωραία, στα μισά της οποίας μάλιστα ακολουθώντας ένα μονοπάτι μπορείτε να δείτε τη Σπηλιά του Κύκλωπα που ακόμα δεν έχει εξερευνηθεί.

mεγανισι-ionia-Tα μικρά - άγνωστα διαμάντια του Ιονίου
Αποψη από το Σπαρτοχώρι

Κάλαμος

Έχει έκταση 20 τ. χιλιόμετρα και ιδιαίτερη μορφολογία, καθώς συνδυάζει το πράσινο με τους ορεινούς όγκους. Είναι γεμάτος από κάθε είδους φυτά: κουμαριές, δάφνες, ελιές, πρίνους και θαλασσινά πεύκα που φυτρώνουν ανάμεσα στα βράχια και φθάνουν μέχρι τη θάλασσα. Έχει λιγότερους από 600 μόνιμους κατοίκους.

Στο νησάκι υπάρχουν τέσσερις οικισμοί, ο Κάλαμος, η Επισκοπή, το Κάστρο και το Κεφάλι και η ψηλότερη κορυφή του είναι το Βουνί (750 μέτρα).

Στο νησάκι αξίζει να δείτε το Χάλασμα, ένα κοίλωμα βράχων στα νότια όπου είχε καταφύγει το υποβρύχιο «Παπανικολής» στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τη νησίδα Φερμέκουλα στα νοτιοδυτικά, την οποία επισκέπτονται οι φώκιες Monachus monachus. Ακόμη την παλιά εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου, κοντά στο φάρο.

Kalamosionia-Tα μικρά - άγνωστα διαμάντια του Ιονίου
Ο Κάλαμος δεν είναι συνηθισμένο νησί. Είναι μια ψηλή οροσειρά που πλέει στη θάλασσα, κατάφυτη από πανύψηλα πυκνά πεύκα στη βόρεια πλευρά της.

 Καστός

Χαμηλοί λόφοι, δαντελωτές ακτές και ελιές παντού. Ο Καστός είναι ιδανικό, ασφαλές αγκυροβόλιο και καταπληκτικός ψαρότοπος. Ο μοναδικός οικισμός του με τα πέτρινα σπίτια και τις ταβέρνες είναι χτισμένος γύρω από το λιμάνι και αποτελείται από περίπου 50 μόνιμους κατοίκους που φυσικά το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται. Οι παραλίες του είναι τα Αμπελάκια, το Φύκι, το Βάλι, η Κοιλάδα, ο Άγιος Αιμιλιανός (όπου βρίσκεται η Φωκότρυπα, μια μικρή σπηλιά με βάθος 30 μέτρα και αμμουδιά στο εσωτερικό της), η Λίμνη, το Καμίνι και το Βρισίδι στα ανατολικά, που είναι προσβάσιμες και από την ξηρά. Η δυτική πλευρά του είναι απόκρημνη και δεν έχει παραλίες.
Για Κάλαμο και Καστό η πρόσβαση γίνεται με βάρκα από το χωριό Μύτικας της Αιτωλοκαρνανίας.

kastosionia-Tα μικρά - άγνωστα διαμάντια του Ιονίου
Ανάμεσα στα σημαντικά μνημεία που διαθέτει το νησί είναι ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου

Αντίπαξοι

Το νησάκι όμως είναι πασίγνωστο σ’ όλο τον κόσμο, χάρη στις οι δύο εξωτικές παραλίες με τη λευκή άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά, τη Βρίκα και το Βουτούμι, αλλά και την απίθανη βλάστηση (κυπαρίσσια, κέδρους, μυρτιές).

Συνδέονται με τους Παξούς μέσω του λιμανιού  της Αγραπιδιάς. Ο άλλος λόγος που κάνει το νησί ιδιάιτερα ελκυστικό είναι το υπέροχο κρασί του.

Σε αντίθεση με τους Παξούς, εδώ η κυρίαρχη καλλιέργεια δεν είναι η ελιά, αλλά το αμπέλι. Το αντιπαξιώτικο κρασί, μαύρο και γλυκόπιοτο, είναι πολύ ιδιαίτερο στη γεύση και περιζήτητο, καθότι η παραγωγή είναι μικρή.

Αν σταθείς τυχερός, ίσως να έχεις την ευκαιρία να το δοκιμάσεις σε κάποια από τις ταβέρνες, οι οποίες εμφιαλώνουν μικρές ποσότητες κάθε χρόνο.

Βουτούμι: μια από τις ομορφότερες παραλίες του κόσμου

Διαπόντια νησιά:  Οθωνοί – Ερείκουσα – Μαθράκι

Οι Οθωνοί είναι το μεγαλύτερο από τα 3 Διαπόντια νησιά που βρίσκονται βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Είναι ένα καταπράσινο νησάκι με πολλά παραδοσιακά σπίτια και εκκλησίες. Στην είσοδο του λιμανιού του νησιού υπάρχει μια πανέμορφη σπηλιά με το όνομα “Σπηλιά της Καλυψώς”, αφού και οι Οθωνοί εικάζεται ότι ήταν το νησί της Καλυψώς που κράτησε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα.

 Η  Ερείκουσα ονομάστηκε από τα ρείκια που ευδοκιμούν στο νησί. Οι ελαιώνες και τα ελαιοτριβεία, οι εκκλησίες με τα πέτρινα καμπαναριά και οι παραδοσιακοί οικισμοί αξίζουν να τα επισκεφθεί κανείς. Η Ερείκουσα είναι ένα καταπράσινο νησί με κρυστάλλινες παραλίες στο Ιόνιο. Οι Οθωνοί και η Ερείκουσα συνδέονται ακτοπλοϊκά με Κέρκυρα, Σιδάρι και καΐκια από τις βόρειες παραλίες της Κέρκυρας

Το Μαρθάκι, παρόλο που είναι το μικρότερο από τα Διαπόντια νησιά, σφύζει από φύση και πολιτισμό. Στον οικισμό Χωριό ή τη Γιώργα, τα λιθόκτιστα σπίτια κρύβονται κάτω από τη σκιά των ελαιόδενδρων. Δυτικά οι παραλίες ενδείκνυνται για καταδύσεις, βορειοανατολικά ιδανική για κολύμπι είναι η παραλία του Πορτέλο. Θα πας με σκάφος από την Κέρκυρα ή τον Άγιο Στέφανο, με βάρκα από βορειοδυτικές περιοχές.
othwnoiionia-Tα μικρά - άγνωστα διαμάντια του Ιονίου

Πηγή: T. 73 # Νatura nrg.gr

Προηγούμενο άρθροΟ σύμμαχος του καλοκαιριού: Αποσμητικό ή Αντιιδρωτικό;
Επόμενο άρθροΠολιτιστικό Καλοκαίρι. Μουσική, θέατρο, φεστιβάλ αποθεώνουν το καλοκαίρι!