Θα έχετε σίγουρα ακούσει να λένε ότι τα μωρά είναι δώρα, ΔΩΡΑ ΖΩΗΣ! Υπάρχουν γονείς, μητέρες που αυτά τα δώρα τα δέχονται πρόωρα… Αυτά τα πρόωρα «δώρα» παραμένουν σε «δωμάτια αναμονής», τις Μ.Ε.Ν.Ν.*.Μέσα σε ζεστά γυάλινα σεντούκια ως τα πιο πολύτιμα και τα πιο σπάνια…Εκεί συναντάς αξιόλογους φύλακες, τους επαγγελματίες υγείας να τα φροντίζουν.
♦ της Σοφίας Τζαμαρία, ανεξάρτητη μαία
Κάπου εκεί, οι γονείς, στους διαδρόμους, στις αναμονές, πίσω από τζάμια, ακροβατούν σε δυο λέξεις….υπομονή και άγνωστο. Δεν είναι οι συνηθισμένες λέξεις που ακούς μετά τη γέννα. Είναι όμως η μία ιστορία γέννησης στις δέκα που συμβαίνει σήμερα. «Το σπίτι δεν ήταν έτοιμο, το εγώ δεν ήταν έτοιμο να γίνει εμείς… και τώρα;» Κάπως έτσι αυτές οι ιστορίες γέννησης, ήταν η αρχή να γεννηθεί το «Ηλιτόμηνον». Γιατί με κάθε παιδί γεννιέται και μια ελπίδα. Και αυτή την ελπίδα το Ηλιτόμηνον θέλει να την κρατήσει ζωντανή και δυνατή. Το Ηλιτόμηνον ήρθε για να φέρει, να διαδίδει, να διεκδικεί, να συντροφεύει τους γονείς, τις μητέρες και τα πρόωρα νεογνά. Ήρθε για να συνδέσει την προωρότητα με μια καλή συνέχεια στη ζωή!
17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΟΩΡΟΤΗΤΑΣ
*Μ.Ε.Ν.Ν. (Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών)
Ευχαριστώ θερμά για αυτή τη συζήτηση τη κ. Λέλα Βαβουράκη, MD, PhD Πρόεδρο του “Ηλιτόμηνον” και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Γονέων του EFCNI.
♦Τι είναι το Ηλιτόμηνον; Ποιος ο σκοπός του;
Το «Ηλιτόμηνον» ανήκει στο δίκτυο των εθνικών οργανώσεων από όλη την Ευρώπη που δρουν συντονισμένα με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογέννητων Βρεφών (European Foundation for the Care of Newborn Infants –EFCNI). Πρόκειται για μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2011 με πρωτοβουλία μιας οικογένειας τριδύμων που γεννήθηκαν πρόωρα, με σκοπό τη βελτίωση της φροντίδας υγείας των πρόωρων μωρών και την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκαλεί η πρόωρη γέννηση στις οικογένειες.
♦Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των πρόωρων βρεφών;
Από τη στιγμή που έρχεται πρόωρα στη ζωή ένα μωρό, αρχίζει ένας αγώνας που, δυστυχώς στη χώρα μας, είναι γεμάτος εμπόδια, ειδικά σε σχέση και με το πού γεννήθηκε το μωρό. Αν έχει γεννηθεί μακριά από εξειδικευμένο Νοσοκομείο, χρειάζεται άμεση μεταφορά. Δεν υπάρχει σε πανελλήνια έκταση ένα σύστημα μεταφοράς νεογνών που να είναι επαρκώς στελεχωμένο με εκπαιδευμένο για το σκοπό αυτό προσωπικό. Στις μεγάλες πόλεις που υπάρχουν Μ.Ε.Ν.Ν., δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη διαμονή των γονέων. Ένας ξενώνας, μια οικονομική στήριξη, κάτι που να βοηθά αυτούς τους γονείς να μείνουν κοντά στο μωρό τους. Έτσι οι γονείς, που είναι φοβισμένοι, αγχωμένοι, χωρίς προετοιμασία και προηγούμενη ενημέρωση, μένουν πολλές φορές και χωρίς καμιά υποστήριξη, αποκομμένοι από την ευρύτερη οικογένεια. Οι πιο αδύναμοι οικονομικά αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Ούτε υπάρχει πρόβλεψη για μεγαλύτερη γονική άδεια σε αυτές τις οικογένειες.
«Υπάρχουν περιπτώσεις που η μητέρα πρέπει να γυρίσει στη δουλειά της ενώ το μωρό της ακόμα νοσηλεύεται.»
Για πολλές οικογένειες οι δυσκολίες δεν σταματούν με το εξιτήριο από τη Μ.Ε.Ν.Ν..Αυτό συμβαίνει γιατί τα πρόωρα μωρά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, χρειάζονται αυξημένη φροντίδα και ιατρική παρακολούθηση και στη συνέχεια. Δεν υπάρχει κεντρικός συντονισμός στην παρακολούθηση της ανάπτυξης αυτών των παιδιών. Η όποια κατακερματισμένη παρακολούθηση γίνεται, γίνεται κι αυτή στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τις συνέπειες για όσους ζουν στην περιφέρεια.
Διαβάστε επίσης ⇒ Πώς να φροντίσω το νεογέννητο μωρό μου; 10 βασικές οδηγίες!
♦Ποιες είναι οι δράσεις του Ηλιτόμηνου;
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη συνεχή βελτίωση της φροντίδας νεογνικής υγείας, το Ηλιτόμηνον συμμετέχει σε επιστημονικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε συνεργασία με τους επαγγελματίες υγείας στο χώρο της Νεογνολογίας.
Ορόσημο θεωρούμε την εισαγωγή στην Ελλάδα του προγράμματος FINE (Family and Infant Neurodevelopmental Education), το Νοέμβριο του 2016. Το προσωπικό της Μ.Ε.Ν.Ν. του Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου» εκπαιδεύτηκε από την Inga Warren από το Ηνωμένο Βασίλειο στην αναπτυξιακή φροντίδα με επίκεντρο την οικογένεια, ώστε να μπορέσει να δεχτεί τους γονείς ως συνεργάτες για τη φροντίδα των μωρών τους.
Παράλληλα, το Ηλιτόμηνον υποστηρίζει με δωρεές εξοπλισμού τις Μ.Ε.Ν.Ν. για τη συνεχή βελτίωση των υποδομών τους, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Το Νοέμβριο του 2018 ίδρυσε την Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος «Ηλιτόμηνον» στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Για την ενημέρωση και τη στήριξη των γονέων δημιουργήθηκε το διαδικτυακό Σχολείο Γονέων πρόωρων νεογνών, σε συνεργασία με τη Νεογνολογική Κλινική ΕΚΠΑ του Αρεταίειου και της Μ.Ε.Ν.Ν. του «Έλενα Βενιζέλου» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της Ιατρικής Σχολής και του EFCNI, το οποίο θα συνεχίσει τα μαθήματά του και το 2022 (δείτε αναλυτικά στο www.neonatology.gr).
♦Πώς σας βρίσκουν οι γονείς; Σε ποιες περιπτώσεις απευθύνονται σε εσάς;
Οι γονείς μπορούν να μας βρουν εργάσιμες ημέρες και ώρες στο τηλέφωνο 210 7299992 ή στέλνοντας μήνυμα στη σελίδα μας στο facebook. Τους γονείς τους γνωρίζουμε είτε την περίοδο της νοσηλείας στη Μ.Ε.Ν.Ν. είτε μετά από αυτήν. Συνήθως επικοινωνούν μαζί μας μετά την έξοδο από το νοσοκομείο ζητώντας πληροφορίες ή συμβουλές για κάποιο τους πρόβλημα σχετικά με το πρόωρο μωρό τους. Επίσης, για να μας πουν την εμπειρία τους και να μας δηλώσουν την υποστήριξή τους προς το Ηλιτόμηνον. Τώρα τελευταία, έχουμε και τηλεφωνήματα από γονείς που περιμένουν πρόωρο τοκετό λόγω γνωστού προβλήματος. Όλα αυτά δείχνουν την ανάγκη που υπάρχει για ενημέρωση και στήριξη αυτών των οικογενειών. Κυρίως εκείνων που ζουν μακριά από τις πόλεις που υπάρχουν Μ.Ε.Ν.Ν. και υπηρεσίες μακροχρόνιας παρακολούθησης των προώρων.
♦Πώς μπορεί κάποιο άτομο να γίνει εθελοντής; Τι μπορεί να προσφέρει;
Οι εθελοντές του Ηλιτόμηνου έχουν ξεκινήσει από το 2014 την πρωτοβουλία «Τα Πλεκτά του Ηλιτόμηνου». Συμμετέχουν τόσο οργανωμένες ομάδες/εργαστήρια όσο και δεκάδες μεμονωμένες πλέκτριες από όλη την Ελλάδα. Στόχος τους είναι να αυξήσουν την κοινωνική ευαισθητοποίηση και να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους γονείς, πλέκοντας κουβερτάκια, σκουφάκια και καλτσάκια για τα μωρά τους που νοσηλεύονται στις Μ.Ε.Ν.Ν. Σε αυτούς έχουν προστεθεί και όσοι ράβουν πάνες και καλύμματα για τις θερμοκοιτίδες. Ακόμα και η πιο μικρή κίνηση υποστήριξης είναι σημαντική για το Ηλιτόμηνον. Ενισχύοντας το έργο του Ηλιτόμηνου δηλώνετε έμπρακτα την υποστήριξή σας στο όραμα όλων μας: «Να έχει κάθε παιδί το καλύτερο δυνατόν ξεκίνημα στη ζωή».
♦Τι θα θέλατε να άλλαζε άμεσα προς όφελος των γονέων και πρόωρων;
Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν. Η πανδημία έκανε ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να εισακουστεί το αίτημα «Καθόλου αποχωρισμός. Κρατήστε μαζί τους γονείς και τα μωρά που γεννιούνται πολύ νωρίς». Αυτό ήταν και το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας. Ο αποχωρισμός του πρόωρου από τους γονείς του είναι αποδεδειγμένα πολλαπλώς βλαπτικός. Τόσο για την υγεία του και την ανάπτυξή του όσο και για την ψυχική υγεία των γονέων. Πρέπει άμεσα να ληφθεί κάθε μέτρο που θα προάγει στις Μ.Ε.Ν.Ν. την αναπτυξιακή φροντίδα του μωρού με επίκεντρο την οικογένειά του.
♦Τι θα θέλατε να πείτε στους νέους γονείς που έχουν τα πρόωρά τους στις ΜΕΝΝ κατά τη διάρκεια της πανδημίας;
Να είναι δυνατοί και να έχουν εμπιστοσύνη στα μωρά τους. Στο Ηλιτόμηνον συνηθίζουμε να λέμε πως «Η ζωή σε πηγαίνει σε αναπάντεχα μέρη και η αγάπη σε φέρνει στο σπίτι.». Έτσι και τα δικά τους μωρά, η αγάπη των γονιών τους και η αγάπη αυτών που τα φροντίζουν στις Μ.Ε.Ν.Ν. θα τα φέρουν στο σπίτι. Το μόνο που τους ζητάμε, είναι όταν περάσει αυτή η σκληρή δοκιμασία του αποχωρισμού να μη μας ξεχάσουν. Να θυμούνται ότι για το Ηλιτόμηνον ο αγώνας συνεχίζεται για να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο και τους έχουμε ανάγκη να είναι δίπλα μας.
Διαβάστε επίσης ⇒ Αδελαΐς: Όταν ο Θηλασμός συνάντησε τις ουλές του Καρκίνου
♣ Αν θέλετε να γίνετε εθελοντής ή να στηρίξετε οικονομικά τις δράσεις του Ηλιτόμηνου κάνοντας μια οποιαδήποτε δωρεά, μπορείτε να έρθετε σε επαφή μέσω της ιστοσελίδας ή των κοινωνικών δικτύων του, www.ilitominon.org, https://www.facebook.com/Ilitominon/
Μια σύντομη ενημέρωση για τη 10ετή δράση του Ηλιτόμηνου μπορείτε να δείτε στο Youtube Ilitominon https://www.youtube.com/watch?v=NWggypOB9Sk&t=2s
ΧΡΗΣΙΜΑ LINK:
Πηγή: Naturanrg124o, www.naturanrg.gr