Αρχική Υγεία Τενοντίτιδα στο χέρι

Τενοντίτιδα στο χέρι

χέρι, καρπός, τένοντας

Του Δημήτριου Απ. Κωνσταντή,  Ορθοπεδικός Χειρουργός – Τραυματολόγος 
Η πάθηση της εποχής, της καθιστικής μας ζωής, του γραφείου, του πληκτρολογίου. Εμφανίζεται όμως και στους αθλητές, τους χειρώνακτες και τους μουσικούς. Με λίγα λόγια, μία πάθηση που δεν κάνει διακρίσεις!
Το χέρι μας έχει ένα πλούσιο σύστημα από τένοντες τόσο στην παλαμιαία επιφάνεια όσο και στη ραχιαία επιφάνεια αυτού. Οι τένοντες αυτοί είναι πανίσχυροι ιστοί σαν κορδόνια που συνδέουν τους μυς με τα οστά. Όταν οι μύες συσπώνται, έλκουν τα οστά και κινούν τις αρθρώσεις. Από την περιοχή του καρπού διέρχονται καμπτήρες και εκτείνοντες τένοντες. Έτσι, από την παλαμιαία πλευρά του καρπού διέρχεται το καμπτικό σύστημα για να συλλαμβάνουμε αντικείμενα και από τη ραχιαία πλευρά το εκτατικό σύστημα, για να ανοίγουμε τα δάχτυλα ή τον καρπό μας.
Οι τένοντες στην περιοχή του χεριού περνούν μέσα από ένα κανάλι, το ινώδες έλυτρο, το οποίο τους δίνει λίπανση και ολισθηρότητα. Λόγω της καθημερινής λειτουργικότητας των χεριών μας ως αναπόσπαστο μέρος της επιβίωσής μας, η φύση μας εξόπλισε με ένα τενόντιο σύστημα που πολύ σπάνια υπόκειται φθορά εν αντιθέσει με άλλους τένοντες που παθαίνουν μικρές εκφυλιστικές ρήξεις ή ακόμη και πλήρεις. Όμως, παρότι δεν φθείρεται, δεν σημαίνει ότι δεν είναι ευπαθές σε επίμονα ερεθίσματα.
Σε χειρώνακτες παρατηρούμε υπερλειτουργία των τενόντων του χεριού, κυρίως των καμπτήρων. Αφορά σπάνια τους ηλικιωμένους και συχνότερα τους νεότερους. Μπορεί να εμφανιστεί κατά οξύ τρόπο, έπειτα από μια ασυνήθιστα κουραστική για το χέρι ήμερα είτε σε βάθος χρόνου στα πλαίσια μιας χρόνιας επανάληψης ίδιων κινήσεων (ποντίκι υπολογιστή).
Η υπερλειτουργία αυτή δημιουργεί συνεχή καταπόνηση τόσο στον τένοντα όσο και στο ινώδες έλυτρό του (ανατομικό τούνελ) που τον περιβάλει. Έτσι παρατηρούμε μια παθολογική κατάσταση που λέγεται τενοντίτιδα.
Η τενοντίτιδα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση, μηχανικής αιτιολογίας που αφορά συνήθως ομάδα τενόντων αλλά και μεμονωμένο τένοντα.

Συμπτώματα και κλινική εικόνα

Η κλινική εικόνα είναι πόνος που επιδεινούται με τις κινήσεις των δακτύλων ή του καρπού, θερμότητα στην περιοχή του καρπού, ερυθρότητα (κοκκίνισμα) και καμιά φορά οίδημα.
Έχει όλα τα αναφερόμενα στοιχεία φλεγμονής και μερικές φορές κατά τις κινήσεις των δακτύλων ακούγεται και ψηλαφάται κριγμός (τρίξιμο). Το ινώδες έλυτρο φλεγμαίνει, γίνεται οιδηματώδες (μαζεύει υγρό) κάνοντας τη διέλευση του τένοντα δύσκολη και επώδυνη.
Η ένταση των ενοχλημάτων μπορεί να γίνει τόσο επώδυνη και ενοχλητική, ώστε ο ασθενής να μη μπορεί να σηκώσει ένα βιβλίο ή να κάνει μια απλή χειραψία.
Ο ορθοπεδικός θα εξετάσει με επιμέλεια το χέρι, αρχικά επισκοπικά για παρουσία οιδήματος και στη συνέχεια με ειδικές δοκιμασίες ενεργητικές και παθητικές. Πολύ σημαντική είναι και η λήψη του ιστορικού, μιας και κάποιες υποκείμενες παθήσεις μπορεί να υποκρύπτονται (σηπτική τενοντοελυτρίτιδα, όγκοι μαλακών μορίων,  ρήξη τενόντων, δερματική λοίμωξη ).
Έτσι, η σωστή κλινική εξέταση είναι αρκετή για να δώσει τη διάγνωση και δεν απαιτείται καμιά εξέταση εργαστηριακή ή απεικονιστική.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι πάντα συντηρητική και περιλαμβάνει:

  • ακινητοποίηση σε ειδικό νάρθηκα με μπανέλες
  • ψυχρά επιθέματα τοπικά με ειδική παγοκύστη
  • τροποποίηση δραστηριοτήτων
  • αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή τοπικά σε μορφή κρέμας ή λοσιόν

Αξίζει να τονίσουμε ότι η τροποποίηση δραστηριοτήτων και η αποφυγή των κινήσεων που επιδεινώνουν την κατάσταση, είναι αναπόσπαστα κομμάτια της θεραπείας.
Παρότι είναι μια αθώα πάθηση, η διάγνωση πρέπει να γίνεται από τον ορθοπεδικό, για να αποκλειστούν άλλες παθολογίες που έχουν κοινά χαρακτηριστικά με την τενοντίτιδα και να δοθεί η σωστή φαρμακευτική αγωγή για σωστό χρονικό διάστημα.
Μετά τη φαρμακευτική αγωγή, ο ασθενής ακολουθεί ένα ήπιο πρόγραμμα αποκατάστασης που περιλαμβάνει διατάσεις των μυϊκών ομάδων της περιοχής αλλά και σταδιακή ενδυνάμωση.
Ασθενείς με ρευματική νόσο (ρευματοειδή αρθρίτιδα) αλλά και σακχαρώδη διαβήτη είναι περισσότερο ευπαθείς στην εμφάνιση της νόσου.

Ξεκουραστείτε και τεντωθείτε

Όταν εργάζεστε πολλή ώρα ή κάνετε προπόνηση, φροντίστε να ξεκουράζετε συχνά τις αρθρώσεις σας κάνοντας διατάσεις. Για παράδειγμα, όταν γράφετε πολλή ώρα στον υπολογιστή, σταματήστε και τεντώστε προς τα πίσω τις άκρες των δαχτύλων του ενός σας χεριού με το άλλο χέρι, ώστε να νιώθετε ότι τεντώνεται ολόκληρη η περιοχή από τα δάχτυλα μέχρι τον αγκώνα. Επαναλάβετε την ίδια κίνηση και στο άλλο χέρι.

Πηγή: NaturaNrg #50

 

Προηγούμενο άρθροΘεραπευτείτε με τα φυτά της… Εύας!
Επόμενο άρθροΑυτοάνοσα Νοσήματα. Η κύρια αιτία χρόνιων ασθενειών σήμερα!