Αρχική Life Ταξιδεύοντας στο χρόνο με ένα ποτήρι κρασί!

Ταξιδεύοντας στο χρόνο με ένα ποτήρι κρασί!

53
Ταξιδεύοντας στο χρόνο με ένα ποτήρι κρασί!

 

Το κρασί με τη μακραίωνη ιστορία του -ως γνωστό το αμπέλι καλλιεργείται από την αρχή της 3ης χιλιετίας π.Χ.- και τη ζωντανή προσωπικότητά του, συνοδεύει τον άνθρωπο σ’ όλες τις μικρές και μεγάλες στιγμές του, από το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι έως και την πιο σημαντική κοινωνική εκδήλωση.

Προϊόν του πιο ταιριαστού «γάμου» της Τέχνης και της Επιστήμης, γίνεται με τη σειρά του ιδανικό ταίρι και αναδεικνύει τα εδέσματα που συνοδεύει, «τέρπει το σώμα και την ψυχή», προσφέροντας στιγμές απόλαυσης και ευθυμίας. Εκτός αυτού, η έμμετρη και ορθή κατανάλωση του κρασιού έχει ευεργετικότατα αποτελέσματα στην υγεία.

της Μαρίας Γκέκα

 

Το κρασί είναι από τη φύση του πολύμορφο, πολυδιάστατο, πολυσήμαντο και πολυλειτουργικό. Δεν είναι τυχαίο ότι το κρασί αποτελεί στοιχείο και σύμβολο της θρησκείας πολλών πολιτισμών.

Οι Αιγύπτιοι το απέδιδαν στον Όσιρι, οι Έλληνες στο Διόνυσο. Όντας δώρο των θεών, το κρασί εξυψώνεται ακόμα και σήμερα στο επίπεδο ενός θρησκευτικού συμβόλου που προσφέρεται με ταπεινοφροσύνη. Παράλληλα, δίνει στους ανθρώπους δύναμη, έμπνευση και ευφορία.

Στην εποχή μας, η τέχνη της αμπελουργίας και οινοποιίας δεν είναι μόνο αποτέλεσμα διδασκαλίας των παλαιών στους νεότερους. Έχει πια γίνει σύγχρονη επιστήμη που όμως δεν αποτελείται μόνο από στεγνές γνώσεις Χημείας αλλά εμπεριέχει κάτι πιο σημαντικό, την αγάπη και το μεράκι  των ανθρώπων που ασχολούνται με  αυτή.

Oι Έλληνες αγάπησαν το Διόνυσο και το κρασί

Το εκτιμούσαν λαός και άρχοντες, καθώς και οι φιλόσοφοι όλων των ρευμάτων, από τους Προσωκρατικούς  μέχρι τους Επικούρειους, ενώ και οι ποιητές δεν παρέλειψαν να το υμνήσουν. Πάντως δεν συνήθιζαν να μεθούν, ούτε είχαν εκτίμηση στους μεθύστακες.

Το τελετουργικό του επίσημου συμποσίου, όπου ο “συμποσιάρχης”, επέβλεπε τόσο το νέρωμα του κρασιού, όσο και την ποσότητα που θα έπινε ο κάθε συμπότης ανάλογα με την κατάστασή του, δηλώνει ότι η αποφυγή της μέθης και η διατήρηση πολιτισμένης ατμόσφαιρας ήταν σημαντική υπόθεση. Οι πρόγονοί μας έπιναν το κρασί τους με διάφορους τρόπους.

Γενικός κανόνας ήταν η ανάμειξη του κρασιού με νερό, σε αναλογία συνήθως 1:3 (ένα μέρος οίνου προς τρία μέρη νερού. Η πόση ανέρωτου κρασιού (“άκρατου οίνου”) θεωρείτο βαρβαρότητα -αναφέρεται μάλιστα ότι κάποιος νομοθέτης την είχε απαγορεύσει επί ποινή θανάτου- και συνηθιζόταν μόνο από αρρώστους ή κατά τη διάρκεια ταξιδιών ως τονωτικό-δυναμωτικό, περιστάσεις στις οποίες (καθώς και στα γεύματα) ήταν επίσης διαδεδομένη η κατανάλωση κρασιού με μέλι. Συχνά αρωμάτιζαν το κρασί τους με διάφορα μυρωδικά.

Η προσθήκη «αψίνθου» στο κρασί, δηλαδή η παρασκευή βερμούτ ήταν γνωστή μέθοδος (αποδίδεται μάλιστα στον Ιπποκράτη και το βερμούτ της εποχής ονομαζόταν και “Ιπποκράτειος Οίνος”), καθώς και η προσθήκη ρητίνης, δηλαδή η παρασκευή ρετσίνας που γινόταν όχι μόνο χάρη της ιδιάζουσας γεύσης, αλλά και της συντήρησης. Άλλες φορές πρόσθεταν και άλλα μπαχαρικά, όπως π.χ. θυμάρι, μέντα, γλυκάνισο, πιπέρι ή σμύρνα.

Ταξιδεύοντας στο χρόνο με ένα ποτήρι κρασί!
Photo by Jamie Street on Unsplash

Η τέχνη της οινοποιίας

Ο τρόπος παραγωγής του κρασιού δε διέφερε ουσιαστικά από αυτόν των ημερών μας. Η αμπελουργία είχε φτάσει σε υψηλά επίπεδα τέχνης, κυκλοφορούσαν δε και ειδικά βιβλία επί του θέματος. Από αυτό του Θεόφραστου, που σώθηκε ως τις μέρες μας, παίρνουμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες, όπως ότι οι Έλληνες -αντίθετα από τους Ρωμαίους- συνήθως καλλιεργούσαν το αμπέλι απλωμένο στη γη, χωρίς υποστηρίγματα, τεχνική που ακόμη και σήμερα είναι σε χρήση σε κάποιες περιοχές, όπως στη Σαντορίνη.

Ταξιδεύοντας στο χρόνο με ένα ποτήρι κρασί!

Οι Έλληνες γνώριζαν την παλαίωση του κρασιού και την άφηναν να γίνει σε θαμμένα πιθάρια, σφραγισμένα με γύψο και ρετσίνι.  Το κρασί εμφιαλωνόταν, ανάλογα με το πόσο μεγάλο ταξίδι είχε μπροστά του μέχρι την κατανάλωση, σε ασκούς ή σε σφραγισμένους πήλινους αμφορείς, αλειμμένους με πίσσα για τέλεια στεγανοποίηση, στους οποίους συχνά αναγράφονταν με μπογιά ή με σφραγίδα τα πλήρη στοιχεία του οίνου: περιοχή προέλευσης, έτος παραγωγής, οινοποιός και εμφιαλωτής.

www.naturanrg.gr

Προηγούμενο άρθροΔιατροφή για παιδιά και εφήβους που πηγαίνουν σχολείο
Επόμενο άρθροΚυκλική Οικονομία: θέτει τις βάσεις για πιο Έξυπνες Πόλεις