ΕυεξίαBody and mindΘεραπευτείτε με τα φυτά της… Εύας!

Θεραπευτείτε με τα φυτά της… Εύας!

 

Νομίζετε ότι οι θεραπείες που βασίζονται στα βότανα και τα φυτά, αποτελούν μονάχα ένα πισωγύρισμα και ότι τα γιατροσόφια της γιαγιάς είναι χάσιμο χρόνου μπροστά στα προηγμένα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχει να προσφέρει πλέον η επιστήμη; Κάνετε λάθος!

♦ Της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η φαρμακολογία και η φυτοθεραπεία προχωράνε «αλά μπρατσέτα», αφού όλο και περισσότερες έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που τόσα χρόνια γνώριζαν οι γιαγιάδες αλλά όχι οι επιστήμονες: η φύση έχει τη λύση για όλες τις διαταραχές από τον καιρό της… Εύας!

Στην ηλικία των 20

Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, μία στις τέσσερις γυναίκες αναγκάζεται να περνάει τουλάχιστον μία ημέρα τον μήνα στο κρεβάτι εξαιτίας της εμμηνόρροιας. Πονοκέφαλος, εκνευρισμός, κυκλοθυμία, διαταραχές του ύπνου, πρήξιμο και αίσθημα κόπωσης παρουσιάζονται με ακρίβεια μία βδομάδα πριν την εμφάνισή της.

Για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος η λυγαριά (Agnuscastus). Περιέχει ουσίες παρόμοιες με τα γυναικεία οιστρογόνα που καταπολεμούν την υπερέκκριση προλακτίνης, της ορμόνης που ευθύνεται για τις προεμμηνορροϊκές διαταραχές. Πολλές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει τις καταπραϋντικές και ρυθμιστικές της ιδιότητες πάνω στο ενδοκρινικό σύστημα, τόσο που πολλοί γυναικολόγοι τη συστήνουν για τις διαταραχές του εμμηνορροϊκού κύκλου και τη μαστοδυνία, δηλαδή το πρήξιμο και τον πόνο του στήθους που σχετίζεται με την άφιξη της εμμηνορρυσίας.

Για τις περιπτώσεις που η προεμμηνορροϊκή φάση συνοδεύεται επιπλέον από πρηξίματα στους καρπούς και τους αστραγάλους, τότε μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμο ένα φυτικό διουρητικό, το λεβίστικο (Levisticumofficinalis). Τα ενεργά συστατικά του ευνοούν τη ροή αίματος στα νεφρά, καταπολεμώντας έτσι την κατακράτηση υγρών που ευθύνεται για τα οιδήματα στα άκρα. Χάρη στη στραγγιστική δράση του, το λεβίστικο αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος και κατά της κυτταρίτιδας, που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες, ενώ στο ίδιο μέτωπο σύμμαχος αποδεικνύεται και η σημύδα.

Φίλος της επιδερμίδας σε αυτήν την ηλικία αποδεικνύεται ο άγριος πανσές (Violatricolor), που καταπολεμά τη λιπαρότητα και τα εκζέματα, ενώ για τα αδύναμα μαλλιά ενδείκνυται η μαύρη σταφίδα (Ribesnigrum), που τα δυναμώνει και επαναφέρει τη λάμψη τους.

Στην ηλικία των 30

Είναι πολλοί οι παράγοντες που εκθέτουν τις γυναίκες της γόνιμης ηλικίας στον κίνδυνο των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος: η ενεργή σεξουαλική ζωή, η συχνή χρήση δημόσιων ουρητηρίων (στους χώρους εργασίας, διασκέδασης, γυμναστικής), η προτίμηση στενών ενδυμάτων και εσωρούχων. Κάπως έτσι εκδηλώνεται συχνό και επώδυνο ερέθισμα της ουροδόχου κύστης, αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά και μερικές φορές ακόμα και πυρετός.

Αν και πρόκειται για μία λοίμωξη βακτηριακής αιτίας και επομένως η κυστίτιδα χρήζει αντιβιοτικής αγωγής, η φύση μπορεί να προσφέρει μία χείρα βοηθείας με το αμερικανικό κόκκινο μύρτιλλο (Vacciniummacrocarpon), περισσότερο γνωστό ως κράνμπερι. Το κράνμπερι περιέχει προκυανιδίνες, ουσίες που εμποδίζουν τα βακτήρια να προσκολληθούν στους βλεννογόνους των ουροποιητικών οδών. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την πρόληψη μιας επαναλαμβανόμενης κυστίτιδας ή στο τέλος ενός κύκλου αντιβιοτικής αγωγής προς αποφυγή υποτροπής.

Την ίδια στιγμή, για τις γυναίκες της γόνιμης ηλικίας που γίνονται μαμάδες, μεγάλο στοίχημα έχει αποδειχτεί ο θηλασμός. Έχει υπολογιστεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 15% των νέων μαμάδων χρησιμοποιεί συμπληρώματα με βότανα για την αύξηση της γαλακτοφορίας. Μεταξύ αυτών, κυριαρχεί το γαϊδουράγκαθο (Silybummarianum), το οποίο περιέχει σιλιμαρίνη, ένα ενεργό συστατικό που διεγείρει την παραγωγή προλακτίνης, ορμόνης που μετά τον τοκετό διεγείρει τους μαστικούς αδένες να παράξουν γάλα.

Στην ηλικία των 40

Στη δεκαετία αυτή, πολύ συχνά τα πόδια εμφανίζονται κουρασμένα, πρησμένα και βάρια στο τέλος της μέρας, ενώ η ευρυαγγεία έχει δώσει ήδη τα πρώτα της σημάδια. Στην περίπτωση αυτή, το μαύρο μύρτιλλο (Vacciniummyrtillus) μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και να προλάβει την επιδείνωση της κατάστασης. Οι ανθοκυανίνες που περιέχει, αυξάνουν την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων και μειώνουν τη διαπερατότητά τους, εμποδίζοντας έτσι τη συσσώρευση υγρών στους ιστούς και τον σχηματισμό οιδήματος.

Επιπλέον, διακρίνονται για την αντιφλεγμονώδη δράση τους, καθιστώντας το μαύρο μύρτιλλο το κατ’ εξοχήν όπλο της φύσης για όλες τις διαταραχές της μικροκυκλοφορίας: ευθραυστότητα αγγείων, φλεβική ανεπάρκεια, ροδόχρους ακμή. Για τον ίδιο σκοπό ενδείκνυται και το ιπποκάστανο (AesculusHippocastanum), το οποίο δρα κατά των φλεγμονών, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλει στην αποβολή των κατακρατημένων υγρών.

Από την άλλη μεριά, για τις ευαίσθητες επιδερμίδες της ηλικίας αυτής, ενδείκνυται ένα φυτό κινέζικης προέλευσης, το Zanthoxylumalatum, περισσότερο γνωστό ως πιπέρι Σιτσουάν. Το ελαιώδες απόσταγμά του χρησιμοποιούνταν παλαιότερα κατά του πονόδοντου χάρη στην καταπραϋντική και ελαφρά αναισθητική δράση του, η οποία στην πορεία το έκανε δημοφιλές και στον χώρο της κοσμετολογίας.

Πλέον, το πιπέρι Σιτσουάν περιέχεται σε πολλά καλλυντικά, τα οποία προορίζονται για την ανακούφιση του ερεθισμένου δέρματος, και ενδείκνυται για τις γυναίκες που υποφέρουν από τσούξιμο και κοκκινίλες μετά την αποτρίχωση.

Στην ηλικία των 50

Όταν κοντά στην ηλικία των 50 ετών μειώνεται η παραγωγή των οιστρογόνων από τις ωοθήκες, σχεδόν το 80% των γυναικών έρχεται αντιμέτωπο με το σύνδρομο της κλιμακτηρίου, που προαναγγέλλει την είσοδο στην εμμηνόπαυση. Μεταξύ των πιο ενοχλητικών συμπτωμάτων είναι οι εξάψεις στο πρόσωπο και το σώμα, η έντονη εφίδρωση, αλλά και οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, η ταχυκαρδία, η υπερδιέγερση, οι αϋπνίες και η τάση προς την κατάθλιψη.

Απέναντι σε αυτές τις διαταραχές αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική η τσιμιτσιφούγκα (Αctaearacemosa), γνωστή και ως μαύρο φιδόχορτο, καθώς το ρίζωμά της περιέχει ουσίες με ήπια οιστρογονική δράση.

Σύμμαχος της γυναικείας υγείας σε αυτήν τη φάση αποδεικνύεται και το χαμομήλι (Chamomillarecutita), γνωστό για την αντιφλεγμονώδη δράση του. Το απόσταγμά του περιέχει απιγενίνη, αντιφλεγμονώδη και απολυμαντική ουσία κατάλληλη για τις διαταραχές της κολπικής βακτηριακής χλωρίδας, τους ερεθισμούς της ευαίσθητης περιοχής και πιθανές μολύνσεις, όπως για παράδειγμα από τριχομονάδες.

Στην ηλικία των 60

Για την καταπολέμηση των οξειδωτικών διαδικασιών που σχετίζονται με τη γήρανση των ιστών και των οργάνων, χρησιμεύουν τα αντιοξειδωτικά συστατικά που υπάρχουν κατά κύριο λόγο στα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και στο πράσινο τσάι (Cameliasinensis). Τα φύλλα του είναι πλούσια σε κατεχίνες, αντιοξειδωτικά που επιβραδύνουν τη γήρανση, καταπολεμούν τον σχηματισμό των ρυτίδων, προστατεύουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, προλαμβάνουν τις εκφυλιστικές νόσους (όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον), την υπέρταση και την αρτηριοσκλήρυνση.

Το πράσινο τσάι ενισχύει ακόμα τη μνήμη και τα κύτταρα του εγκεφάλου, και επιπλέον δυναμώνει τα οστά κρατώντας μακριά τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, ένα μέτωπο στο οποίο αποδεικνύεται πολύτιμο όπλο και το πολυκόμπι (Equisetumarvense).

Την ίδια στιγμή, για την ηλικία που ο ύπνος δεν αποδεικνύεται εύκολος, ένα από τα πιο αποτελεσματικά φυσικά ηρεμιστικά είναι η βαλεριάνα. Χάρη στο βαλερενικό οξύ που περιέχει, ευνοεί τον ύπνο και βελτιώνει την ποιότητά του. Το φυτό ενδείκνυται για όλους όσοι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν, ξυπνάνε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας ή δεν αισθάνονται ξεκούραστοι όταν σηκώνονται το πρωί.

Πηγή: NaturaNrg #50

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code