ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΤεστ HPV. Μήπως έφτασε το τέλος για το τεστ Παπανικολάου;

Τεστ HPV. Μήπως έφτασε το τέλος για το τεστ Παπανικολάου;

 

Το τεστ Παπανικολάου – εν συντομία τεστ Παπ – αποτελεί για παραπάνω από μισό αιώνα τον ακρογωνιαίο λίθο στη μάχη της πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

⇒ Θάνος Παπαθανασίου, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Χειρουργός

 

Από τον καιρό που πρωτοεφαρμόστηκε έως και τις μέρες μας, το τεστ Παπ συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων γιατρών και γυναικών, σχετικά με τον εντοπισμό προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας. Ή μήπως δεν είναι έτσι πια;

Από τη δεκαετία του ’40 όπου ο Παπανικολάου δημοσίευσε το τότε πρωτοποριακό του τεστ, πολλά έχουν αλλάξει στο επιστημονικό πεδίο της παθολογίας του τραχήλου. Πριν τη δεκαετία του ’90 δεν ήταν ξεκάθαρο γιατί κάποιες γυναίκες εκδηλώνουν προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο και άλλες όχι. Τώρα πια γνωρίζουμε καλά ότι απαραίτητη και βασική προϋπόθεση για την εμφάνιση προκαρκινικών βλαβών καθώς και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η επίμονη μόλυνση με συγκεκριμένα στελέχη του ιού HPV (human papilloma virus).

Τέτοια στελέχη είναι τυπικά ο HPV 16 και 18, που απομονώνονται σχεδόν σε όλες τις προχωρημένες προκαρκινικές αλλοιώσεις, καθώς και σε άνω του 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι, ενώ η λοίμωξη με τον HPV είναι εξαιρετικά συχνή στις σεξουαλικά δραστήριες γυναίκες –ο HPV αποτελεί το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα– ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μια σχετικά σπάνια νόσος. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι από τις χιλιάδες γυναίκες που θα κολλήσουν τον HPV, μόνο λίγες θα εκδηλώσουν, μετά από χρόνια, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Test pap VS HPV typing

Επανάσταση στον τομέα της παθολογίας τραχήλου έφερε το τεστ της τυποποίησης του ιού (HPV typing). Το τεστ αυτό λαμβάνεται με τον ίδιο τρόπo όπως το τεστ Παπ. Το υλικό εξετάζεται με τεχνικές μοριακές βιολογίας, που αποσκοπούν στην ανίχνευση του DNA του ιού. Έχουν κυκλοφορήσει πολλές παραλλαγές του τεστ της HPV τυποποίησης, οι οποίες δεν έχουν όλες ικανοποιητικά πιστοποιηθεί. Γι αυτό και έχει σημασία ο ιατρός να ζητά ένα αναγνωρισμένο τεστ τυποποίησης, το οποίο ιδανικά πρέπει να γίνεται σε αντίστοιχα πιστοποιημένο εργαστήριο. Το τεστ τυποποίησης μάς δείχνει αν μια γυναίκα έχει μολυνθεί από κάποιο από τα υψηλού κινδύνου στελέχη του ιού (16, 18, 31, 33 κοκ.). Η γνώση του τύπου του HPV βοηθά στην καλύτερη διαχείριση των περιστατικών γυναικών με αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας.

Από τον καιρό που άρχισαν να εφαρμόζονται τα διάφορα τεστ τυποποίησης του HPV, η επιστημονική γνώση γύρω από την αξία τους καθώς και τα πιθανά μειονεκτήματά τους έχει πια καλά εδραιωθεί. Γνωρίζουμε ότι το τεστ τυποποίησης είναι πιο ευαίσθητο από το τεστ Παπ στην ανίχνευση των γυναικών με προχωρημένες αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας. Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη ότι το τεστ Παπ μπορεί να βγει αρνητικό μέχρι και σε 20% των περιπτώσεων που υπάρχει κάποια προκαρκινική αλλοίωση. Αυτό δε συμβαίνει καθόλου συχνά με το τεστ τυποποίησης.

Αξιοπιστία και ασφάλεια

Έχει διαπιστωθεί επίσης ότι, μετά από μια θεραπεία στον τράχηλο (loop, κωνοειδή εκτομή κλπ.), το αρνητικό τεστ πιστοποίησης μάς λέει άμεσα και με ασφάλεια ότι η βλάβη έχει αφαιρεθεί. Αντίθετα, μπορεί να χρειαστούν πολλά αρνητικά τεστ Παπ – μόνα τους ή σε συνδυασμό με κολποσκόπηση – ώστε τελικά να φτάσουμε στο ίδιο συμπέρασμα.

Το σημαντικότερο, όμως, προσόν του τεστ τυποποίησης για τον HPV είναι η αξία που έχει το αρνητικό αποτέλεσμα. Πρακτικά, μια γυναίκα που είναι αρνητική για τους «υψηλού κινδύνου» ιούς, δεν κινδυνεύει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτό στηρίζεται στη διαπίστωση ότι η μόλυνση με τα επικίνδυνα στελέχη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέλιξη σε καρκίνο.

Το τεστ τυποποίησης έχει ήδη ξεκινήσει να δοκιμάζεται ως πρωταρχικό τεστ πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας – αντί για το παραδοσιακό τεστ Παπ. Μάλιστα, οι περισσότερες σχετικές έρευνες έχουν εστιάσει σε αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό μπορεί αρχικά να ακούγεται οξύμωρο, αφού το τεστ τυποποίησης είναι πολύ πιο ακριβό από το τεστ Παπ. Από την άλλη μεριά, φαίνεται ότι εφαρμόζοντας το τεστ τυποποίησης, μπορούμε αξιόπιστα να εντοπίσουμε τις γυναίκες υψηλού κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, οι οποίες χρειάζονται παραπάνω διερεύνηση και πιθανώς θεραπεία.

Με έμφαση στην πρόληψη στην ηλικία των 30

Έχει προταθεί ότι μια και μοναδική εξέταση τυποποίησης γύρω στην ηλικία των 30 ετών αρκεί για να διαχωρίσει τις γυναίκες υψηλού κινδύνου από τις υπόλοιπες. Η ηλικία αυτή θεωρείται ιδανική, αφού οι περισσότερες γυναίκες που παλαιότερα έχουν εκτεθεί στον ιό, θα τον έχουν ήδη αποβάλλει και, συνεπώς, μόνο εκείνες με επίμονη μόλυνση θα έχουν θετικό αποτέλεσμα. Επίσης, είναι γνωστό ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι συχνότερος μεταξύ 35-40 ετών, που σημαίνει ότι οι τριαντάρες με θετικό τεστ τυποποίησης θα έχουν τελείως θεραπεύσιμες προκαρκινικές αλλοιώσεις – αλλά όχι καρκίνο.

Άλλα πλεονεκτήματα του τεστ της HPV τυποποίησης είναι ότι δεν απαιτεί εμπειρία στη λήψη του δείγματος, ούτε χρειάζεται να διαβαστεί από κυτταρολόγο. Επί του παρόντος, το πιο σοβαρό μειονέκτημα του τεστ είναι η τιμή.
Με βάση τα παραπάνω, είναι πολύ πιθανό το τεστ τυποποίησης του HPV να αντικαταστήσει μελλοντικά το παραδοσιακό τεστ Παπανικολάου. Βέβαια, υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη χρήση του π.χ. πόσο συχνά θα πρέπει να γίνεται. Επίσης, δεν πρέπει να αμελούμε ότι μια τέτοια δραστική αλλαγή στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προϋποθέτει και επαναπροσδιορισμό του ρόλου που κατέχει ο προσωπικός γυναικολόγος και ο κυτταρολόγος μέσα στην ιατρική κοινότητα.

Πηγή: NaturaΝrg #31

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.