Αρχική Διατροφή 8+ 2 πιο επικίνδυνα τρόφιμα για να φάτε το καλοκαίρι

8+ 2 πιο επικίνδυνα τρόφιμα για να φάτε το καλοκαίρι

Chili peppers

Ποια συνήθη τρόφιμα ενέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους το καλοκαίρι και μπορούν να προκαλέσουν ευκολότερα δηλητηριάσεις εάν δεν τα χειριστείτε σωστά;

της Μαρίας Γκέκα

Οι καταναλωτές πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τόσο κατά την αγορά και διατήρηση των τροφίμων, όσο και κατά την επίσκεψή μας, σε χώρους μαζικής εστίασης.

  • Ελέγχουμε χρώμα, οσμή, γεύση των τροφίμων, καθώς και την ημερομηνία λήξεως και τις συνθήκες διατήρησής τους. Δεν αγοράζουμε και δεν αφήνουμε τρόφιμα εκτεθειμένα, στον ήλιο ή στα έντομα.
  • Τοποθετούμε τα ευαλλοίωτα τρόφιμα, που απαιτούν συντήρηση, υπό ψύξη, στο ψυγείο, όσο πιο γρήγορα γίνεται, μετά την αγορά τους.
  • Πλένουμε τα χέρια μας, συχνά, με σαπούνι και νερό και, πάντα, πριν από κάθε γεύμα.
  • Δεν αγοράζουμε γαλακτοκομικά προϊόντα, παρά μόνον από ελεγχόμενες και οργανωμένες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις.
  • Τρώμε μόνο καλομαγειρεμένο φαγητό και καλοπλυμένα φρούτα και λαχανικά.
  • Δεν τρώμε μισομαγειρεμένο κρέας ή ωμά αυγά. Τα όστρακα,  πρέπει να είναι πάντα ζωντανά πριν το μαγείρεμα τους.
  • Τα τρόφιμα και κυρίως τα ευαλλοίωτα, δηλ. όσα συντηρούνται σε ψύξη, πρέπει να αγοράζονται από ελεγχόμενους χώρους, δηλ. από αγορές και όχι από πλανόδιους  πωλητές.

1. Κρέατα και πουλερικά

Πολύ καλό ψήσιμο!

Οποιοδήποτε ατελώς ψημένο ζωική τρόφιμο π.χ. με ορατά αίματα στο κρέας ή ροζ μέρη στο κοτόπουλο, θεωρείται επικίνδυνο. Κρέατα, πουλερικά και παρασκευάσματα με κιμά, π.χ. μπιφτέκια, πρέπει να μαγειρεύονται πολύ καλά και να ελέγχετε ότι έχουν ψηθεί επαρκώς εσωτερικά, μετρώντας τη θερμοκρασία τους σε διάφορα μέρη με θερμόμετρο μαγειρικής.

2. Θαλασσινά

Πάντα καλά μαγειρεμένα

Αγοράζετε φρέσκα θαλασσινά μόνο από καταστήματα που εμπιστεύεστε απόλυτα. Βεβαιωθείτε ότι τηρούνται οι όροι υγιεινής και ότι έχουν διατηρηθεί σωστά, καλά σκεπασμένα με πάγο ή σε κατάλληλο ψυγεία, ειδάλλως καταφύγετε σε επώνυμα κατεψυγμένα – ελέγχετε πάντα για τυχόν αλλοιώσεις!
freshfish

3. Ψάρια

Προσοχή στα μπαγιάτικα!

Δυσάρεστη μυρωδιά, έντονη οσμή «ψαρίλας» ή αμμωνίας, άσχημη εμφάνιση και γλοιώδης αίσθηση όταν τα πιάνετε είναι μερικά χαρακτηριστικά σημάδια αλλοίωσης των φρέσκων ψαριών. Τα φρέσκα ψάρια πρέπει να καταναλώνονται όσο το δυνατόν πιο σύντομα από την αλίευσή τους, εντός 2-3 ημερών, και να μαγειρεύονται καλά, αφού πρώτα πλυθούν με άφθονο καθαρό νερό και αφαιρεθούν βράγχια και εντόσθια.

4. Γάλα

Μόνο παστεριωμένο και καλά διατηρημένο!

Το γάλα πρέπει να έχει υποβληθεί σε θερμική επεξεργασία, π.χ. παστερίωση, και να το προμηθεύεστε τελευταίο στο ψώνια σας. Ελέγχετε την ακεραιότητα της συσκευασίας, δεν πρέπει να είναι σκισμένη ή φουσκωμένη, και την ημερομηνία λήξης.

eggs5. Αβγό

Ποτέ ωμό!

Τα αβγά πρέπει να είναι συσκευασμένα και να τοποθετούνται άμεσα στο ψυγείο, στο ψηλότερο/ψυχρότερο ράφι, χωρίς να τα πλύνετε. Μην τρώτε ωμά αβγά και οτιδήποτε τα περιέχει σε ωμή μορφή, βράστε τα σφικτά μέχρι ο κρόκος και το ασπράδι να είναι πολύ σταθερά ή μαγειρέψτε τα με άλλους τρόπους και σε υψηλή θερμοκρασία.

6. Λαχανικά και φρούτα

Σχολαστικό πλύσιμο!

Πλύνετε σχολαστικά τα λαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης, συμπεριλαμβανομένων των συσκευασμένων με την ένδειξη «Πλυμένα». Αφαιρείτε τα εξωτερικά φύλλα από τα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, λάχανο κ.ά.), αποφλοιώνετε όσα έχουν λεπτή φλούδα (ντομάτα, ραπανάκια κ.ά.), ξύνετε με τρίφτη ή μαχαιράκι και απομακρύνετε την εξωτερική επιφάνεια καρότων και παντζαριών.

7. Τυριά

Προσοχή στις αλλοιώσεις!

tyriapop

Μην αποθηκεύετε μεγάλες ποσότητες τυριών στο ψυγείο, ούτε διαφορετικά είδη στο ίδιο δοχείο αποθήκευσης. Καταναλώστε τα σύντομα. Αποφύγετε την αγορά χύμα τυριών που εκτίθενται σε πάγκους χωρίς περιτύλιγμα και χωρίς να βρίσκονται υπό ψύξη, προτιμάτε τα συσκευασμένα.

8. Παγωτό

Άμεση κατανάλωση!

Πρέπει να τρώγεται άμεσα μετά την αγορά του ή να μπει ταχύτατα στον καταψύκτη, πριν προλάβει να αποψυχθεί.  Συσκευασμένο παγωτό με παραμορφωμένο σχήμα, που κολλάει στο περιτύλιγμά του, έχει κάνει κρυστάλλους, έχει συρρικνωθεί ή υπερχειλίσει το περιεχόμενό του, είναι πολύ μαλακό ή λιωμένο, αναδίδει δυσάρεστη οσμή ή έχει πικρή γεύση, αλμυρή ή ξινή δεν πρέπει να καταναλώνεται.
ice

9. Κατεψυγμένα προϊόντα

Σωστή απόψυξη!

Εκτός από τα συσκευασμένα λαχανικά που μπαίνουν κατευθείαν από την κατάψυξη στην κατσαρόλα, η απόψυξη των υπολοίπων είναι ασφαλέστερο να γίνει στη συντήρηση του ψυγείου. Αφήνετε τα κατεψυγμένα να ξεπαγώσουν αργά, για όσο χρόνο χρειάζονται, μακριά από άλλα τρόφιμα, τυλιγμένα και τοποθετημένα πάνω σε κατάλληλου μεγέθους πιάτο, ώστε να μην πέσουν υγρά στο ψυγείο.

10. Νερό

Καθαρό, διαυγές και άοσμο!

Εάν είναι θολό και όχι διαυγές, έχει κατακάθια (ιζήματα) , αιωρούμενα σωματίδια, έντονη οσμή ή δυσάρεστη γεύση πρέπει να θεωρείται ακατάλληλο. Όταν έχετε αμφιβολίες για την ποιότητα του νερού βρύσης, π.χ. στις διακοπές σας, χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο σε κάθε χρήση, π.χ. για πλύσιμο τροφίμων, μαγείρεμα, παγάκια, ροφήματα.

πηγή: www.naturanrg.gr

Προηγούμενο άρθρο-ΕΛΗΞΕ-Κέρδισε Superior Gourmet Eλιές των Βιολογικών Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου
Επόμενο άρθροΘα πάτε διακοπές; Ποιος θα προσέχει το ζωάκι σας;