ΕυεξίαFitnessΘέλεις να γνωρίσεις την αγωνιστική ποδηλασία;

Θέλεις να γνωρίσεις την αγωνιστική ποδηλασία;

Θέλεις να γνωρίσεις την αγωνιστική ποδηλασία;  Νομίζεις ότι σου ταιριάζει κάποια από τις τέσσερις μορφές της (ποδηλασία δρόμου, ποδηλασία πίστας, ορεινή ποδηλασία ή ποδηλασία BMX) και έχεις τη διάθεση να δοκιμάσεις μια νέα εμπειρία; Γνώρισε καλύτερα το αγαπημένο σου σπορ με τη βοήθεια των ειδικών! Θέλεις να γνωρίσεις την αγωνιστική ποδηλασία;   

Η ποδηλασία είναι μια αθλητική δραστηριότητα που θεωρείται από τις πιο δημοφιλείς στον κόσμο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ποδηλασίας αποτελεί η δυνατότητά της να ανταποκρίνεται σε αρκετά διαφορετικές απαιτήσεις όπως είναι η μετακίνηση, η άθληση και η ψυχαγωγία. Πιστεύετε ότι γνωρίζετε τα πάντα για το ποδήλατο, γιατί κάνετε από μικρό παιδί; Κι όμως δεν είναι έτσι!
Το άθλημα έχει τα δικά του μυστικά, που μερικά απ’ αυτά θα  μοιραστεί μαζί μας ο έμπειρος προπονητής Κώστας Πανταζής, πρωταθλητής στην ποδηλασία με πολλούς τίτλους και επιτυχίες στην πλούσια αθλητική του δράση, τόσο σαν αθλητής όσο και σαν προπονητής, όπου δραστηριοποιείται τα τελευταία 10 χρόνια.

Είναι νομίζω γενικά αποδεκτό ότι οι Έλληνες δεν έχουμε «ιστορία» στην ποδηλασία, όπως οι Ιταλοί ή οι Γάλλοι. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν δόθηκε από την πολιτεία η κατάλληλη υποδομή και εκπαίδευση; Τι χρειάζεται ώστε τα νέα παιδιά να εκπαιδευτούν και να αγαπήσουν ως άθλημα το ποδήλατο;

Είναι γεγονός ότι οι Έλληνες έχουμε αργήσει να στραφούμε προς το ποδήλατο ιδίως εάν συγκριθούμε με λαούς όπως οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Ολλανδοί. Παρά ταύτα, τα τελευταία 3-4 χρόνια παρατηρείται μια στροφή των Ελλήνων στο ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης αλλά και ως μέσο άθλησης. Θα λέγαμε ότι αρχίζει να γίνεται τρόπος ζωής αρκετών και θα μπορούσε να γίνει ακόμα περισσότερων, εάν οι συνθήκες ήταν πιο ευνοϊκές. Η κατασκευή ποδηλατοδρόμων και η δημιουργία σταθμών, όπου θα μπορεί κάποιος να παρκάρει με ασφάλεια το ποδήλατό του είναι δύο μέτρα των οποίων η υλοποίηση κρίνεται αναγκαία εάν θέλουμε να αναπτυχθούμε ποδηλατικά ως χώρα.

Τι πρέπει να γνωρίζει ένα παιδί ή ένας έφηβος που ενδιαφέρεται να ξεκινήσει αγωνιστική ποδηλασία;

Το παιδί ή ο έφηβος  που ενδιαφέρεται να ξεκινήσει αγωνιστική ποδηλασία, πρέπει να γνωρίζει ότι πρόκειται για ένα ολυμπιακό άθλημα με 4 επιμέρους είδη (δρόμος, πίστα, mountain bike και bmx). Απαιτεί -και συνεπώς καλλιεργεί- την ισορροπία, την ικανότητα αντίληψης του χώρου και του χρόνου και τη φυσική κατάσταση του ατόμου. Στην αγωνιστική ποδηλασία οι αθλητές διαχωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την ηλικία τους. Η διάκριση στους αγώνες προϋποθέτει την ύπαρξη ταλέντου και τη διάθεση για ουσιαστική ενασχόληση με το άθλημα. Τέλος, το κομμάτι της προπόνησης είναι πολύ σημαντικό, στην προσπάθεια για διάκριση, η διάρκεια της οποίας διαφοροποιείται ανάλογα με την κατηγορία (πίνακας 1.).

Πώς μπορεί κάποιος να πάρει μέρος σε αγώνες ποδηλασίας;

Ο κρατικός φορέας ο οποίος έχει τον πρώτο λόγο για το άθλημα της ποδηλασίας είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας (Ε.Ο.Π.). Για να έχει κάποιος το δικαίωμα να συμμετάσχει σε αγώνες ποδηλασίας πρέπει να είναι κάτοχος δελτίου αθλητικής ταυτότητας. Το δελτίο εκδίδεται από την Ε.Ο.Π. και προϋποθέτει, για τον κάτοχό του, να ανήκει σε μία ομάδα η οποία είναι υπό τη σκέπη της. Ο κάτοχος του δελτίου μπορεί, έπειτα από έγκριση της ομάδας στην οποία ανήκει, να πάρει μέρος σε αγώνες ποδηλασίας.

Μπορεί κάποιος αν δεν είναι εγγεγραμμένος σε ομάδα να πάρει μέρος σε αγώνες ποδηλασίας; Αν ναι, γιατί να εγγραφεί σε ομάδα;

Οποιοσδήποτε θέλει να πάρει μέρος σε αγώνες ποδηλασίας, χωρίς να είναι εγγεγραμμένος σε ομάδα, μπορεί να συμμετάσχει σε αγώνες που περιλαμβάνουν την κατηγορία «open» ως ανεξάρτητος αθλητής. Οι σημαντικότερες διαφορές μεταξύ της κατηγορίας «open» και της περίπτωσης συμμετοχής σε αγώνες, όντας εγγεγραμμένος σε ομάδα είναι ότι η πρώτη περιλαμβάνει μικρότερο αριθμό αγώνων ανά σεζόν και ότι έχει περισσότερο αναπτυξιακό χαρακτήρα για το άθλημα, χωρίς οι διακρίσεις να αναγνωρίζονται από τους αρμόδιους φορείς (π.χ. από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού), οπότε και δεν αποτελούν κριτήριο για επωφέλεια διαφόρων προνομίων που αφορούν σε σπουδές, χρηματικές απολαβές κ.ά.

Υπάρχουν προπονητές στην Ελλάδα οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν τα ταλέντα μας ¨ψηλά¨  ακόμα και σε διεθνείς διοργανώσεις;

Είμαι υποστηρικτής της άποψης ότι μια καλή πορεία ενός αθλητή ή ένα καλό αποτέλεσμα είναι προϊόν πολύπλευρης συνεργασίας. Στην ποδηλασία κατά καιρούς οι Έλληνες έχουμε καταφέρει εξαιρετικές διακρίσεις. Ομολογουμένως υστερούμε οργάνωσης, ειδικά αν συγκριθούμε με ποδηλατικά ανεπτυγμένες χώρες. Είχαμε όμως και έχουμε, παλαιότερα κυρίως αθλητές, τα τελευταία 10 χρόνια και προπονητές, πολύ καλής ποιότητας έμψυχο υλικό που αποδεδειγμένα αποδίδει.

Διαβάστε: Με το ποδήλατο πάω παντού

Who is Who?

Κώστας Πανταζής
Πτυχιούχος του τμήματος επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού. Πιστοποιημένος προπονητής ποδηλασίας από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδηλασίας (U.C.I.)
Πρωταθλητισμός στην ποδηλασία, με σημαντικότερες διακρίσεις:

 • (2000) 1ος Πανελληνιονίκης, ποδηλασία πίστας – ομαδική καταδίωξη 4000μ.
 • 2ος Πανελληνιονίκης, ποδηλασία πίστας – ατομική καταδίωξη 3000μ.
 • 3ος Πανελληνιονίκης, ποδηλασία δρόμου – ατομική χρονομέτρηση
 • 4ος Γενικής βαθμολογίας, ποδηλασία δρόμου – διεθνής γύρος Τουρκίας
 • (1999) 1ος Πανελληνιονίκης, ποδηλασία πίστας – ομαδική καταδίωξη 4000μ.
 • (1996) Κυπελλούχος Ελλάδος, ποδηλασία ανωμάλου δρόμου (mountain bike)

Σαν προπονητής από το 2001 μέχρι σήμερα με σημαντικότερες από τις επιτυχίες των αθλητών του να είναι:

 • Η 3η θέση σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα, ποδηλασία πίστας,
 • Η 4η θέση σε Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ποδηλασία πίστας,
 • Η 1η θέση σε Βαλκανικό πρωτάθλημα, ποδηλασία πίστας,
 • Οι 9 καταρρίψεις πανελληνίων ρεκόρ, ποδηλασία πίστας και
 • Οι 40 και πλέον θέσεις βάθρου σε πανελλήνια πρωταθλήματα στα τρία είδη της ποδηλασίας, δρόμος, πίστα και mountain bike.

Πηγή: NaturaNrg #33

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης