Τάρτα λεμονιού. Ναι, γιατί τα λεμόνια έχουν κερδίσει τις καρδιές μας! Όπου και να τα βάλουμε, σε γλυκές ή αρμυρές συνταγές με τους ανάλογους συνδυασμούς υλικών, το αποτέλεσμα είναι να μη μείνει τίποτα στο πιάτο!
Δοκιμάστε αυτή την τάρτα λεμόνι και θα ενθουσιαστείτε! Αέρινη, ελαφριά κ φυσικά πανεύκολη στην παρασκευή της, με απλά υλικά, είμαι σίγουρη ότι θα σας κερδίσει!
του Βαγγέλη Δρίσκα
Υλικά για 8 άτομα
Για τη βάση:
- 1 φλιτζάνι αλεύρι
- 50 γρ. αμυγδαλόψιχα τριμμένη
- 5 κ. σ. βούτυρο
- 1 κρόκο
- 2 κ. σ. ζάχαρη άχνη
- 1 δόση βανίλια σκόνη
Για τη γέμιση:
- 2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα
- 6 κρόκοι αβγού
- 1 κ. γλ. ξύσμα λεμονιού
- 3/4 φλ. χυμό λεμονιού
Για το γαρνίρισμα:
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- ½ φλ. ψημένα αμύγδαλα φιλέ
Εκτέλεση
1. Βάζουμε το αλεύρι στο μπολ και κάνουμε μία λακούβα στη μέση. Ρίχνουμε στη μέση το βούτυρο, τους κρόκους, την αμυγδαλόψιχα, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια και συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι ή λίγο κρύο νερό ανάλογα με τη ζύμη, αν είναι δηλαδή σφιχτή ή αραιή. Τυλίγουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
2. Ανοίγουμε με τον πλάστη στη διάσταση της φόρμας και απλώνουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για τάρτες. Σκεπάζουμε την επιφάνεια με λαδόκολλα και ρίχνουμε επάνω όσπρια ή ρύζι . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 7-8 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει για να ρίξουμε τη γέμιση.
3. Για τη γέμιση: Ανακατεύουμε το γάλα με τους κρόκους, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και ρίχνουμε το μείγμα στην ψημένη βάση. Ψήνουμε στους 180ο C για 25-30 λεπτά, αφήνουμε να κρυώσει τελείως μέχρι να τη σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη και τα αμύγδαλα.
Καλή όρεξη!
|
Ευωδιαστή οικοτεχνία… με μανταρίνια |