GreenΘέρμανση: οικονομία ενέργειας και χρημάτων έως 20%

Θέρμανση: οικονομία ενέργειας και χρημάτων έως 20%

Κρατήστε το κρύο έξω από το σπίτι χωρίς να πάρει φωτιά το πορτοφόλι σας, αλλά και το περιβάλλον.

της Τάνιας Μαρκουτσά

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι μόνο από τη σωστή και συστηματική ρύθμιση, συντήρηση αλλά και καθαρισμό του συστήματος λέβητα-καυστήρα –που κάποιοι από εμάς αμελούμε- μπορούμε να έχουμε συνολική εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων που αγγίζει το 20%, ενώ η μείωση κατά ένα βαθμό Κελσίου του θερμοστάτη οδηγεί σε εξοικονόμηση 7%!

Τα ποσοστά αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς το 40% της ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα μας προέρχεται από τα κτήρια, ενώ το 50-70% αυτής της κατανάλωσης οφείλεται στα συστήματα κεντρικής θέρμανσης.
Αν δεν πιστεύετε τα νούμερα, κοιτάξτε το πορτοφόλι σας. Πάνω από τη μισή ενέργεια που χρειάζεται ένα σπίτι καταναλώνεται για τις ανάγκες της θέρμανσης τους κρύους μήνες του χειμώνα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Greenpeace αλλά και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) μάς προτείνουν μερικές απλές πρακτικές ή «επεμβάσεις», ώστε να επιτύχουμε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και καλύτερη απόδοση του συστήματος θέρμανσης.

10 απλές πρακτικές οικονομίας

1. Μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα με καλύμματα, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.
2. Μην αερίζετε υπερβολικά τον χώρο σας.
3. Κλείνετε τα εξώφυλλα (παντζούρια) και τις κουρτίνες τις κρύες νύχτες του χειμώνα, για να διατηρείται η ζέστη μέσα στο χώρο.
4. Αν το κτίριό σας δεν διαθέτει θερμομόνωση, φροντίστε να το μονώσετε. Μπορείτε έτσι να πετύχετε 15-40% εξοικονόμηση ενέργειας.
5. Προσαρμόστε τις ενδυματολογικές σας συνήθειες ανάλογα με την εποχή, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Τα ρούχα είναι η θερμομόνωση του σώματος.
6. Αεροστεγανώστε τα κουφώματα. Μειώνετε τις απώλειες θερμότητας και βελτιώνετε τις συνθήκες θερμικής άνεσης.
7. Αντικαταστήστε το λέβητα πετρελαίου με λέβητα φυσικού αερίου ή βιομάζας.
8. Απομονώνετε τους χώρους που δε χρησιμοποιούνται ρυθμίζοντας τον διακόπτη στα σώματα του καλοριφέρ.
9. Αν έχετε αυτόνομη θέρμανση, μη ρυθμίζετε το θερμοστάτη πάνω από τους 20°C. Για κάθε επιπλέον βαθμό σπαταλάτε μέχρι και 7% περισσότερη ενέργεια. Εάν ο χώρος σας είναι ιδιαίτερα ζεστός, ελέγξτε τον θερμοστάτη και βεβαιωθείτε ότι το σύστημα θέρμανσης είναι κλειστό, πριν να ανοίξετε παράθυρα.
10. Αξιοποιήστε την ηλιακή ενέργεια για να θερμάνετε το κτήριό σας. Τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες να αφήνετε τον ήλιο να μπαίνει μέσα από τα νότια παράθυρα.

Συντήρηση για την καλή λειτουργία

Σε όλες τις περιπτώσεις το σύστημα απαιτεί συντήρηση για την καλή λειτουργία του. Οι βασικές εργασίες συντήρησης ενός λέβητα πρέπει να γίνονται από αδειούχο συντηρητή και περιλαμβάνουν τον καθαρισμό του φλογοθαλάμου, τον καθαρισμό των σωλήνων (τούμπα), τον καθαρισμό και τη ρύθμιση των μπεκ του καυστήρα, τον καθαρισμό της καπνοδόχου, τον έλεγχο των αντλιών καυσίμου και του κυκλώματος τροφοδοσίας για πιθανές διαρροές και τον έλεγχο του κυκλώματος τροφοδοσίας νερού. Ο συντηρητής εκδίδει και το πιστοποιητικό συντήρησης βάσει νομοθεσίας, με μετρήσεις του βαθμού απόδοσης της εγκατάστασης, της θερμοκρασίας των καυσαερίων και της περιεκτικότητάς τους σε διοξείδιο του άνθρακα και αιθάλη.

Κινήσεις που πρέπει να κάνετε

  • Απλά μέτρα, όπως ο έλεγχος των παραμέτρων λειτουργίας (κατανάλωσης – θερμικής άνεσης) καλής θερμομόνωσης του λέβητα και του δικτύου σωληνώσεων, μπορείτε να εξοικονομήσετε 4~6% καύσιμο.
  • Με τη χρήση αυτόματου ελέγχου με χρονοδιακόπτη και αντιστάθμιση εξωτερικής θερμοκρασίας μέσω 3-οδης βαλβίδας ανάμιξης και αισθητηρίων μπορείτε να εξοικονομήσετε 6~10% καύσιμο.
  • Σκεφτείτε την αντικατάσταση του παλιού σας καυστήρα με έναν νέας τεχνολογίας διπλού καυσίμου (πετρελαίου-αερίου) με πολλές βαθμίδες έγχυσης, μπορείτε να εξοικονομήσετε 5~7 % καύσιμο.
  • Μπορείτε να επιτύχετε εξοικονόμηση καυσίμου έως και 15% με την αντικατάσταση του παλαιού σας λέβητα με έναν υψηλής απόδοσης >90%. Οι νέοι λέβητες χαμηλής θερμοκρασίας εξόδου καυσαερίων που υπάρχουν στην αγορά συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Εκτός όμως από το κόστος θέρμανσης και την εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να γνωρίζουμε ότι για κάθε ζεστή ώρα που απολαμβάνουμε στο σπίτι μας επιβαρύνουμε το περιβάλλον, αφού η θέρμανση αυτή συνήθως παρέχεται από καυστήρες πετρελαίου ή ηλεκτρικό ρεύμα που παράχθηκε με λιγνίτη.
Η τεχνολογία όμως σύμφωνα με τη Greenpeace έχει κάνει άλματα και ο καταναλωτής έχει σήμερα μία πλειάδα επιλογών για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών.

Θέρμανση με καθαρές πηγές ενέργειας;

  • Με σύγχρονους καυστήρες βιομάζας.
  • Γεωθερμικές αντλίες θερμότητας.
  • Ηλιοθερμικά συστήματα.
  • Με υβριδικά συστήματα που συνδυάζουν τις παραπάνω τεχνολογίες.

Μάθετε περισσότερα και χρησιμοποιήστε το ειδικό πρόγραμμα της Greenpeace στην ιστοσελίδα της www.greenpeace.org/greece για να υπολογίσετε τις εκπομπές από τη θέρμανση του σπιτιού σας.

Πηγή: NaturaNrg #13

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης