GreenΤα τσιμπήματα του καλοκαιριού… και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Τα τσιμπήματα του καλοκαιριού… και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Κουνούπια, μέλισσες, σφήκες, τσούχτρες, μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα ενοχλητικά τώρα το καλοκαίρι. Μην αφήσετε τα έντομα να σας χαλάσουν το καλοκαίρι και τις διακοπές. Είτε βρίσκεστε στη θάλασσα, είτε στο δωμάτιο κάποιου ξενοδοχείου είτε στο σπίτι σας, μάθετε πώς θα απαλλαγείτε από τους ενοχλητικούς επισκέπτες του καλοκαιριού!

Koυνούπια

Εκτός από κοκκινίλες που προκαλούν έντονη φαγούρα, τα κουνούπια ευθύνονται και για τη μετάδοση σοβαρών ασθενειών, όπως η ελονοσία, ο κίτρινος πυρετός, κ.ά. Για το λόγο αυτό απαιτούνται ορισμένες προφυλάξεις.

Εάν θέλετε να τα αποφύγετε:
  • Μη συχνάζετε σε μέρη όπου υπάρχουν στάσιμα νερά. Πιθανότατα θα τα συναντήσετε σε πισίνες, λίμνες και λιμνάζοντα ύδατα. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα σας έρθουν απρόσκλητοι επισκέπτες και στο σπίτι σας, ιδίως τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού. Καλό είναι λοιπόν να λάβετε τα μέτρα σας. Τοποθετήστε σήτες στις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού, καθώς και κουνουπιέρες πάνω από τα κρεβατάκια των παιδιών.
  • Εάν χρησιμοποιείτε εντομο-απωθητικές παστίλιες ή άλλα σκευάσματα για την καταπολέμησή τους, πρέπει να είστε προσεκτικοί. Εκτός από το πλύσιμο των χεριών μετά από τη χρήση, μην ξεχνάτε ότι πρέπει να τις τοποθετείτε μακριά από τα κρεβάτια και πάντοτε σε καλά αεριζόμενο χώρο.
  • Αποφύγετε τις επαλείψεις στο δέρμα των παιδιών με χημικά εντομο-απωθητικά, όπως και με αρώματα, λοσιόν ή άλλα καλλυντικά προϊόντα, γιατί τα κουνούπια έλκονται από τις ευχάριστες οσμές όπως και τα έντονα χρώματα και τον ιδρώτα.
Τι να κάνετε

Εφόσον πρόκειται να επισκεφθείτε περιοχή με πολλά κουνούπια προσπαθήστε να φοράτε ελαφριά ρούχα που καλύπτουν όλο το σώμα σας. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα φυσικό εντομοαπωθητικό, που θα βρείτε στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και στα φαρμακεία.

  • Αποφύγετε να ξύσετε την περιοχή του τσιμπήματος, γιατί μπορεί να προκληθεί λοίμωξη.
  • Για να ανακουφιστείτε από την ενοχλητική φαγούρα, τρίψτε λίγο φρέσκο μαϊντανό ή ρίξτε λίγη πούδρα πάνω στην πρησμένη περιοχή. Επίσης, μπορείτε να επαλήψετε την περιοχή με ξίδι ή χυμό λεμονιού.
  • Εάν παρόλα αυτά η φαγούρα δεν υποχωρήσει, τοποθετήστε στην περιοχή μια ειδική φαρμακευτική κρέμα ή ρίξτε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας ή μέντας σ’ ένα βρεγμένο πανί και ακουμπήστε το πάνω στο εξάνθημα.
  • Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να ληφθεί για τις σκνίπες. Το τσίμπημά τους μπορεί να προκαλέσει δερματική λεϊσμανίαση. Η νόσος ενδημεί σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας.

Μέλισσες ή σφήκες

Τα δημοφιλέστερα έντομα του καλοκαιριού, βρίσκονται σχεδόν παντού λόγω της ανθοφορίας της φύσης.

Εάν θέλετε να τις αποφύγετε:
  • Μην συχνάζετε κοντά σε λουλούδια, θάμνους, κήπους.Επίσης μην φοράτε έντονα αρώματα και μην χρησιμοποιείτε καλλυντικά με άρωμα. Γίνεστε εύκολα πόλος έλξης για αυτά. Τα πράγματα δυσκολεύουν σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί κοντά στην κυψέλη. Ιδίως τα μικρά παιδιά που δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και αρχίζουν να παριστάνουν τους μικρούς εξερευνητές. Εξηγήστε στα παιδιά ότι δεν πρέπει να “προκαλούν” τα έντομα αυτά στις κυψέλες τους, γιατί από τη βάση του κεντριού της μέλισσας εκπέμπεται ως συναγερμός μια φερομόνη, η οποία ανιχνεύεται από τις άλλες μέλισσες οι οποίες μπορεί να γίνουν απειλητικές και να τσιμπήσουν τον μικρό εισβολέα.
Παρενέργειες

Το τσίμπημά τους προκαλεί άμεσο πόνο, τοπική κοκκινίλα, πρήξιμο ως αντίδραση του δέρματος στο δηλητήριο που εισέρχεται στον οργανισμό μας από το κεντρί του εντόμου. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από αρκετές ώρες μέχρι μερικές ημέρες. Το καλό είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα τσιμπήματα αυτά δεν ενέχουν κάποιον κίνδυνο για το άτομο. Εξαίρεση αποτελούν τα τσιμπήματα στο στόμα ή το λαιμό. Προκαλούν πρήξιμο που δυσχεραίνει την αναπνοή, γι’ αυτό και είναι επικίνδυνα.

Τι να κάνετε:
  • Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σας τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα είναι να αφαιρέσετε το κεντρί του με μια αποστειρωμένη βελόνα, ένα μαχαίρι, ή ξύνοντας με το νύχι σας ή μ’ ένα τσιμπιδάκι. Μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε με ζούληγμα της περιοχής, γιατί ίσως έτσι το σπρώξετε ακόμα βαθύτερα.
  • Καθαρίστε την περιοχή με ένα σαπούνι με ουδέτερο pH και για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα βάλτε στο σημείο πάγο, κρύες κομπρέσες, ή τρίψτε το με γάλα ή αμμωνία.
Σε περίπτωση υπερευαισθησίας

Στην περίπτωση που το άτομο είναι αλλεργικό και υπερευαίσθητο στα τσιμπήματα τέτοιου είδους, είναι δυνατόν να παρουσιάσει αναφυλακτική αντίδραση με σοβαρή υπόταση, έντονη εφίδρωση, δύσπνοια ακόμη και μελάνιασμα. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους μια ένεση αδρεναλίνης και να έχουν εκπαιδευτεί να την κάνουν μόνα τους σε τέτοιες περιπτώσεις, διαφορετικά θα πρέπει να τους παρασχεθεί άμεσα ιατρική βοήθεια. Επίσης, τα άτομα αυτά θα πρέπει να φέρουν κάποια σήμανση γι’ αυτή τους την ευαισθησία, ώστε να ληφθεί υπόψη σε περίπτωση που χάσουν τις αισθήσεις τους.

Τσούχτρες

Το τσίμπημα από τσούχτρα δεν προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα, εκτός από την περίπτωση κάποιου αλλεργικού ατόμου με ειδική ευαισθησία. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, τα συνήθη συμπτώματα είναι: έντονη κοκκινίλα με ή χωρίς πρήξιμο, που συνδυάζεται με έντονο τσούξιμο, πόνο ή φαγούρα. Η αιτία των ενοχλήσεων είναι η τοξική ουσία που απελευθερώνεται στο δέρμα μας από τα πλοκάμια της τσούχτρας.

Τι να κάνετε:
  • Κατ’ αρχήν, εάν έχουν παραμείνει κάποια πλοκάμια της τσούχτρας κολλημένα στο σώμα σας, απομακρύνετέ τα, όχι όμως με γυμνά χέρια γιατί θα προκληθεί και εκεί ερεθισμός. Ένας τρόπος είναι να γεμίσετε τις χούφτες σας με άμμο και να τρίψετε την περιοχή.
  • Στη συνέχεια, πλύνετε το ερεθισμένο σημείο με άφθονο θαλασσινό νερό για να απομακρύνετε τις τοξίνες. Bάλτε του πάνω πάγο ή κρύες κομπρέσες, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση των τοπικών φαινομένων στο δέρμα.
  • Έπειτα, αλείψτε την περιοχή με μια κουταλιά σόδα διαλυμένη σε νερό ή αραιωμένη αμμωνία.
  • Επίσης φτιάξτε ένα διάλυμα μ’ ένα μέρος ξιδιού και τρία νερό και βάλτε στην πάσχουσα περιοχή κομπρέσες με ξιδόνερο.
  • Στην περίπτωση που τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν με τα προηγούμενα μέτρα, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε το πλησιέστερο κέντρο υγείας.

της Στέλλας Μπανούση

Πηγή: NaturaNrg #73

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης