ΔιατροφήΤα τρόφιμα που δηλητηριάζουν τον οργανισμό μας

Τα τρόφιμα που δηλητηριάζουν τον οργανισμό μας

Πόσες φορές σας έχει τύχει να αισθανθείτε στο τέλος του γεύματος υπνηλία και ένα αίσθημα βάρους, ακόμα και χωρίς να έχετε φάει πάρα πολύ;

Η αιτία δεν έχει σχέση με την ποσότητα του φαγητού, αλλά με την «τοξικότητα» ορισμένων τροφίμων, που αναγκάζουν τον οργανισμό να καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες στη φάση της πέψης, με αποτέλεσμα να παράγονται πολλές άχρηστες ουσίες, οι περιβόητες τοξίνες.

  ♥ της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Πρόκειται ουσιαστικά για απόβλητα από τη διαδικασία επεξεργασίας των θρεπτικών ουσιών, που ο οργανισμός δυσκολεύεται να διαχειριστεί. Το αποτέλεσμα; Καταπονούνται το συκώτι, το πάγκρεας, τα νεφρά, το έντερο, το δέρμα και το λεμφικό σύστημα, η λειτουργία των οποίων επιβραδύνεται, μέχρι που κάποια στιγμή δεν καταφέρνουν άλλο να λιώσουν τις βλαβερές ουσίες και τις αφήνουν να εγκατασταθούν στον οργανισμό. Οι τοξίνες εναποτίθενται κυρίως στον συνδετικό ιστό, αλλά και κοντά στους συνδέσμους, τις αρθρώσεις και τον εγκέφαλο, τοξινώνοντας σιγά-σιγά όλα τα κύτταρα και φτάνοντας τελικά να προκαλέσουν φλεγμονές, αλλεργικές αντιδράσεις, ακμή, αρθριτικούς πόνους, κολπίτιδα, χρόνια κρυολογήματα, κ.α.

Η κυτταρίτιδα είναι μία ακόμη διαταραχή που οφείλεται στην ανικανότητα του λεμφικού συστήματος να διαχειριστεί τις άχρηστες ουσίες, με αποτέλεσμα τα υγρά που φέρουν τοξίνες, να λιμνάζουν στους ιστούς ανάμεσα στα κύτταρα και να τα σκληραίνουν. Επιπλέον, η συσσώρευση βλαβερών ουσιών στον οργανισμό ευνοεί την εκδήλωση διαφόρων διαταραχών και ασθενειών, πέρα από την πρόωρη γήρανση των κυττάρων, όπως πονοκέφαλους, πρηξίματα, στρες, δερματικά εξανθήματα, εντερικές διαταραχές, κ.α.

Τα πιο τοξικά τρόφιμα…

  • Τηγανητά τρόφιμα

Σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, τα λίπη που περιέχονται στα λάδια τηγανίσματος (όπως το ηλιέλαιο, το φιστικέλαιο, αλλά και το ελαιόλαδο) μετατρέπονται σε υπεροξείδια και ελεύθερες ρίζες, άχρηστες ουσίες που τοξινώνουν και φθείρουν τα κύτταρα.

  • Συσκευασμένα ή προτηγανισμένα τρόφιμα

Παρά το ότι περιέχουν συντηρητικά και χημικά πρόσθετα που προλαμβάνουν την αλλοίωση των συστατικών τους, πολλές φορές παράγουν μούχλα μη-ορατή, που κατακάθεται στους ιστούς επιβαρύνοντας τον οργανισμό.

  • Δημητριακά και όσπρια

Το σιτάρι, το κριθάρι, ο αραβόσιτος, τα φασόλια και τα ρεβίθια πολύ συχνά διατηρούνται σε αποθήκες με υγρασία, όπου εύκολα αναπτύσσεται η σαπροφυτική μούχλα. Αυτή μόλις έρθει σε επαφή με τα τρόφιμα, αναπτύσσει τη λεγόμενη ωχρατοξίνη Α, μία βλαβερή ουσία που τοξινώνει τους ιστούς και καταπονεί το συκώτι και τα νεφρά.

  • Κρέας και ψάρι

Το κρέας, τα αλλαντικά και το ψάρι αναπτύσσουν κατά τη διάρκεια της πέψης τους «αμίνες», αζωτούχες ουσίες που τα νεφρά λιώνουν μετά δυσκολίας.

  • Γάλα και τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση

Και τα γαλακτοκομικά, προς μεγάλη έκπληξη, περιέχουν μία τοξίνη πολύ βλαβερή για την υγεία. Πρόκειται για την αφλατοξίνη, μία ουσία που καταλήγει στο αγελαδινό γάλα μέσω της τροφής του ίδιου του ζώου. Δυστυχώς, ούτε το βράσιμο που γίνεται για την εξουδετέρωση των βακτηριδίων, ούτε η διαδικασία παστερίωσης, καταφέρνουν να εξαφανίσουν τελείως την εν λόγω ουσία.  Στα τυριά αντιθέτως, πέρα από τις αφλατοξίνες του γάλατος, εντοπίζονται συχνά και διάφορα είδη μούχλας που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης.

…και τα αποτοξινωτικά τρόφιμα

Ακριβώς όπως υπάρχουν τρόφιμα που παράγουν πολλές τοξίνες, υπάρχουν και άλλα που αποτοξινώνουν τον οργανισμό και τον βοηθούν να αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες που συσσωρεύονται στους ιστούς.

Για παράδειγμα, όλα τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν ισχυρή αποτοξινωτική και στραγγιστική δράση, ιδιαιτέρως το μαρούλι, τα καρότα, τα κολοκυθάκια, το σπανάκι, τα φασολάκια, τα μήλα και τα αχλάδια. Είναι πολύ πλούσια σε νερό και ίνες, και άρα ωφέλιμα για τη λειτουργία των νεφρών και του εντέρου, αφού τα βοηθούν να απομακρύνουν γρήγορα τις τοξίνες που παράγονται από τον μεταβολισμό των τροφίμων.

Ακόμα, τα τρόφιμα που φτιάχνονται από αλεύρια ολικής αλέσεως, όπως και το ρύζι ολικής αλέσεως, θεωρούνται αποτοξινωτικά, καθότι περιέχουν πολλές ίνες και ευνοούν την κινητικότητα του εντέρου, μειώνοντας την απορρόφηση τοξικών ουσιών.

Οι συνδυασμοί προς αποφυγήν

Ο συνδυασμός διαφορετικών διατροφικών ομάδων μπλοκάρει την πέψη, ευνοώντας τη γαστρική ζύμωση των τροφίμων: μία κατάσταση ιδανική για την παραγωγή τοξινών.

  • Όχι πρωτεΐνες και άμυλα

Οι πρωτεΐνες αποσυντίθενται στο στομάχι από την πεψίνη, ένα ένζυμο, το οποίο για να δράσει, έχει ανάγκη από ένα όξινο περιβάλλον. Αντιθέτως, η επεξεργασία των αμύλων (που υπάρχουν στα ζυμαρικά, το ψωμί, τις πατάτες) γίνεται από ένα ένζυμο, το οποίο καταστρέφεται από την παρουσία οξύτητας. Αν λοιπόν καταναλώνετε σε ένα γεύμα ζυμαρικά και κρέας, ή κρέας και πατάτες, τότε το στομάχι προβλέπει πρώτα την διάσπαση των πρωτεϊνών, με αποτέλεσμα τα άμυλα να υφίστανται για πολλή ώρα ζύμωση στο όξινο περιβάλλον του στομάχου. Γι’ αυτό, μετά από τέτοια σύνθετα γεύματα, μπορεί να αισθανθείτε υπνηλία, πρήξιμο και πονοκέφαλο.

  • Άλλοι κακοί συνδυασμοί

Οι πρωτεΐνες δεν χωνεύονται σωστά ούτε όταν συνδυάζονται με λιπαρά, γιατί αυτά προκαλούν μείωση της πεψίνης, επιμηκύνοντας το χρόνο πέψης έως και κατά δύο ώρες. Αντενδείκνυται επίσης ο συνδυασμός τους με τα σάκχαρα, τα οποία, όπως και τα άμυλα, απορροφώνται μετά τις πρωτεΐνες, αφού έχουν υποστεί ζύμωση μέσα στο στομάχι.

Δείτε: Ποιες τροφές χαρίζουν δύναμη και ποιες τοξινώνουν το σώμα;

Πηγή: www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης