LifeΤαξίδι δημιουργικότητας, λόγου και τέχνης στις γειτονιές της Αθήνας

Ταξίδι δημιουργικότητας, λόγου και τέχνης στις γειτονιές της Αθήνας

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (EBE), ξεκινά ένα υπέροχο ταξίδι δημιουργικότητας, λόγου και τέχνης στις γειτονιές της Αθήνας.

Με βασικό στόχο τη γνωριμία του ευρέος κοινού, και κυρίως της νέας γενιάς, με τη φιλοσοφία του ΚΠΙΣΝ, καθώς και με όλα όσα πρόκειται να φέρει το ΚΠΙΣΝ στη ζωή της πόλης σε λίγα χρόνια.

  • ανοιχτή πρόσβαση στην Τέχνη και την Παιδεία,
  • ευκαιρία για διάλογο,
  • αποκατάσταση της σχέσης της πόλης και των κατοίκων της με το πράσινο και, κατ’ επέκταση,
  • ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσα από πληθώρα ανοιχτών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων.

Η αφετηρία του νέου προγράμματος

Το νέο πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» που υλοποιείται με την αποκλειστική στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), έχει ως αφετηρία τις δημοτικές βιβλιοθήκες της Αθήνας, της Ηλιούπολης, του Χαϊδαρίου, του Χαλανδρίου και του Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ενώ περιλαμβάνει παραστάσεις της «Όπερας της βαλίτσας» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το έργο του Μότσαρτ «Ντον Τζοβάννι», αναγνώσεις αγαπημένων βιβλίων από δημοφιλείς καλλιτέχνες, εργαστήρια νέων για τη δημιουργία ψηφιακών ταινιών μικρού μήκους, δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού για τους χώρους πρασίνου, καθώς και εργαστήρια ρητορικής (debate) που επικεντρώνονται στους προβληματισμούς των σημερινών νέων.

Μία πολυδύναμη συνεργασία

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη μεγάλης έκτασης δράση, για την προώθηση του ΚΠΣΙΝ, που υλοποιείται χάρη σε μία πολυδύναμη συνεργασία του ΚΠΙΣΝ με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το πρόγραμμα Future Library, πέντε Δήμους της χώρας και τις πέντε αντίστοιχες Δημοτικές Βιβλιοθήκες τους, τη ΜΚΟ WWF, καθώς και με νέους αλλά και καταξιωμένους καλλιτέχνες που ενώνουν τις δυνάμεις τους και διαμορφώνουν μαζί με το κοινό μια ενεργή κοινότητα παιδείας και πολιτισμού, η οποία απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών για δημιουργική διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Ειδικότερα:

• Η EBE συντονίζει τη συνεργασία με τις Βιβλιοθήκες των πέντε Δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και συνδιαμορφώνει το περιεχόμενο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν εκεί.
• Η ΕΛΣ παρουσιάζει τον θρυλικό «Ντον Τζοβάννι» του Μότσαρτ με την μορφή της «Όπερας της βαλίτσας». Πρόκειται για μια ευέλικτη παραγωγή όπερας, η οποία θα παρουσιάζεται ζωντανά σε διάφορους χώρους, από καταξιωμένους πρωταγωνιστές της ΕΛΣ, συνοδεία πιάνου. Η σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη αναζητά τα περίπλοκα κίνητρα των ηρώων, τους οποίους βγάζει από το ροκοκό κάδρο τους και τους προσγειώνει στο σήμερα.
• Το εργαστήριο πειραματικών ταινιών απευθύνεται σε νέους ανθρώπους, 15 μέχρι 20 άτομα ανά σεμινάριο, που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν μια ερασιτεχνική ταινία μικρού μήκους με θέμα την καθημερινότητά τους, στηριζόμενοι σε εύκολες τεχνολογικές λύσεις. Στις συναντήσεις θα γίνουν κατανοητές βασικές αρχές του σεναρίου, της βιντεοσκόπησης και του μοντάζ και οι συμμετέχοντες θα ολοκληρώσουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους. Η διάρκεια του εργαστηρίου είναι 14 ώρες με προεγγραφή στις βιβλιοθήκες.
• Ενδιαφερόμαστε, ανακαλύπτουμε, συμμετέχουμε, δρούμε στους πράσινους χώρους της πόλης μας. Οι πολίτες ηλικίας κυρίως 18-35 ετών, μετά από πρόσκληση της βιβλιοθήκης του Δήμου τους, καλούνται να καταγράψουν την κατάσταση των πράσινων χώρων, να συζητήσουν για τις αλλαγές που μπορεί και πρέπει να συμβούν και να συμμετάσχουν σε μια σειρά από δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Τη δράση αυτή θα συντονίσει η μη κερδοσκοπική οργάνωση WWF.
• Νέοι με διάθεση να συζητήσουν για τα προβλήματα της γενιάς τους αλλά και να ξεκλειδώσουν τους τρόπους της υποστήριξης των απόψεών τους με επιχειρήματα, μπορούν να παρακολουθήσουν ή να πάρουν μέρος στους αγώνες debate που θα διεξαχθούν στις βιβλιοθήκες με προεγγραφή για συμμετοχή στον αγώνα. Η συμμετοχή και παρακολούθηση των debates είναι ελεύθερη, ενώ όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν ενεργά μέρος στους αγώνες debate, χρειάζεται προεγγραφή στις συνεργαζόμενες δημοτικές βιβλιοθήκες (https://dittoilogoi.blogspot.gr)
• Γνωστοί καλλιτέχνες* θα επισκεφθούν τις βιβλιοθήκες για να διαβάσουν αποσπάσματα από τα αγαπημένα τους βιβλία. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τους συναντήσει και να τους ακούσει να μιλούν για τις προτιμήσεις τους και την προσωπική τους σχέση με τη λογοτεχνία.

Ο Γιάννης Τροχόπουλος, Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δήλωσε:

«Το νέο πρόγραμμα “Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ” μεταφέρει το ΚΠΙΣΝ στην καθημερινότητα της πόλης μας και καλεί τους πολίτες του σήμερα να αγκαλιάσουν και να συνδιαλαγούν με ένα μεγάλο έργο του αύριο. Τρία χρόνια πριν την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του, το ΚΠΙΣΝ αποτελεί ήδη αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης κοινωνίας, υπακούοντας στη βασική επιταγή του έργου για ελεύθερη και ανοιχτή πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό».

Μεταξύ των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ είναι οι εξής (με αλφαβητική σειρά):

Μάγια Ανδρέου, Γιώργος Γάλλος, Στεφανία Γουλιώτη, Φοίβος Δεληβοριάς, Μαρία Ζορμπά, Δημήτρης Ήμελλος, Αλεξία Καλτσίκη, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Λιγνάδης, Έφη Λογγίνου, Κωστής Μαραβέγιας, Μανώλης Μαυροματάκης, Πάνος Μουζουράκης, Αμαλία Μουτούση, Αγγελική Παπούλια, Ιωάννα Παππά, Δημήτρης Πιατάς, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Μαρία Σκουλά, Ελευθερία Στάμου, Λένα Σταμουλακάτου, Γιάννης Στάνκογλου, Κωνσταντίνος Τζούμας, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Λύσανδρος Φαληρέας, Μαριέττα Φαφούτη
Οι δράσεις ξεκίνησαν στις 6 Νοεμβρίου από τη δημοτική βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου και ολοκληρώνονται στα τέλη Φεβρουαρίου του 2014 στη δημοτική βιβλιοθήκη της

Info: Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κατά τόπους δράσεις και τη συμμετοχή στα διάφορα εργαστήρια, μπορείτε να απευθυνθείτε:

Οι βιβλιοθήκες των πέντε Δήμων είναι μέλη του προγράμματος Future Library, (www.futurelibrary.gr)

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code