Αρχική Ασθένειες & Θεραπείες Τα προβιοτικά ρίχνουν τη χοληστερίνη;

Τα προβιοτικά ρίχνουν τη χοληστερίνη;

Η χοληστερόλη δεν έχει να κάνει μόνο με αυτά που τρώμε. Έχει να κάνει και με τα μικρόβια που υπάρχουν στο έντερό μας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της χοληστερόλης σε υγιή επίπεδα, ενώ συγκεκριμένα είδη προβιοτικών έχουν την ικανότητα ακόμα και να διορθώσουν τα «φτωχά» επίπεδά της. Ιδιαίτερα ωφέλιμο αποδεικνύεται ένα συγκεκριμένο είδος: ο γαλακτοβάκιλλος Lactobacillus reuteri NCIMB 3024

⇒ της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Τα προβιοτικά είναι ουσιαστικά ζωντανοί μικροοργανισμοί (βακτήρια και ζυμομύκητες), που χαρακτηρίζονται και ως «φιλικά» βακτήρια, καθότι έχουν πολλά ευεργετικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, κυρίως για την ισορροπία της εντερικής βακτηριακής χλωρίδας. Παράγοντες όπως το στρες, η καθιστική ζωή, οι κακές διατροφικές συνήθειες με χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, είναι πιθανό να προκαλέσουν τη διαταραχή της εντερικής βακτηριακής χλωρίδας και να επιφέρουν εντερικές αλλά και μη-εντερικές διαταραχές (λοιμώξεις, δερματίτιδα, κυστίτιδα, δυσκοιλιότητα, αυτοάνοσες παθήσεις και αλλεργίες).

Η υγεία του πεπτικού συστήματος παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίσταση του οργανισμού απέναντι στους παθογόνους οργανισμούς. Άλλωστε περίπου το 70% της άμυνας του οργανισμού εντοπίζεται στο έντερο.

Αμέτρητες έρευνες έχουν αναδείξει την αξία των προβιοτικών σε ό,τι αφορά την υγεία του πεπτικού. Οι πιο πρόσφατες έρευνες όμως που έχουν πραγματοποιηθεί τόσο σε πειραματόζωα, όσο και σε ανθρώπους, αναδεικνύουν μία ακόμα σημαντική πτυχή των προβιοτικών, που είναι η θετική επίδρασή τους στα επίπεδα της χοληστερόλης. Από όλα τα είδη προβιοτικών που συμβάλλουν στη διατήρηση της χοληστερόλης σε υγιή επίπεδα, ιδιαίτερη αναφορά έχει γίνει στο Lactobacillus reuteri NCIMB 30242.

Σημαντική προβιοτική δράση στη μείωση της χοληστερόλης. Τι έδειξαν οι έρευνες; 

Χαρακτηριστικά, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ, στην οποία συμμετείχαν 127 ενήλικες, έδειξε ότι η λήψη Lactobacillus reuteri σε κάψουλες για διάστημα εννέα εβδομάδων κατάφερε να μειώσει τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας LDL (γνωστή και ως «κακή» χοληστερόλη) κατά 12% και της ολικής χοληστερόλης κατά 9%. Επίσης, κατάφερε να βελτιώσει κατά 13% την αναλογία μεταξύ «κακής» και «καλής» χοληστερόλης LDL/HDL, καθώς και την αναλογία μεταξύ ApoB/ApoA, που συνδέεται με την αρτηριακή φλεγμονή.

cholviva-cholesterol-control
Το Cholviva ® είναι μια φόρμουλα με προβιοτικά και φυτικές στερόλες που είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι βοηθούν στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Στην ίδια έρευνα παρατηρήθηκε ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν προβιοτικό Lactobacillus reuteri, εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα C αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), καθώς και μειωμένα επίπεδα ινωδογόνου (fibrinogen).

Η C αντιδρώσα πρωτεΐνη και το ινωδογόνο αποτελούν δείκτες που απεικονίζουν τα επίπεδα φλεγμονής στις αρτηρίες. Το γεγονός ότι τα προβιοτικά  κατάφεραν να μειώσουν αυτούς τους δείκτες, σημαίνει ότι δεν έχουν μόνο διορθωτική δράση πάνω στα επίπεδα της χοληστερόλης, αλλά και πάνω στην αθηροσκλήρωση, που αποτελεί την πιο σημαντική μορφή καρδιοπάθειας.

Φυτικές στερόλες και χοληστερόλη

Η έρευνα αποκάλυψε ακόμα ότι αυξήθηκε η απέκκριση χολικών οξέων στους συμμετέχοντες που έλαβαν προβιοτικά. Την ίδια στιγμή, μειώθηκε η εντερική απορρόφηση της καμπεστερόλης κατά 41%, της σιτοστερόλης κατά 34% και της στιγμαστερόλης κατά 41%. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς αυτές οι τρεις φυτικές στερόλες έχουν την ικανότητα να μπλοκάρουν ενεργά την απορρόφηση της χοληστερόλης από τον εντερικό σωλήνα, η οποία συχνά οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα LDL. Όταν οι συγκεκριμένες φυτοστερόλες συγκρατούνται μέσα στο έντερο, τότε η χοληστερόλη δεν απορροφάται και αποβάλλεται μέσω των κοπράνων, με αποτέλεσμα να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδά της στον οργανισμό. Αντιθέτως, όταν απελευθερώνονται μέσα στην κυκλοφορία του αίματος, μιμούνται τη δράση της χοληστερόλης και μπορεί να βλάψουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Εδώ και πολλά χρόνια, οι φυτικές ίνες που είναι πλούσιες σε στερόλες, έχουν συνδεθεί με τη μείωση της χοληστερόλης. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ένα από τα χαρακτηριστικά των περισσότερων φυτικών ινών είναι ότι είναι πρεβιοτικές, δηλαδή θρέφουν τα προβιοτικά του εντέρου μας.

Επομένως, γνωρίζοντας πλέον ότι τα προβιοτικά συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, αντιλαμβανόμαστε ότι οι ίνες δρουν με δύο τρόπους: απελευθερώνουν στερόλες που αναστέλλουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από την κυκλοφορία του αίματος και επιπλέον θρέφουν τα προβιοτικά βακτήριά μας,  βοηθώντας έτσι να διασπάται η χοληστερόλη μέσα στη χολή.

Ερευνητές από τον Πανεπιστήμιο Γιάνγκναν της Κίνας επανεξέτασαν 13 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 485 άνθρωποι, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα είναι σε θέση να μειώσουν κατά μέσο όρο 6,4mg/dl την ολική χοληστερόλη, κατά 4,9mg/dl την κακή χοληστερόλη LDL και κατά 4mg/dl τα τριγλυκερίδια.

Δείτε ακόμη: Χοληστερίνη και Βιταμίνη D


Βιβλιογραφικές αναφορές

Jones ML, Martoni CJ, Prakash S. Cholesterol lowering by Lactobacillus reuteri NCIMB 30242: a randomized controlled trial. Eur J Clin Nutr. 2012 Sep 19.

Guo Z, Liu XM, Zhang QX, Shen Z, Tian FW, Zhang H, Sun ZH, Zhang HP, Chen W. Influence of consumption of probiotics on the plasma lipid profile: a meta-analysis of randomised controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2011 Nov;21(11):844-50.

Kumar M, Nagpal R, Kumar R, Hemalatha R, Verma V, Kumar A, Chakraborty C, Singh B, Marotta F, Jain S, Yadav H. Cholesterol-lowering probiotics as potential biotherapeutics for metabolic diseases. Exp Diabetes Res. 2012;2012:902917.

Πηγή: www.naturanrg.gr

Natura nrg T. 105

Προηγούμενο άρθροΈρχεται το Αγιουρβεδικό Φεστιβάλ Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου 2019
Επόμενο άρθροΠατέρας: μια ταυτότητα σε εξέλιξη!