Θεραπευτική κρέμα εντριβής κατά του κρυολογήματος

Θεραπευτική κρέμα εντριβής κατά του κρυολογήματος

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Ασθένειες & Θεραπείες, Ολιστικές Θεραπείες, Υγεία

Από μικροί όταν κρυολογούσαμε μας έκαναν εντριβές με αυτή την καυτή (και για άλλους παγωμένη) κρέμα Vicks, στο θρυλικό μπλε βαζάκι. Όταν μας την άπλωναν στο στέρνο και την πλάτη τότε ως δια μαγείας η μύτη ξεβούλωνε, κοιμόμασταν βαθιά και το επόμενο πρωινό ήμασταν »περδίκι». Δεν μπορούσαμε βέβαια τότε να φανταστούμε ότι η εντριβή γινόταν με πετρελαιοειδή!

Σήμερα έχουμε πλέον την δυνατότητα να παρασκευάζουμε μια θεραπευτική κρέμα εντριβής κατά του κρυολογήματος με υγιεινά συστατικά.

Πώς φτιάχνεται;
  1. Θα χρειαστείτε ένα κατσαρολάκι για να λιώσετε τα υλικά και ένα βάζο για να την αποθηκεύσετε. Προτιμήστε γυάλινο βαζάκι 60 ή 120 γρ. για αυτή την αλοιφή. Το βαζάκι από μια παλιά κρέμα είναι αρκετό αλλά καλό θα ήταν να το απολυμάνετε στο πλυντήριο ή σε βραστό νερό πρώτα.
  2. Σας δίνουμε τα υλικά σε μέρη και όχι σε γραμμάρια για να προσαρμόσετε τις δοσολογίες ανάλογα με την ποσότητα που θέλετε να φτιάξετε και το βάζο που διαθέτετε. Όταν λοιπόν λέμε »1 μέρος κερί» και »2 μέρη λάδι»εννοούμε πως αν χρησιμοποιήσουμε ως μονάδα μέτρησης μια κούπα ή ένα κουτάλι τότε στις 2 κούπες ή στα 2 κουτάλια λάδι θα βάλουμε 1 κούπα ή 1 κουτάλι κερί.

Υλικά

2 μέρη Λάδι καρύδας
1 μέρος κερί μέλισσας
Αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου (10 σταγόνες στα 30 γραμμάρια αλοιφής)
Αιθέριο έλαιο λευκής καμφοράς (5 σταγόνες στα 30 γραμμάρια αλοιφής)

Αυτά είναι τα υλικά για την βασική συνταγή. Αλλά υπάρχουν και κάποια ακόμη έλαια που μπορείτε να προσθέσετε προαιρετικά και τα οποία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην ανακούφιση από το βράσιμο του στήθους και το βαρύ κρυολόγημα. Αυτά είναι τα αιθέρια έλαια ύσσωπος, δεντρολίβανο, μέντα, θυμάρι. Προσθέστε 5 σταγόνες από το καθένα στα 30 γραμμάρια αλοιφής.

Διαδικασία

Λιώνουμε το λάδι και το κερί μέλισσας σε ένα κατσαρολάκι, δεν τα βράζουμε και τα αποσύρουμε συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Τότε προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια. Όταν ενωθούν τα υλικά μας ρίχνουμε το μείγμα σε αποστειρωμένο βάζο και αυτό είναι όλο! Η αλοιφή  θα στερεοποιηθεί μέσα στα επόμενα 10 – 15 λεπτά. Αν η αλοιφή είναι σκληρή λιώστε την και προσθέστε κι άλλο λάδι καρύδας. Με λίγα λόγια προσαρμόστε την πυκνότητα ανάλογα με τις επιθυμίες σας.

Συμβουλή

Χρησιμοποιήστε τη  για εντριβές στο στήθος να βοηθήσει τον βήχα και το αναπνευστικό. Eπίσης βοηθάει πολύ η εντριβή στα πέλματα όταν κάποιος έχει βήχα και κρυολόγημα.
Εκτός από την εντριβή τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα ακριβώς κάτω από τα ρουθούνια αν η μύτη σας ή του παιδιού σας είναι βουλωμένη. Ανοίγει τους αεραγωγούς την ίδια στιγμή.
Φτιάξτε ένα διάλυμα καυτού – βραστού νερού με ελάχιστη από την αλοιφή σας (ένα μυτάκι του κουταλιού γλ.) και τοποθετήστε το μπολ με το μείγμα στο δωμάτιο του »κρυωμένου» σας. Αφήστε το να δώσει τους υδρατμούς του μέχρι να κρυώσει το νερό.

πηγή: www.naturanrg.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *