ΟικογένειαPetΘέλω ένα ζωάκι στο σπίτι, μπαμπά!

Θέλω ένα ζωάκι στο σπίτι, μπαμπά!

Αγαπάτε τα ζώα και σκέφτεστε να πάρετε το δικό σας ζωάκι στο σπίτι.

Βασιλική Σούφη, Κτηνίατρος, μέλος του RCVS

 

Τώρα που μεγάλωσαν λίγο και τα παιδιά σας το ζητούν επίμονα. Δεν είστε όμως σίγουροι τι ζωάκι να διαλέξτε και με ποια κριτήρια. Η απόφαση να πάρετε ένα ζωάκι δεν πρέπει να είναι ούτε βιαστική ούτε παρορμητική. Για παράδειγμα, είναι μεγάλη απερισκεψία, αν δουν τα παιδιά σας ένα γλυκό ζωάκι στη βιτρίνα ενός petshop να μπείτε μέσα και να το αγοράσετε αμέσως. Αν δεν έχετε σκεφτεί από πριν τις ανάγκες φροντίδας του ζώου, υπάρχει πιθανότητα να δυσκολευτείτε πολύ.

Όταν έχετε ένα ζώο στο σπίτι, πρέπει τόσο αυτό όσο και εσείς να συμβιώνετε αρμονικά. Διαφορετικά, θα καταλήξουν τα παιδιά σας να αποχωριστούν το φίλο τους, να απογοητευτούν και να μη θελήσουν να ξαναδεθούν με ένα ζώο. Ο αποχωρισμός θα προκαλέσει άσχημα συναισθήματα και στο ζώο, αν είναι θηλαστικό, το οποίο θα τα έχει αγαπήσει και θα θέλει να μείνει μαζί σας.

Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν πάρετε ένα ζώο

  1. Μέγεθος σπιτιού: αν μένετε σε μικρό διαμέρισμα, καλό είναι να επιλέξετε ένα μικρού ή μεσαίου μεγέθους ζώο όπως γάτα, μικρό ή μεσαίο σκύλο, κουνέλι ή πτηνό. Οι μεγάλοι σκύλοι χρειάζονται χώρο για να κινούνται και αν δε μπορούν να το κάνουν μέσα στο σπίτι, τότε θα πρέπει να αφιερώνετε κάποιες ώρες καθημερινά για τη βόλτα του.
  2. Κήπος: αν θέλετε το ζώο σας να μένει στον κήπο και όχι μέσα στο σπίτι, τότε θα πρέπει να αποφύγετε τα μικρά σκυλάκια, γιατί φοβούνται να μένουν μόνα έξω και το χειμώνα κρυώνουν περισσότερο από τα μεγάλα σκυλιά.

Αποφύγετε τα μικρόσωμα ζώα συντροφιάς …

Αν έχετε μικρά παιδιά, αποφύγετε οπωσδήποτε τα μικρόσωμα σκυλάκια, εκτός αν είστε απόλυτα σίγουροι ότι τα παιδιά δεν θα το χειριστούν άγαρμπα. Όσο πιο μικρό είναι ένα σκυλί, τόσο πιο πολύ αναστατώνεται σε ένα περιβάλλον με θορύβους. Και με παιδιά που θα κάνουν απότομες κινήσεις και θα το τραβήξουν αδέξια παίζοντας μαζί του!

Τα μικρά παιδιά θα δουν το σκύλο σαν παιχνίδι και όχι σαν ένα μέλος της οικογένειας που χρειάζεται φροντίδα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο σκύλος να γίνει νευρικός και φοβισμένος και ίσως να τα δαγκώσει σε μια απότομη κίνηση. Το ίδιο ισχύει και για τις γάτες, οι οποίες δεν ανέχονται απότομους χειρισμούς και θα γρατζουνίσουν ή θα δαγκώσουν, για να αμυνθούν.
Αν νομίζετε ότι τα παιδιά σας είναι αρκετά ώριμα για να καταλάβουν τις ανάγκες ενός ζώου και να τις σεβαστούν, τότε κανονίστε για τα παιδιά μία συνάντηση με το υποψήφιο ζώο πριν το πάρετε στο σπίτι και παρακολουθήστε τη συμπεριφορά και των δύο πλευρών.

Οι σχέσεις χτίζονται εξαρχής

Είναι λάθος να πάρετε ένα ζωάκι ως μέσο εκπαίδευσης των παιδιών σας, ώστε να γίνουν πιο υπεύθυνα ή πιο ήρεμα. Αν ο συνδυασμός παιδιού και ζώου δεν είναι καλός από την αρχή, μην ελπίζετε ότι θα καλυτερέψει αργότερα. Επίσης, σιγουρευτείτε ότι θέλετε το ζωάκι πρώτοι εσείς και μετά τα παιδιά, και αν αυτό δεν συμβαίνει μην ενδώσετε ποτέ στα παρακάλια τους. Το μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας πέφτει στους ενήλικες του σπιτιού. Γενικά, αν έχετε μικρά παιδιά, προτιμήστε μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους σκυλιά, όπως Λαμπραντόρ, Μπόξερ, λυκόσκυλα κ.ά.

Δείτε ακόμη: Πώς βιώνουν τα ζώα τα συναισθήματα;

Πηγή: NaturaNrg #29

Sas-endiaferei_arrow

Πώς βιώνουν τα ζώα τα συναισθήματα ;

Δείτε τον κόσμο με τα μάτια της γάτας

Η συμβολή των ζώων στην ψυχική μας υγεία

Αγαπάμε τα ζώα, σεβόμαστε όμως τις ανάγκες τους;

Να πάρουμε ζωάκι στο σπίτι;

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης