GreenΠράσινο ΣπίτιΤα πάντα για τη Θέρμανση. Τι σας συμφέρει

Τα πάντα για τη Θέρμανση. Τι σας συμφέρει

Τα τελευταία χρόνια οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν γίνει ο μόνιμος εφιάλτης μας και το ζήτημα της θέρμανσης πραγματική σπαζοκεφαλιά. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό μπορεί να αλλάξει. Συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για ένα ζεστό, οικονομικό και οικολογικό χειμώνα.

Ηλεκτρική ενέργεια

Κλιματιστικά
I.D: αντλίες θερμότητας αέρος-αέρος
Συν: μικρό κόστος αγοράς/ μικρό κόστος συντήρησης/ αν το κλιματιστικό είναι inverter και υψηλής ενεργειακής κλάσης, τότε έχουμε συγκριτικά μικρό κόστος λειτουργίας.
Πλην: ανασηκώνουν τη σκόνη στο χώρο γι’ αυτό κι είναι ακατάλληλα για άτομα με αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα/ ξηραίνουν την ατμόσφαιρα/ο χώρος κρυώνει γρήγορα μετά τη διακοπή της λειτουργίας τους/ ανομοιόμορφη κατανομή θέρμανσης (κρύο πάτωμα, ζεστή οροφή)/ όσο περισσότερο «δουλεύουν» τόσο αυξάνονται κι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Tip: Όπως εξηγεί η Greenpeace: «Διάλεξε ένα κλιματιστικό με ενεργειακή κλάση που μπορεί να φτάσει πλέον μέχρι και Α+++. Είναι κατά 50% πιο αποδοτικά (και οικονομικά από ένα απλό κλιματιστικό κλάσης Α. Τοποθέτησε την εξωτερική μονάδα σε σκιά ή φτιάξε ένα μικρό σκίαστρο από πάνω, αν αυτό δεν είναι δυνατό
Κόστος : € 200-€ 1.600

Θερμοπομποί

I.D : Αποθηκεύουν σε υλικά μεγάλης θερμικής μάζας (πυρότουβλα ) θερμική ενέργεια κατά τη διάρκεια της νύχτας (αξιοποιώντας το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ) και τη διανέμουν στο χώρο στη διάρκεια του 24ωρου.
Συν: Σχετικά οικονομικό λειτουργικό κόστος.
Πλην: ζεσταίνουν μόνο ότι έρχεται σε επαφή με το ρεύμα αέρα που διανέμουν/ ξηραίνουν την ατμόσφαιρα/ η λειτουργία τους είναι άμεσα εξαρτημένη από την πολιτική των μειωμένων τιμολογίων (νυχτερινό).
Κόστος: € 70-€250

Πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας

I.D: Πρόκειται λοιπόν για μια τεχνολογία με αρκετές καινοτομίες, η οποία στην ουσία περιλαμβάνει την εκπομπή υπέρυθρης θερμότητας στο ίδιο μήκος κύματος με αυτή που εκπέμπει ο ήλιος, αλλά και το ανθρώπινο σώμα.
Συν: Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, τα στερεά σώματα, είτε πρόκειται για οργανικά είτε για ανόργανα (άνθρωποι, ζώα, αντικείμενα) θερμαίνονται απευθείας, χωρίς να απαιτείται η θέρμανση του ενδιάμεσου αέρα.Η εκπομπή αυτής της ενέργειας είναι επίσης γνωστή και ως Βιογενετικό Υπέρυθρο, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι έχει αποδειχθεί επιστημονικά η ευεργετική της επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.Δεν υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ταβανιού και πατώματος/ μεγάλη διάρκεια ζωής/ ασφαλής λύση για τα παιδιά (δεν καίγονται)/ υγιεινή θέρμανση αφού τα πάνελ στεγνώνουν την υγρασία από τους τοίχους.
Πλην: Απαιτείται η σωστή μελέτη χώρου και αναγκών (μόνο από μηχανικό). Ετσι μπορεί υπό προϋποθέσεις να επιτευχθεί κάποια οικονομία στην κατανάλωση σε σχέση με το πετρέλαιο. Σε καμία περίπτωση όμως στα ποσοστά που διαφημίζουν ορισμένοι (40-80%)! Μια μείωση στα έξοδα θέρμανσης κατά 15-20% είναι όμως εφικτή (για το ίδιο αποτέλεσμα θερμικής άνεσης.
Tip. Σημαντικό είναι να μην τοποθετούνται πάνω σε εξωτερικό τοίχο και να μην βλέπουν σε απέναντι παράθυρο (όπου και στο βαθμό που είναι εφικτό φυσικά – πολύ συχνά το ιδανικό είναι ανέφικτο στο 100%). Τέλος, είναι σημαντικό να υπάρχουν μπροστά από τα πάνελ αντικείμενα τα οποία μπορούν να θερμανθούν από τη θερμότητα που εκπέμπει το πάνελ, ώστε και αυτά στη συνέχεια να την ακτινοβολήσουν στο χώρο και να ζεστάνουν και τον αέρα.
Κόστος: €100- €800

Βιομάζα

I.D: Tα γνωστά μας πια pellets είναι ένα τυποποιημένο κυλινδρικό βιολογικό καύσιμο που παρασκευάζεται με τη συμπίεση ξηρών πριονιδιών. Τα pellets καίγονται σε: σύγχρονους λέβητες υψηλής τεχνολογίας, ενεργειακά τζάκια, οικιακές ξυλόσομπες, συστήματα κεντρικής θέρμανσης.
Παράδειγμα: Το ενεργειακό τζάκι εκμεταλλεύεται τη ροή του ζεστού αέρα από την καύση του ξύλου μέσα στον θερμοθάλαμο. Στη συνέχεια διανέμει τη θερμότητα στο χώρο διατηρώντας τη για αρκετή ώρα μετά την παύση της λειτουργίας του.
Συν: Αξιόπιστη κι ανταγωνιστική επιλογή/ αποδίδει περισσότερο από το 90 % της ενέργειας που περιέχεται στο ξύλο για θέρμανση/ ανάλογα με το σύστημα
μπορείτε να έχετε και ζεστό νερό/ πολύ οικονομική λύση όταν τεθεί σε λειτουργία.
Πλην: απαιτείται πολύς χώρος για την αποθήκευση των πέλλετ/ απαιτούνται μετατροπές στο σπίτι (στον τοίχο, στο ταβάνι) για την εξαγωγή των καυσαερίων.
Κόστος σόμπας pellet: €.1000- € 3.000/ Κόστος ενεργειακού τζακιού: μετατροπή του συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό από € 2.000-€ 5.000, αγορά νέου ενεργειακού τζακιού (σημειώστε ότι εδώ υπάρχουν πολλοί τύποι, το ενεργειακό τζάκι καλοριφέρ, η μαντεμένια εστία κ.ά): € 280- € 6.000

shutterstock_129254438

Υγραέριο

I.D: Υπάρχει η κλασική σόμπα υγραερίου, τα τζάκια αερίου κι η εγκατάσταση υγραερίου. Η τελευταία περιλαμβάνει: λέβητα, καυστήρα, δίκτυο σωληνώσεων υγραερίου (εξωτερικό ή/και εσωτερικό) και ειδική δεξαμενή (υπόγεια ή υπέργεια).
Συν:  Ο καταναλωτής απολαμβάνει όλες τις ανέσεις στη θέρμανση που μας προσφέρει το φυσικό αέριο σε περιοχές που δεν υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου. Το μέσο κόστος του υγραερίου αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα € 0,80 ανά λίτρο ενώ η οικιακή φιάλη 10 κιλών κοστίζει περίπου 21 €. Οι φιάλες υγραερίου είναι πλέον διαθέσιμες σε κάθε περιοχή στη χώρα μας, θα λέγαμε σε κάθε γειτονιά ενώ υπάρχει και η επιλογή της κατ’ οίκον παράδοσης από πολλά καταστήματα αλλά και από την εταιρεία Coral Gas.
Πλην: στην περίπτωση της δεξαμενής υγραερίου χρειάζεται ελεύθερος χώρος τουλάχιστον 3μ γύρω από την δεξαμενή (απαιτούμενος χώρος δεξαμενής περίπου 8m x 7m). Είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη όλοι οι κανόνες ασφαλείας, πάντως η παλαιότερη αντίληψη περί διαρροής υγραερίου από σόμπα θέρμανσης δεν υφίσταται πλέον, γιατί οι σύγχρονες θερμάστρες που διαθέτουν ευρωπαϊκά πιστοποιητικά κατασκευής λειτουργούν με 2- 3 βαθμίδες ασφαλείας για απόλυτη προστασία.
Κόστος: για την αγορά της δεξαμενής υγραερίου € 1.200 – 1.300, συν το κόστος εγκατάστασης. Για σόμπα υγραερίου € 80- € 150, για τζάκι αερίου κλειστού τύπου από € 350

Οι λύσεις του μέλλοντος

Ηλιακή θέρμανση (και ψύξη)

I.D: Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με κάποιο άλλο σύστημα θέρμανσης -συμβατικό λέβητα πετρελαίου, φυσικού αερίου ή βιομάζας. Ηλιακοί συλλέκτες συλλέγουν την ηλιακή ακτινοβολία για να ζεστάνουν το νερό που θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια από κάποιο από τα παραπάνω συστήματα για τη θέρμανση του χώρου.
Πλην: υψηλό κόστος αγοράς κι εγκατάστασης, από € 10.000/ η αίσθηση της ζέστης που αποδίδει στο χώρο σε κάποιους φαίνεται ισχνή (φανταστείτε τη όπως όταν μας χτυπάει ο ήλιος μια κρύα μέρα του χειμώνα).
Συν: η Ελλάδα είναι χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια, άρα η λύση αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό αξιόπιστη και άκρως οικολογική.

Αντλίες θερμότητας

I.D: Κεντρικό σύστημα κλιματισμού με εξαιρετική απόδοση που χρησιμοποιεί ή τη θερμοκρασία του αέρα (αντλία αέρα/νερού) ή του εδάφους (γεωθερμική αντλία/νερού) για να μεταφέρει τη θερμότητα στο σπίτι.
Συν: μαζί με τη θέρμανση εξασφαλίζουν και ζεστό νερό για το σπίτι σε μόνιμη βάση/ λύση συμβατή με τα καλοριφέρ του σπιτιού/ η κατανάλωση σε ηλεκτρική ενέργεια κυμαίνεται σε ποσοστό 3 έως 5 φορές χαμηλότερα από την αποδιδόμενη θερμότητα στο χώρο/δεν δημιουργεί ρύπους καύσης στην κατοικία/ μακράν η οικονομικότερη λύση θέρμανσης
Πλην: απαιτείται πολύς χώρος για εγκατάσταση/ υψηλό κόστος αγοράς κι εγκατάστασης (€ 6.000-€ 8.000)
Tip: Το μέγεθος που καθορίζει πόσο οικονομική είναι η λειτουργία της αντλίας είναι ο βαθμός απόδοσής της (C.O.P.) που τις περισσότερες φορές είναι υψηλός (3-6).

Πηγή: NaturaNrg #54

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code