ΕυεξίαFitnessΤη νέα χρονιά βάλτε την άσκηση στη ζωή σας

Τη νέα χρονιά βάλτε την άσκηση στη ζωή σας

Άσκηση δεν είναι η προσπάθειά μας να βελτιώσουμε το σώμα μας και την εμφάνισή μας, την άνοιξη, ώστε να βγούμε καλλίγραμμοι στην παραλία. Σκοπός μας  πρέπει να είναι να είμαστε σωματικά ενεργοί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Για το λόγο αυτό, ας βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας κάθε μέρα, κάθε στιγμή σε κάθε δραστηριότητά μας. Τώρα, από την αρχή του χρόνου!!!

του Κρινάκη Δημήτρη, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής Α.Π.Θ.

gym_exerciseΤρέξτε, περπατήστε, κινηθείτε

Η απώλεια του λίπους αποτελεί πάντοτε πρωταρχικό μέλημα. Η κατανάλωση των θερμίδων θα πρέπει να αυξηθεί, και ο πιο σίγουρος τρόπος είναι ένας και μοναδικός: κινηθείτε περισσότερο! Αυξήστε τα λεπτά στον διάδρομο, στο ποδήλατο και στα ελλειπτικά μηχανήματα του γυμναστηρίου, περπατήστε από και προς τη δουλειά σας, ανεβοκατεβείτε τις σκάλες του σπιτιού και της εργασίας σας, κάντε μια ωραία ποδηλατάδα με τους φίλους σας. Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας οδηγεί σε αύξηση του μεταβολισμού, σε αύξηση της ενεργειακής δαπάνης και στην πολυπόθητη- ειδικά αυτή την εποχή- μείωση του λίπους!

Αυξήστε τη μυϊκή σας μάζα

Η μείωση του σωματικού λίπους θα πρέπει να συνοδευτεί και από μία παράλληλη διατήρηση και αύξηση της μυϊκής σας μάζας. Χρησιμοποιήστε τα συμβατικά μηχανήματα αντίστασης των γυμναστηρίων, τους αλτήρες, τα λάστιχα αντίστασης, τις ασκήσεις με το βάρος του σώματός σας, τα ελεύθερα όργανα με την κατάλληλη πάντα καθοδήγηση. Ασχοληθείτε με όλο το σώμα σας, δώστε βάρος στα αδύναμα σημεία, τονώστε και τονίστε τους μύες σας!

Δώστε ποικιλία στην εκγύμνασή σας

Εάν έχετε βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια στην προπόνησή σας, τότε το ίδιο έχει κάνει και το σώμα σας. Δώστε του την ευκαιρία να ασχοληθεί με διαφορετικά ερεθίσματα κάθε φορά. Για παράδειγμα, αλλάξτε το πρόγραμμα στον διάδρομο, αυξομειώστε τις επαναλήψεις στα μηχανήματα, μειώστε τα διαλείμματα ανάμεσα στις ασκήσεις, αλλάξτε ασκήσεις και μεθόδους προπόνησης. Προσπαθήστε να μη μένετε κολλημένοι και πιστοί σε ένα «θαυματουργό» πρόγραμμα, αλλά να αλλάζετε συχνά την προπονητική σας. Άλλωστε αυτό είναι κάτι που θέλει και το σώμα αλλά και το μυαλό σας.

Δώστε βάρος στο κέντρο του σώματός σας

Οι καλοσχηματισμένοι κοιλιακοί παίζουν σημαντικό ρόλο στη συνολική εμφάνιση του σώματος. Μην ξεχνάτε όμως πως και αυτοί είναι μύες και κουράζονται, όπως οι άλλοι μύες. Η υπερπροπόνησή τους οδηγεί σε λανθασμένα αποτελέσματα. Κάποιες βασικές αρχές που ισχύουν για την προπόνησή τους είναι η ποικιλία των ασκήσεων, τα μικρά διαλείμματα μεταξύ των σετ, η απαραίτητη ξεκούρασή τους, η εκγύμνασή τους με ασκήσεις yoga και pilates. Και μην ξεχνάτε πως από μόνες τους οι ασκήσεις κοιλιακών δεν θα έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα, εάν δεν συνοδευτούν και από την απαραίτητη απώλεια λίπους, το οποίο στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερα εμφανές.

Εναλλακτικές μορφές άσκησης

Δεν είναι λίγες οι φορές που αρκετοί από εμάς θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι καινούριο. Το ίδιο ισχύει και για την άσκηση. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες νέες μορφές άσκησης κατακλύζουν τα γυμναστήρια και τα στούντιο γυμναστικής. Πέρα από τα ιδιαίτερα διαδεδομένα pilates και yoga που προαναφέρθηκαν, οι ιμάντες προπόνησης ή αλλιώς TRX, η προπόνηση δόνησης, οι διάφορες μορφές κυκλικής προπόνησης που συνδυάζουν μυϊκή ενδυνάμωση και απώλεια λίπους ταυτόχρονα, το μηχάνημα λειτουργικής προπόνησης kinesis, είναι μερικά μόνο από τα σύγχρονα μέσα εκγύμνασης, που προσφέρουν απίστευτα αποτελέσματα και μάλιστα σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα. Μια δοκιμή θα σας πείσει και θα σας ενθουσιάσει!

Ορθοσωμία

Η σωστή στάση του σώματός σας είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να δείξετε πιο αδύνατοι ή πιο γυμνασμένοι. Το καμπούριασμα, η πτώση των ώμων, το σκύψιμο του κεφαλιού, είναι μερικά μόνο από τα λάθη που κάνετε και καταδικάζετε το σώμα σας. Προσπαθήστε να έχετε το κεφάλι σας ψηλά, τους ώμους σας πίσω και κάτω, την πλάτη σας ευθεία, την κοιλιά σας μέσα. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν ένα σώμα γυμνασμένο και ευλύγιστο. Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν το καταφέρετε, θα νιώσετε πολύ πιο ανάλαφρα και ευχάριστα.

fitness outdoorsΓυμναστική έξω

Για εσάς που έχετε βαρεθεί τη γυμναστική στους κλειστούς χώρους, μην πτοείστε από τον καιρό. Στην Ελλάδα είμαστε, οι ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα θυμίζουν άνοιξη στις χώρες του Βορρά. Γυμναστική στη φύση λοιπόν. Ασκηθείτε εκτός, βγείτε από το σπίτι σας, πλησιάστε τη φύση. Ποδήλατο, περπάτημα, τρέξιμο, αθλοπαιδιές, πεζοπορία, είναι μερικά από όσα μπορείτε να κάνετε εκτός. Επίσης ιδιαίτερα διαδεδομένη είναι τα τελευταία χρόνια και η επαγγελματική ενασχόληση με αυτό το είδος, με τη δημιουργία ομάδων και συλλόγων που δραστηριοποιούνται και εξειδικεύονται σε αυτό που ονομάζουν «οutdoor fitness».

Personal Training

Αρκετοί, στο άκουσμα και μόνο της συγκεκριμένης λέξης, έχουν στο μυαλό τους πολύ διαφορετικά πράγματα από αυτά που τελικά ισχύουν. Η ατομική προπόνηση είναι αποδεδειγμένα πιο αποδοτική από τη μαζική. Ο αποκλειστικός σου γυμναστής θα ασχοληθεί με το σώμα σου, με τα μυοσκελετικά σου προβλήματα, με τους στόχους σου, με τις αγωνίες και τους φόβους σου. Είναι αυτός που θα σου δώσει κίνητρα, βοήθεια και ενθάρρυνση όταν τα χρειαστείς, και αυτός που θα σε οδηγήσει πολύ πιο γρήγορα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Τώρα όσον αφορά το κόστος, εκτός του ότι πλέον οι τιμές δεν είναι εξωφρενικές, υπάρχουν και τα πιο οικονομικά γκρουπ των 3-4 ατόμων, με εξίσου καλά αποτελέσματα!

Διατροφή

Οι προηγούμενες εννέα συμβουλές δεν είναι αναποτελεσματικές χωρίς τη συγκεκριμένη. Η διατροφή είναι το άλφα και το ωμέγα στην προσπάθειά σας. Μικρά και συχνά γεύματα, αρκετά φρούτα, ελάχιστα λιπαρά, πολύ νερό, ελαφριά σνακ, είναι μερικές από τις συμβουλές που όλοι γνωρίζουμε, αλλά ελάχιστοι ακολουθούν.
Ας μην ξεχνάμε όμως πως εκτός του σκοπού της απώλειας του σωματικού μας λίπους, ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει η θωράκιση και η προάσπιση της υγείας μας, γεγονός που οφείλεται κατά ένα πολύ μεγάλο ρόλο στη διατροφή!

Πηγή: NaturaNrg #45

Sas-endiaferei_arrow

Πώς να αυξήσω τον μεταβολισμό μου;

CrossFit: γιατί είναι περιζήτητο;

Ποια άσκηση ταιριάζει στην ηλικία σας;

8 Gadgets για να γυμναστείτε αποτελεσματικά

Για ‘σένα νοιάσου και γυμνάσου… στην καρέκλα του γραφείου

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης