LifeΗ Τέχνη στο μανάβικο - έκθεση στο «Κέρας της Αμάλθειας»

Η Τέχνη στο μανάβικο – έκθεση στο «Κέρας της Αμάλθειας»

Η Τέχνη στο μανάβικο – Έκθεση στο “Κέρας της Αμάλθειας”από τις 03/02 με διάρκεια ενός μήνα

«Μέσα από μία δημιουργική συμβίωση, μέσα από καλλιεργημένες αλληλέγγυες σχέσεις κοινών προβληματισμών, μέσα από προσωπικά ερωτηματικά, αμφιβολίες, ελπίδες αλλά και κοινούς στόχους 15 εικαστικοί δημιουργοί, ζωντανοί και ανήσυχοι στις αναζητήσεις τους, συνεχίζουν τις καλλιτεχνικές συλλογικές τους δράσεις. Αυτή τη φορά στο «Κέρας της Αμάλθειας», το μανάβικο-παντοπωλείο του Αλέκου με μια ομαδική έκθεση έξω από το αθηναϊκό κέντρο.

Οι καλλιτέχνες της εικαστικής ομάδας EX-ILS-δραστήριοι μέχρι πρόσφατα ως ομάδα «Τζέημς Τζόυς Καφέ»-ετοιμοπόλεμοι ήδη από τα κοινά φοιτητικά τους χρόνια στο Ζ΄ Εργαστήριο της ΑΣΚΤ Αθήνας, και ανοιχτοί πάντα σε νέες προκλήσεις, συσπειρώθηκαν στον «αντι-καλλιτεχνικό», αυθεντικό χώρο του μανάβικου πάνω σ΄ένα κοινό θέμα. Τί άλλο; Τη νεκρή φύση.

Σε μία καλλιτεχνική υπέρβαση, σε μία συνένωση ζωής και καλλιτεχνικής έκφρασης οι νέοι εικαστικοί αντλούν τα μοντέλα της τέχνης τους από το φυσικό περιβάλλον του θαυμαστού κήπου ενός μανάβικου και εκθέτουν τα έργα τους κυριολεκτικά μέσα στον ίδιο χώρο που η φύση προσφέρεται πλουσιοπάροχα στην πελατεία της.

Εδώ επανα-προσδιορίζονται έννοιες όπως δημόσιος και ιδιωτικός χώρος, καλλιτεχνικές πρακτικές και δράσεις, περιεχόμενα, μορφές και πλαίσιο του καλλιτεχνικού έργου, αλλά και  ο ρόλος του σύγχρονου δημιουργού καθώς και του θεατή- αποδέκτη.

Ο δημιουργός εκτίθεται και εκθέτει σε ένα καλλιτεχνικά ανοχύρωτο περιβάλλον και ο θεατής από ανυποψίαστος πελάτης γίνεται κοινωνός της μετάπλασης του φυσικού φρούτου και καρπού της ζωντανής φύσης σε «νεκρή φύση», από προϊόν κατανάλωσης και βρώσης σε προϊόν αισθητικής εμπειρίας, από γεγονός της φύσης σε γεγονός της τέχνης.

Οι προσμίξεις καθημερινού και πνευματικού βίου δίνουν τις αφορμές για γόνιμο αναστοχασμό πάνω στα όρια της ζωής και της τέχνης, πάνω στις έννοιες του χώρου και του χρόνου, πάνω στην αίσθηση και την κατανόηση του στιγμιαίου και του διαρκούς, της φθοράς και της αφθαρσίας, του πεπερασμένου χρόνου του κύκλου της ζωής και της διαχρονίας της πνευματικής μαρτυρίας.

Μέσα από τις διαφορετικές καλλιτεχνικές εκδοχές, κατατίθεται εδώ, ανάμεσα στις μυρωδιές και τις γεύσεις των προϊόντων μιας πλούσιας φύσης, και ένας άλλος πολύχρωμος κήπος από αισθητικά αγαθά, σε μία δημιουργική προσπάθεια να ξαναβρεί η τέχνη τη χαμένη της «φυσικότητα».

Σαν ένα συνειδητό μάθημα και αυτό-γνωστική άσκηση να ξανα-ειδωθεί ο κόσμος γύρω μας μέσα από μία «διονυσιακή», άμεση και πρωτογενή ματιά, πατώντας όμως σε ένα παμπάλαιο και συμβατικό θέμα.

Και να διεκδικηθεί μέσα από την καλλιτεχνική χειροναξία ο χαμένος και ξανακερδισμένος χρόνος μιας εγκαταλειμμένης «αθωότητας», η εμπειρία ενός σύγχρονου βλέμματος, που υπερβαίνοντας εαυτόν, καλείται να ξεχάσει κάθε διαμεσολάβηση για να μπορέσει να ξαναθυμηθεί όλα αλλιώς – και από την αρχή».

                                                                                              Γ. Ψυχοπαίδης

            Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Γ. Ψυχοπαίδης.

            Τηλ. επικοινωνίας με το κατάστημα 2106447330, Μανιάτη Αγγελική, ιδιοκτήτρια καταστήματος.

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης