ΕυεξίαFitnessΘυρεοειδής και άσκηση

Θυρεοειδής και άσκηση

Θυρεοειδής και άσκηση : Ποια είναι η καλύτερη άσκηση για τον υποθυρεοειδισμό;

♦ της Μαρίας Γκέκα

Η άσκηση μπορεί να ανακουφίσει πολλά από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον υποθυρεοειδισμό και μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία και τη μυϊκή μάζα.

 Οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι εξαιρετικά συχνές,

ιδιαίτερα στο γυναικείο πληθυσμό. Θεωρούνται αυτοάνοσης αιτιολογίας, ωστόσο ο τρόπος ζωής (π.χ. διατροφή, στρες) μπορεί επίσης να επηρεάσει τις πιθανότητες να εκδηλωθεί υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός ή κάποια άλλη διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Η ορμόνη του θυρεοειδούς είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό της ενέργειας, της ανάπτυξης και του μεταβολισμού στο σώμα. Προβλήματα μπορεί να προκύψουν όταν τα επίπεδα αυτής της ορμόνης είναι πολύ υψηλά ή χαμηλά.

Πράγματι, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, οι γυναίκες έχουν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαταραχή του θυρεοειδούς από τους άνδρες. Επίσης, τα προβλήματα του θυρεοειδούς αυξάνονται με την ηλικία και μπορεί να επηρεάσουν τους ενήλικες διαφορετικά από τα παιδιά.

Ο υποθυρεοειδισμός ή τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης του θυρεοειδούς, μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα όπως κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις, αίσθημα παλμών της καρδιάς και κατάθλιψη. Η νόσος μειώνει επίσης το συνολικό μεταβολισμό, καθιστώντας τα άτομα με υποθυρεοειδισμό πιο επιρρεπή στην αύξηση βάρους.

Διαβάστε ακόμα ⇒Ποδήλατο ή τρέξιμο;

Γιατί είναι απαραίτητη η τακτική άσκηση

  • Η άσκηση θα πρέπει να αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της συνολικής σας στρατηγικής για να αντιμετωπίσετε πολλά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.
  • Η άσκηση καίει θερμίδες, αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους και μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του αργού μεταβολισμού σας.
  • Μια καλή προπόνηση μπορεί επίσης να τονώσει τη διάθεσή σας. Όσο ασκείστε, το σώμα σας απελευθερώνει ενδορφίνες… οι οποίες είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό!

Ενισχύστε την καρδιά σας

Ο υποθυρεοειδισμός αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιά σας. Υπάρχει κίνδυνος κοιλιακών αρρυθμιών ή γρήγορου καρδιακού παλμού. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τον υποθυρεοειδισμό είναι να σιγουρευτείτε ότι παίρνετε τη σωστή δόση θυροξίνης. Εκτός όμως από τη φαρμακευτική σας αγωγή, η άσκηση παίζει επίσης βασικό ρόλο στην ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος.
Η τακτική συμμετοχή σε δραστηριότητες όπως το χαλαρό τρέξιμο ή το περπάτημα με γρήγορο ρυθμό μπορούν να βελτιώσουν την καρδιακή υγεία.

Προστατέψτε τις αρθρώσεις σας

Όσοι πάσχουν από υποθυρεοειδισμό συχνά αντιμετωπίζουν πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις. Δραστηριότητες χαμηλού αντίκτυπου που ελαχιστοποιούν την πίεση στις αρθρώσεις όπως το γόνατο, το ισχίο ή την πλάτη είναι ιδανικές σε περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού, σε αντίθεση με τις πιο επίπονες δραστηριότητες. Ενδεδειγμένες επιλογές περιλαμβάνουν: γιόγκα, πιλάτες, περπάτημα, κολύμπι, τάι τσι, aqua aerobics, κ.α.

Ποιο είναι λοιπόν το καλύτερο είδος άσκησης;

Ένα πρόγραμμα που συνδυάζει αερόβιες ασκήσεις χαμηλής έντασης και ασκήσεις ενδυνάμωσης.

  • Αερόβια άσκηση χαμηλής έντασης

Οι αερόβιες ασκήσεις χαμηλής έντασης αυξάνουν λίγο το ρυθμό της καρδιάς σας, στέλνοντας οξυγόνο στους πνεύμονες, χωρίς να ασκείται μεγάλη πίεση στις αρθρώσεις, γεγονός που όπως είπαμε παραπάνω είναι σημαντικό να αποφεύγεται.

Η άσκηση με στατικό ποδήλατο και ή με ελλειπτικό μηχάνημα σε χαμηλή ένταση είναι άριστες επιλογές ώστε να ασκηθεί και η καρδιά. Το περπάτημα είναι μια καλή άσκηση επίσης, εφ ‘όσον δεν έχετε προβλήματα με τα γόνατα ή τους αστραγάλους σας. Επίσης, η άσκηση με πιλάτες ή γιόγκα μπορεί να ενδυναμώσει τους μύες του κορμού και να βελτιώσει τον πόνο στην πλάτη και τα ισχία.

  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης

Επειδή ο υποθυρεοειδισμός μειώνει το μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας του σώματος (RMR) τα άτομα με αυτήν την πάθηση είναι πιο πιθανό να αυξήσουν το βάρος τους και να υποστούν δευτερογενή προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την παχυσαρκία. Η οικοδόμηση μυών μέσω της προπόνησης, μπορεί να δώσει λύση σε αυτά τα προβλήματα.

Δώστε λοιπόν έμφαση στην προπόνηση με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης χρησιμοποιώντας κάποιο είδος αντίστασης, όπως βαράκια, ζώνες αντοχής -γνωστές και ως ζώνες προπόνησης ή το σωματικό σας βάρος. Αυτά τα είδη άσκησης χτίζουν μυϊκή μάζα και καίνε περισσότερες θερμίδες, ακόμα και όταν είστε σε κατάσταση ηρεμίας, ώρες μετά την προπόνηση.

Ξεκινήστε αργά και ανεβάστε την ένταση σταδιακά. Αν ξεκινήσετε πολύ γρήγορα και με ένταση, πιθανόν να τραυματιστείτε ή να απογοητευτείτε και να τα παρατήσετε. Ανεβάστε τον αριθμό των επαναλήψεων, όσο αισθάνεστε δυνατοί Επιλέξτε ασκήσεις που μπορείτε να απολαύσετε και που είστε σίγουροι ότι το σώμα σας μπορεί να ανταποκριθεί!

Θυρεοειδής και άσκηση

πηγή: www.naturanrg.gr      NaturaNrg #117

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης