ΟικογένειαΜαμάθεραπευτική ιππασία για παιδιά με ιδιαιτερότητες

θεραπευτική ιππασία για παιδιά με ιδιαιτερότητες

Θεραπευτική ιππασία: Άλογο + παιδί = Θεραπευτική επαφή

Το άλογο δίνει όχι μόνο χαρά αλλά και ευεξία στα παιδιά με ιδιαιτερότητες.

 

της Γεωργίας Παππά Εργοθεραπεύτρια. Εξειδικευμένη στην ιπποθεραπεία (Western Michigan University)

Συνηθίζουμε να λέμε:  «δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για το εσωτερικό του ανθρώπου από το εξωτερικό ενός αλόγου».  Το όμορφο άτι, χαρίζει τη δύναμη, το ύψος και την περήφανη κίνησή του στα παιδιά με κινητικές ή άλλες ιδιαιτερότητες. Φανταστείτε πώς νιώθει ένα παιδί όταν βλέπει τον κόσμο από τόσο ψηλά. Όταν κινείται με αυτή τη χάρη.  Όταν νιώθει δυνατό κι ασφαλές.

Ανατρέχοντας σε παραδοσιακές πηγές βαθιά στους αιώνες, μαθαίνουμε ότι το άλογο έχει χρησιμοποιηθεί για πάρα πολλούς λόγους. Κυρίως για μεταφορές σε συνθήκες ειρήνης και πολέμου αλλά και ως πηγή δύναμης σε διάφορες εργασίες. Η παρουσία του όμως ήταν πάντα έντονη και στα αθλήματα. Ο σημαντικότερος ρόλος του όμως ίσως ήταν θεραπευτικός. Λέγεται ότι ο Ιπποκράτης είχε πει ότι «η ιππασία στον καθαρό αέρα δυναμώνει τους μυς και τους διατηρεί σε καλή κατάσταση».

 

θεραπευτική ιππασία για παιδιά με ιδιαιτερότητες-naturanrg

Τετράποδος γιατρός

Οι τρεις κύριοι τομείς της θεραπευτικής ιππασίας είναι:
 • Ιπποθεραπεία
 • Ψυχοθεραπευτική εκπαιδευτική ιππασία
 • Σπορ-άθλημα

Ο όρος ιπποθεραπεία  όπως λέει και η λέξη είναι η θεραπεία με τη βοήθεια του αλόγου. Όταν εφαρμόζεται η ιπποθεραπεία δεν διδάσκεται ιππασία, είναι ένα στάδιο θεραπείας και όχι μάθημα.  Γίνεται σε ατομική βάση με έναν εργοθεραπευτή, φυσικοθεραπευτή ή λογοθεραπευτή, υπεύθυνο για τον ασθενή και τον εκπαιδευτή θεραπευτικής ιππασίας υπεύθυνο για το άλογο και την ποιότητα της κίνησής του.

Η επαφή με το άλογο

Όταν ο ιππέας βρίσκεται πάνω στο άλογο λαμβάνει χώρα μια μόνιμη μυική προσαρμογή. Το άλογο ποτέ δεν είναι τελείως ακίνητο και έτσι ο αναβάτης πρέπει να απαντά στην κίνηση του αλόγου προσαρμόζοντας κάθε φορά τη θέση ισορροπίας του. Αυτή η προσαρμογή στο ρυθμό του αλόγου απαιτεί τη χρήση των αρθρώσεων και ιδιαίτερα της σπονδυλικής στήλης, των ώμων, της λεκάνης και κατά συνέπεια στέλνεται μεγάλος αριθμός πληροφοριών από το σώμα. Σ’ αυτή την ποικιλία πληροφοριών μέσω του σώματος πρέπει να προστεθούν και όλες αυτές που λαμβάνονται από την αφή, την όραση, την ακοή, και την όσφρηση.

Διαβάστε επίσης: Ο κόσμος μου είναι διαφορετικός από τον δικό σου!

Ο χώρος και τα αντικείμενα γίνονται αντιληπτά μ’ έναν διαφορετικό τρόπο, ο ιππέας έχει την δυνατότητα να δει μακρύτερα, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι κυριαρχεί στο χώρο, μια αίσθηση εντελώς καινούργια, για έναν ιππέα με ειδικές ανάγκες που έχει συνηθίσει άλλοι να κυριαρχούν πάνω του.

Φωνές και ήχοι έρχονται από κάτω του και όχι από πάνω. Άλλες πληροφορίες που περνούν μέσω του σώματος (π.χ. εσωτερικά όργανα) είναι λιγότερο εύκολο να  γίνουν αντιληπτές από τους ιππείς κι όμως είναι παρούσες και σημαντικές. Συχνά εξετάζονται αποκλειστικά σε σχέση με σωματικές αντιδράσεις παίζουν όμως σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία του ιππέα.

Η γνώση αυτού του τύπου των πληροφοριών έγινε από παρατηρήσεις παραπληγικών που κατέγραψαν την ανωμαλία του εδάφους μέσω των εσωτερικών οργάνων και του σκελετού τους.

Τα οφέλη που αποκομίζει ένα άτομο με ειδικές ανάγκες από το πρόγραμμα της θεραπευτικής ιππασίας και ιππασίας αφορούν:

Τον κινητικό τομέα
 • Σημαντική  βελτίωση της ισορροπίας
 • βελτίωση της αδρής και λεπτής κινητικότητας αύξηση της συμμετρίας
 • Μεγάλη  βελτίωση του συντονισμού των κινήσεων
Τον νοητικό – αισθητηριακό τομέα
 • βελτίωση του ιδιοδεκτικού συστήματος
 • Σημαντική βελτίωση του αιθουσαίου συστήματος (το πρώτο αισθητηριακό σύστημα του ανθρώπου) που αναπτύσσεται πλήρως μέσα στους πρώτους έξι μήνες από την ημερομηνία της σύλληψης και το οποίο ελέγχει την αίσθηση της κίνησης και της ισορροπίας)
 • βελτίωση οπτικο-κινητικής αντίληψης
Τον ψυχολογικό τομέα:
 • Αύξηση της δραστηριοποίησης
 • Βελτίωσης της αυτοπεποίθησης
 • Ενθάρρυνση της κοινωνικοποίησης

Η ιππασία ως θεραπεία, έχει τις ρίζες της βαθιά στην ιστορία.

Πηγή: www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης