ΕυεξίαFitnessTAPING: Είστε έτοιμοι να… προσδεθείτε;

TAPING: Είστε έτοιμοι να… προσδεθείτε;

Μοιάζουν με νέο αξεσουάρ μόδας, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολλά περισσότερα. Όσοι είναι φαν του αθλητισμού, γνωρίζουν καλά ότι οι νέες πολύχρωμες ελαστικές ταινίες (tapes) δρουν ευεργετικά για τις μυϊκές και ορθοπεδικές διαταραχές. Χωρίς να απελευθερώνουν χημικές ουσίες στον οργανισμό, ανακουφίζουν και προλαμβάνουν πόνους και κακώσεις των μυών και των αρθρώσεων. Αν και η φυσική αυτή θεραπευτική μέθοδος εφαρμόζεται εδώ και τριάντα χρόνια στην Ιαπωνία, στον δυτικό κόσμο την ανακαλύψαμε την τελευταία δεκαετία και την προσέξαμε ιδιαίτερα στους αγώνες του φετινού παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου. Πλέον, οι αθλητικοί επαΐοντες δεν σταματούν να εξυμνούν τις ευεργετικές ιδιότητες του περίφημου “taping”!

της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Ήταν τη δεκαετία του ’70, όταν ο Ιάπωνας εξπέρ της χειροπρακτικής Kenzo Kase παρουσίασε πρώτος τις θεραπευτικές ιδιότητες των ελαστικών ταινιών. Η μέθοδος διαδόθηκε στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες και την τελευταία δεκαετία ήρθε και στη Γηραιά Ήπειρο, όπου έλαβε τις απαραίτητες εγκρίσεις για να αρχίσει να χρησιμοποιείται στους αθλητικούς χώρους. Σήμερα, αποτελεί το πιο αγαπημένο αξεσουάρ των αθλητών κάθε χώρου. Τα πολύχρωμα σχέδιά του ξεχωρίζουν στα γήπεδα του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και του βόλεϊ, στα τερέν του τένις, στις πισίνες, αλλά και στο ταρτάν.
Το γεγονός ότι οι ταινίες αυτές είναι αυτοκόλλητες, κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι ανήκουν στην κατηγορία των τσιρότων που διοχετεύουν μέσω του δέρματος φαρμακευτικές ουσίες με αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση, όπως τα τσιρότα που προορίζονται για τα διαστρέμματα. Παρ’ όλα αυτά, οι ελαστικές αθλητικές ταινίες ποντάρουν στις φυσικές διαδικασίες αυτοΐασης των ιστών. Προσφέρουν ουσιαστικά εξωτερική υποστήριξη ευνοώντας την εξισορρόπηση της λειτουργίας των μυών και των αρθρώσεων.

Προσφέρει υποστήριξη και ανακούφιση

Κάθε κομμάτι ταινίας έχει μήκος περίπου 10 εκατοστά και ανάλογα με τον τρόπου που θα δεθεί πάνω στο δέρμα, προσφέρει και διαφορετικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εμποδίσει τη σύσπαση των μυών ή την καταβολή υπερπροσπάθειας, καθώς επίσης και για να διορθώσει τη λειτουργικότητα των αρθρώσεων. Επιπλέον, μπορεί να τονώσει την κυκλοφορία του αίματος σε μία συγκεκριμένη περιοχή, αν για παράδειγμα υπάρχει ανάγκη υπεραιμάτωσης για την πιο γρήγορη αποκατάσταση ενός τραυματισμού, ενώ έχει και τη δυνατότητα να περιορίσει αντιθέτως τη ροή αίματος, όταν είναι απαραίτητη η ανακούφιση μιας φλεγμονής ή μιας αιμορραγίας. Ακόμα, αν τοποθετηθεί σε συγκεκριμένα σημεία, μπορεί να διεγείρει τη λεμφική κυκλοφορία περιορίζοντας έτσι τυχόν οιδήματα και φλεγμονές που οφείλονται σε κατακράτηση υγρών.

Και το χρώμα παίζει ρόλο

Κόκκινες, μαύρες, μπλε, μπεζ. Τα διαφορετικά χρώματα και το γεγονός ότι οι αθλητές κολλάνε τις ελαστικές ταινίες στους ώμους, την πλάτη και τα γόνατα, κάνει αρκετούς να πιστεύουν ότι τα τσιρότα αυτά έχουν και έναν «διακοσμητικό» ρόλο. Στην πραγματικότητα όμως, το χρώμα αποτελεί ένα ακόμα συν στη διαπιστωμένη ευεργετική δράση τους. Όπως εξηγούν οι ειδικοί της χρωματοθεραπείας:
● το κόκκινο χρώμα έλκει θερμότητα και συνεπώς αίμα: θεωρείται λοιπόν κατάλληλο για τις περιπτώσεις όπου υπάρχει ανάγκη υπεραιμάτωσης μιας περιοχής, όπως για τις μυϊκές συσπάσεις και τους πόνους της πλάτης.
● το γαλάζιο, αντιθέτως, έχει δροσιστικές ιδιότητες και ενδείκνυται για την ανακούφιση των φλεγμονών, των οιδημάτων και του πόνου.
● το μπεζ έχει την ικανότητα να καμουφλάρει την περιοχή του πόνου και διευκολύνει έτσι την κινητικότητα των αρθρώσεων.
● το μαύρο αυξάνει τον τροφισμό των μυών.
Όσο για τα σημεία τοποθέτησης των ταινιών, αυτά δεν επιλέγονται τυχαία αλλά με βάση τα όσα είναι γνωστά για την ανατομία του σώματος, τη δομή των οστών και των αρθρώσεων, τα συνδετικά σημεία ανάμεσα στα νεύρα και τους μυς, τους διαδρόμους ροής των αιμοφόρων και λεμφικών αγγείων. Μόνο όταν τοποθετούνται σωστά οι ταινίες, μπορούν να προσφέρουν τις ευεργετικές ιδιότητές τους, γι’ αυτό και απαιτείται η συμβουλή ενός ειδικού.

Πηγή: NaturaNrg #10

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code