Αρχική Yoga Τα βασικά για το Τρίγωνο: Παραλλαγές για όλα τα σώματα

Τα βασικά για το Τρίγωνο: Παραλλαγές για όλα τα σώματα

 

Από αυτό το τεύχος εγκαινιάζουμε μια καινούρια σειρά άρθρων που στοχεύουν στην κατανόηση βασικών άσανας αλλά και στην τροποποίησή τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν περισσότερους σωματότυπους και ιδιαιτερότητες.

Pure Yoga της Μαρίας Χρυσοχεράκη, πιστοποιημένη δασκάλα Iyengar Yoga, maria@pureyoga.gr

Φωτογραφίες: Γιώργος Ζαχαρίου, Studio: Urban Yoga Center, Outfit: BAYA.fit- Active wear


Τι προσφέρει η θέση του Τριγώνου (Utthita Trikonasana)

Η θέση αυτή ενεργοποιεί τη σπονδυλική στήλη και τη διατηρεί ευλύγιστη. Ανακουφίζει από πόνους της πλάτης ενώ μειώνει τη δυσκαμψία στον αυχένα, τους ώμους και τα γόνατα.

⇒Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση κρατήστε το κεφάλι να κοιτάει μπροστά και μην το στρίψετε προς το χέρι που βρίσκεται ψηλά.

⇒Αποφύγετε αυτή τη θέση αν έχετε ημικρανία, πονοκέφαλο, χαμηλή αρτηριακή πίεση ή αν είστε πολύ κουρασμένοι.

⊃ Παραλλαγές

Utthita Trikonasana στον τοίχο, με τούβλο να στηρίζει το χέρι

 Μπείτε στη θέση κρατώντας τη λεκάνη και την πλάτη να ακουμπάνε στον τοίχο, για να μειώσετε τη δυσκολία και να είστε σίγουροι ότι είναι σωστά ευθυγραμμισμένο το σώμα σας. Στηρίξτε το χέρι σας σε τούβλο αν είναι δύσκολο να φτάσει το χέρι σας στο πάτωμα αλλά και για να τεντώσετε καλύτερα τη σπονδυλική σας στήλη και να στρίψει καλύτερα ο κορμός.

Διαγώνια Utthita Trikonasana

 

Δώστε προσοχή στη θέση των πελμάτων: Το ένα βρίσκεται στην πίσω μεριά του χαλιού ενώ το άλλο στην μπροστά. Η έξω στροφή του χεριού που στηρίζεται στην καρέκλα επιτρέπει της επιμήκυνση του αυχένα ενώ το χέρι που είναι τεντωμένο ψηλά διευρύνει τον κορμό.

Αυτή η παραλλαγή είναι χρήσιμη για τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, όπως η λόρδωση ή η κύφωση. Επίσης, είναι ασφαλής για προβλήματα στην ιερολαγώνια άρθρωση.

Utthita Trikonasana με το πέλμα σε τούβλο

 yoga-askisi-trigono

Αυτή τη φορά το πέλμα θα είναι σε τούβλο, με τα δάχτυλα του ποδιού να ακουμπάνε στον τοίχο. Εναλλακτικά μπορείτε να ακουμπάτε το μαξιλαράκι του ποδιού στον τοίχο και τη φτέρνα στο τούβλο. Αυτή η ανύψωση του πέλματος μειώνει το βάρος στο ισχίο του μπροστινού ποδιού και κατευθύνει το μηριαίο οστό προς την άρθρωση του ισχίου. Το τούβλο στο οποίο στηρίζεται το χέρι προσφέρει καλύτερη έκταση του κορμού.

namaste 

Mαρία

πηγή: naturanrg.gr. naturanrg #101

Προηγούμενο άρθροΔιάλεξη για την θετική αξιοποίηση των αλλαγών μέσω της γιόγκα
Επόμενο άρθροΚαρκίνος: Ψυχοσωματικά αίτια – Διάγνωση με τη βοήθεια της Ιριδολογίας