LifeΕκλογές και πράσινα άλογα

Εκλογές και πράσινα άλογα

Το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής «πουλάνε» προεκλογικά. Λίγο μετά τις κάλπες, οι υποσχέσεις ξεχνιούνται και πολλές προτάσεις θεωρούνται πολυτέλεια. Ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών ας δούμε τι υπόσχονται οι επίδοξοι μνηστήρες του πρώτου Δήμου της χώρας!Εκλογές και πράσινα άλογα

του Απόστολου Στάικου 

«Θέλουμε χώρους αναψυχής και περισσότερα δέντρα στην Αθήνα;» Μάλλον δύσκολα θα απαντήσει κανείς αρνητικά σε μια τέτοια ερώτηση. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι γνωρίζουν πως οι πολίτες «διψούν» για περισσότερο πράσινο. Έτσι, πάντα υπόσχονται μεγάλες αναπλάσεις και πολλά νέα δέντρα, ενώ συχνά υποστηρίζουν πως σε λίγα χρόνια η Αθήνα θα μοιάζει με την Κοπεγχάγη, τη Στοκχόλμη και το Βερολίνο. Όμως οι τετραετίες περνούν και η Αθήνα παραμένει μια πόλη αφιλόξενη, βρόμικη και με ελάχιστο πράσινο.
Εν όψει των δημοτικών εκλογών, η Natura nrg εξέτασε τις θέσεις των βασικών διεκδικητών της Δημαρχίας της Αθήνας, εκείνων που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις διεκδικούν με αξιώσεις, μια θέση στον 2ο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Γιώργος Καμίνης – Δικαίωμα στην πόλη

Προς τιμήν του, το δίκτυο υποστηρικτών του Γιώργου Καμίνη υποστηρίζει στο site: www.gkaminis.gr: «Πιστεύουμε πως ο Δήμος δεν καθάρισε, ούτε φώτισε την πόλη. Οι τοποθετήσεις βυθιζόμενων κάδων, που αρχίζουν επιτέλους και στην Αθήνα με περίπου 50 χρόνια καθυστέρησης σε σχέση με την Ευρώπη, θα βοηθήσουν αποφασιστικά. Όμως προς το παρόν η πόλη παραμένει με κέντρο βανδαλισμένο και αισθητικά υποβαθμισμένο, με γειτονιές όπου συχνά οι κάδοι ξεχειλίζουν, μυρίζουν και ακατοίκητοι, σκοτεινοί χώροι γίνονται μικρές χωματερές».
Λίγοι μπορούν να αμφισβητήσουν πως ο Γιώργος Καμίνης νοικοκύρεψε τα οικονομικά του δήμου, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ήταν ένα από τα πρώτα δημόσια πρόσωπα που στάθηκαν απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Όμως λίγοι θα διαφωνήσουν με την άποψη των υποστηρικτών του νυν δημάρχου Αθηναίων.
Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έγιναν παρεμβάσεις και μάλιστα σε υποβαθμισμένες  περιοχές. Στην προσωπική του ιστοσελίδα ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρει «Η ανάπλαση της πλατείας Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Έργου Αθήνα», έχει σχεδόν ολοκληρωθεί..».
Σίγουρα δεν είναι το μόνο έργο, αλλά στην τετραετία που ολοκληρώνεται δεν είδαμε την κίνηση, που θα έπειθε τους πολίτες πως η Αθήνα αλλάζει. Δεν είδαμε το έργο, που ακόμα κι αν δεν ολοκληρώνονταν, θα σηματοδοτούσε μια νέα κατεύθυνση για την πόλη.

Νικήτας Κακλαμάνης – «Αθήνα Πόλη της Ζωής μας»

Ο πρώην δήμαρχος και νυν επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης έχει ένα βασικό μειονέκτημα. Οι πολίτες στις εκλογές του 2010 αξιολόγησαν αρνητικά τη θητεία του, όμως ο Νικήτας Κακλαμάνης διεκδικεί για ακόμη μια φορά την ψήφο των Αθηναίων. Κατά την παρουσίαση του συνδυασμού του στα μέσα Μαρτίου, υποσχέθηκε καλύτερη οργάνωση της καθαριότητας, του φωτισμού στις γειτονιές, της προσβασιμότητας στα πεζοδρόμια, ενώ δεσμεύτηκε για τη δημιουργία νέων πάρκων.
Στο ζήτημα της δημιουργίας νέων χώρων πρασίνου δίνει ιδιαίτερη σημασία, όπως φαίνεται και από την ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του συνδυασμού του (http://athina-poli-zois.gr/).
Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: «Πριν από 3,5 χρόνια περίπου, ένα ολόκληρο τετράγωνο, που ανήκε στο ΝΑΤ και αγοράστηκε από το Δήμο Αθηναίων, ανατινάχθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη. Εκεί θα κατασκευάζαμε την πρώτη πλατεία στο κέντρο της Αθήνας, μετά από 100 χρόνια, η οποία θα έπαιρνε το όνομα των αείμνηστων μεγάλων ηθοποιών Παξινού και Μινωτή». Γεγονός είναι πως πάρκο δεν υπάρχει, γι’ αυτό και ο πρώην δήμαρχος κατηγορεί τον Γιώργο Καμίνη για αδράνεια και ανικανότητα.

Γαβριήλ Σακελλαρίδης – Ανοιχτή Πόλη 

Η Ανοιχτή Πόλη (http://anoihtipoli.gr) ξεκαθαρίζει πως είναι αντίθετη με τη λογική των «εμβληματικών» έργων του κέντρου, όμως προτείνει κάποιες μεγάλες παρεμβάσεις:
Για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή ζητεί την άμεση υλοποίηση της μελέτης του Πολυτεχνείου που προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου πάρκου περίπου 1.500 στρεμμάτων.
Προτείνει τη δημιουργία ενός ενιαίου πόλου πρασίνου στον Βοτανικό. Με ήπιες δραστηριότητες αθλητισμού και πολιτισμού, που θα συνυπάρχουν με τις βιοτεχνίες της περιοχής.
Η δημοτική παράταξη ζητεί ακόμη τη διατήρηση των 8 πολυκατοικιών των Προσφυγικών της Αλεξάνδρας, ενώ μιλάει για πάγωμα του σχεδίου της «διπλής ανάπλασης». Έτσι, προτείνει να συνεχιστεί η χρήση του γηπέδου ποδοσφαίρου από τον Παναθηναϊκό. Τέλος, ζητεί την αξιοποίηση της Ακαδημίας του Πλάτωνα, όπου η συνολική ανάπλαση θα αναδείξει την τεράστια αρχαιολογική σημασία της περιοχής.
Με εξαίρεση ίσως το ζήτημα των Προσφυγικών και του γηπέδου, κανείς υποψήφιος δεν διαφωνεί με τις προτάσεις του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Δηλαδή, δεν θα βρούμε κάποιον που ζητεί την ψήφο των πολιτών για να χτίσει πολυκατοικίες στην Ακαδημία του Πλάτωνα ή ένα ακόμη εμπορικό κέντρο στο Γουδή. Όμως πόσες από αυτές τις προτάσεις μπορούν να υλοποιηθούν σε μια τετραετία, όταν γραφειοκρατία, αναβολές και προχειρότητα τινάζουν στον αέρα κάθε προσπάθεια.

Άρης Σπηλιωτόπουλος – Αθήνα Μπορείς

Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του συνδυασμού (http://athinamporeis.gr/) καλούμαστε να υπογράψουμε το ψήφισμα «Αθήνα μπορείς να σώσεις τον Εθνικό Κήπο». Ο υποψήφιος δήμαρχος υποστηρίζει πως με απόφαση του Γιώργου Καμίνη και κατά παράβαση της νομοθεσίας, ο Εθνικός Κήπος παραχωρείται σε ιδιωτικό οργανισμό για να τον μετατρέψει σε εκθεσιακό χώρο.
Στις περισσότερες αναρτήσεις του Άρη Σπηλιωτόπουλου, στο στόχαστρο βρίσκονται οι επιλογές του Γιώργου Καμίνη. Ο υποψήφιος δήμαρχος μιλά για εγκατάλειψη του κέντρου της Αθήνας, αφού «έχει κατακλυστεί από συνθήματα, μπογιές, αφίσες και κακώς εννοούμενα graffiti στα ιστορικά της κτήρια, τις πολυκατοικίες και τις πλατείες της». Ο επικεφαλής του συνδυασμού δεσμεύεται πως θα αφαιρεθούν οριστικά όλα τα συνθήματα και οι αφίσες από τις προσόψεις των κτιρίων.
Για την Ακαδημία Πλάτωνα, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ζητεί να μετατραπεί σε παγκόσμιο πολιτισμικό πάρκο, όπου θα πραγματοποιούνται φιλοσοφικά συνέδρια. Επίσης, προτείνει να ορκίζονται εκεί, οι απόφοιτοι διακεκριμένων σχολών από όλο τον κόσμο. Η πρόταση του αυτή, τον έφερε σε διαδικτυακή κόντρα με την πρώην υπουργό παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Εκείνη υποστήριξε πως σε συνεργασία με το Γιώργο Καμίνη, κάτι τέτοιο έχει δρομολογηθεί.
Στο ζήτημα του γηπέδου του Παναθηναϊκού, με ένα tweet ο υποψήφιος δήμαρχος τάχθηκε κατά της κατεδάφισης του γηπέδου λέγοντας: «Η ιστορία της Αθήνας συνδεδεμένη με το γήπεδο της Αλεξάνδρας και τον Παναθηναϊκό ούτε σβήνεται, ούτε γκρεμίζεται». Επίσης, με ανακοίνωσή του κατηγορεί τον Δήμαρχο Αθηναίων πως επί 3,5 χρόνια βάζει την υπόθεση στο συρτάρι.

Big Bang

Η Αθήνα χρειάζεται ένα σοκ, δύο μεγάλα έργα που θα στείλουν το μήνυμα στους πολίτες πως κάτι αλλάζει. Η ανάπλαση της Πανεπιστημίου είναι μια τέτοια παρέμβαση, που δύσκολα όμως θα έπαιρνε τον δρόμο της υλοποίησης, αν δεν ήταν πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση (Rethink Athens). Η ανάπλαση του Ελληνικού και η κατασκευή της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Δέλτα του Φαλήρου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλάζουν το πρόσωπο της πρωτεύουσας. Βεβαίως δεν είναι έργα που χειρίζεται ο Δήμος της Αθήνας, ενώ χωροταξικά ανήκουν σε γειτονικούς δήμους. Όμως δεν είναι τυχαίο, πως αυτή τη στιγμή στην Αθήνα «τρέχουν» τρία μεγάλα έργα. Από αυτά κανένα δεν υλοποιείται από τον δήμο. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε κυβέρνηση και ιδιώτες να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, ενώ οι δημοτικοί άρχοντες περιορίζονται σε ρόλο χειροκροτητή ή 
συμβούλου.
Όποιο μεγάλο έργο ξεκίνησε ο δήμος, κάπου κόλλησε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανάπλαση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στην Αλεξάνδρας. Αποφάσεις, ανακοινώσεις, αντεγκλήσεις και μια μόνιμη καθυστέρηση, αν όχι ματαίωση.
Το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής «πουλάνε» προεκλογικά. Λίγο μετά τις κάλπες, οι υποσχέσεις ξεχνιούνται και πολλές προτάσεις θεωρούνται πολυτέλεια.
Ευθύνη έχουμε και οι πολίτες, που δεν διεκδικούμε και δεν ασκούμε πιέσεις. Ψηφίζουμε και περιμένουμε ευλαβικά από την δημοτική αρχή να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Η απογοήτευση για το πολιτικό σύστημα εκφράζεται και στην κάλπη των δημοτικών εκλογών μέσω της αποχής. Όμως η επιλογή δημάρχου επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητά μας, τη γειτονιά μας. Πολλοί δημότες μοιάζουν να γυρίζουν την πλάτη σε αυτή τη συζήτηση.

Είναι προφανές πως αν υλοποιούνταν οι μισές από τις προτάσεις των υποψηφίων, θα ζούσαμε σε μια αγνώριστη Αθήνα. Αυτό δεν συμβαίνει, γιατί οι υποσχέσεις αποδεικνύονται εύκολες και τα μεγάλα σχέδια, χάρτινοι πύργοι ή «πράσινα άλογα», αν προτιμάτε.

Πηγή: NaturaNrg τεύχος #49

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code