GreenΤα νέα μέτρα για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

Τα νέα μέτρα για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

Η πρώτη συνέντευξη Τύπου της νέας χρονιάς που έδωσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αφορούσε στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και η εφαρμογή του Ν. 3661/08.

της Μαρίας Γκέκα

Στη συνέντευξη παρουσιάστηκε ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων, γνωστός και ως ΚΕΝΑΚ, ο οποίος τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τέλους Ιανουαρίου. Ο νέος Κανονισμός προωθείται κατά προτεραιότητα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Εκπονήθηκε από εξειδικευμένη ομάδα στελεχών του Υπουργείου, του ΚΑΠΕ, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του ΤΕΕ με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στον ευρύτερο κτιριακό τομέα.

Ουσιαστικά είναι δομημένος σε 4 βασικά σημεία:

  1. Για την έκδοση οικοδομικών αδειών νέων κτιρίων, απαιτείται πλέον η εκπόνηση  μελέτης ενεργειακής απόδοσης, η οποία αντικαθιστά πρακτικά την παλιά μελέτη θερμομόνωσης. Αντίστοιχα, απαιτείται σε περιπτώσεις ριζικών ανακαινίσεων παλαιών κτιρίων με επιφάνεια μεγαλύτερη από 1.000 τετραγωνικά μέτρα.
  2. Εισάγεται η διαδικασία της ενεργειακής επιθεώρησης και της ενεργειακής κατάταξης των κτιρίων η οποία εφαρμόζεται ανά δεκαετία.
  3. Απαιτούνται περιοδικές ενεργειακές επιθεωρήσεις κτιρίων, αλλά και επιθεωρήσεις των εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού ανά 4ετία.
  4.  Θεσπίζεται η διαδικασία των ενεργειακών επιθεωρήσεων που θα διενεργούνται από ιδιώτες ενεργειακούς επιθεωρητές, αλλά και η θέσπιση διαδικασίας  ελέγχου που θα γίνεται από την ειδική Υπηρεσία Ενεργειακών Επιθεωρητών.

Εξοικονόμηση κατ’ οίκον. Παλιό ναι, ενεργοβόρο όχι πια!

Με λίγα λόγια

Όλα τα νέα κτίρια άνω των 50 τ.μ. θα ελέγχονται ανά 10 και 4 χρόνια, ώστε να είναι επίκαιρο το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Τα παλαιά κτίρια είτε ολόκληρα είτε μέρος τους (π.χ. ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας) θα επιθεωρούνται υποχρεωτικά από τους ιδιώτες μηχανικούς – επιθεωρητές, εφόσον πωλούνται ή ενοικιάζονται, εκτός όσων είναι μικρότερα από 50 τ.μ. Εάν προκύψει νέα πώληση ή ενοικίαση μετά από λίγα χρόνια, θα γίνεται επιθεώρηση μόνο εάν έχουν γίνει αλλαγές. Διαφορετικά, θα ισχύει το 10ετές πιστοποιητικό, μέχρι να λήξει.

Υποχρεωτική επιθεώρηση θα γίνεται και στα παλιά κτίρια που θα ανακαινίζονται ριζικά, εφόσον ξεπερνούν τα 1.000 τ.μ. συνολικής επιφάνειας και θα μπαίνουν με τη σειρά τους στο 10ετές όριο υποχρεωτικής επιθεώρησης.
Το πιστοποιητικό ενεργειακής κατάστασης για τα υφιστάμενα κτίρια δεν θα υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες σε παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση εξετάζει δέσμη κινήτρων, όπως επιδότηση της επιθεώρησης, φορολογικές απαλλαγές για εργασίες κ.α. για την εξοικονόμηση ενέργειας, στην κατεύθυνση της τόνωσης της αγοράς.

Ερωτήματα & προβληματισμοί

Βέβαια, πολλά ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με το σώμα των ιδιωτών ενεργειακών επιθεωρητών και τα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν, ώστε αυτοί οι μηχανικοί να αποκτήσουν την ιδιότητα του ενεργειακού επιθεωρητή, να ενταχθούν σε σχετικό μητρώο και να τους χορηγηθεί άδεια για να μπορούν να διενεργούν επιθεωρήσεις σε όλη τη χώρα. Ένα δεύτερο ερώτημα είναι τι θα συμβεί στις περιπτώσεις που ο επιθεωρητής εντοπίσει και πολεοδομικές παραβάσεις και πώς θα τις χειριστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Ακόμη, καίριο ζήτημα αποτελεί ο τρόπος υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης, δηλαδή αν θα γίνεται υπολογισμός «θεωρητικά» με βάση τις ετήσιες καταναλώσεις κάθε κτιρίου και κατοικίας ή αν θα γίνεται με πραγματική μέτρηση – τουλάχιστον για τα μεγάλα κτίρια και δη τα δημόσια (πχ νοσοκομεία). Να καθοριστεί δηλαδή η μέτρηση να γίνεται σε πραγματικές συνθήκες (για παράδειγμα να γίνει μέτρηση στην ακριβή ποσότητα του πετρελαίου που καταναλώθηκε για τη θέρμανση ενός νοσοκομείου και όχι βάσει της ποσότητας που παραγγέλθηκε).

Βεβαίως, εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί πώς ένα πιστοποιητικό που θα συνοδεύει την αγοραπωλησία ενός διαμερίσματος θα είναι «όμηρος» της κατά προσέγγισης καταγραφής του ηλεκτρικού ρεύματος που γίνεται, μιας και η εφαρμογή των «έξυπνων» μετρητών αφορά σε πολύ μικρό τμήμα της χώρας ακόμη.
Τα κείμενα των ρυθμίσεων βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://www.opengov.gr/minenv/

Πηγή: NaturaNrg #03

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης