ΟικογένειαΘόρυβοι... από το παιδικό δωμάτιο

Θόρυβοι… από το παιδικό δωμάτιο

Όσο συνηθισμένο κι αν είναι να ροχαλίζει κάποιος ενήλικας στη διάρκεια της νύχτας και να αναστατώνει το οικογενειακό του περιβάλλον, άλλο τόσο ασυνήθιστο είναι να ακούγονται ανάλογοι θόρυβοι από το παιδικό δωμάτιο. Γιατί άραγε μπορεί να ροχαλίζει ένα παιδί, πόσο συχνό είναι το φαινόμενο και πόσο επικίνδυνο; Θόρυβοι… από το παιδικό δωμάτιο

♦της Χειρουργού ΩΡΛ Αργυρώς Κυπραίου*

Τα αίτια του ροχαλητού όμως στα παιδιά είναι διαφορετικά απ΄ ό,τι στους ενήλικες. Το συχνότερο αίτιο στα παιδιά είναι η μερική απόφραξη του ρινοφάρυγγα ή/και του οροφάρυγγα, δηλαδή του πίσω μέρους της μύτης ή/και του πίσω μέρος του στόματος. Αυτό μπορεί να υπεισέλθει περιστασιακά από ένα απλό κρυολόγημα ή εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα, αλλά και πιο μόνιμα από υπερτροφία των αδενοειδών (κρεατάκια) ή/και των αμυγδαλών. Θόρυβοι… από το παιδικό δωμάτιο

Το ροχαλητό όμως στα παιδιά, πέραν της ενοχλητικής φύσης του, δεν εμπεριέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο για την υγεία του παιδιού. Είναι συνήθως παροδικό και υποχωρεί με την ανάπτυξη του παιδιού και την υποχώρηση της υπερτροφίας των αδενοειδών. Λόγος ανησυχίας υπάρχει μόνο εάν το ροχαλητό συνοδεύεται από υπνική άπνοια.

Τα εμπόδια για μια καλή αναπνοή

Στις αιτίες στις οποίες οφείλεται η μη ομαλή αναπνοή του παιδιού συγκαταλέγονται: τα κρεατάκια ή οι πρησμένες αμυγδαλές, κάποια αλλεργία ή μία γρίπη που προκαλεί μπούκωμα στη μύτη του παιδιού. Ακόμη, όμως, στένωση των διόδων του αέρα μπορεί να προκαλέσουν τα παραπάνω κιλά, καθώς και το λίπος που συγκεντρώνεται στο λαιμό στην περίπτωση που ένα παιδί είναι υπέρβαρο. Τέλος, στις αιτίες του ροχαλητού θα πρέπει να αναφερθεί και η ανατομία της μεμβράνης που χωρίζει τα ρουθούνια.

Προσοχή στην υπνική άπνοια

Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού αν το παιδί παρουσιάζει τα εξής συμπτώματα με τη συγκεκριμένη σειρά:

  1. Ροχαλίζει δυνατά.
  2. Ξαφνικά διακόπτεται η αναπνοή του για λίγο.
  3. Είναι ανήσυχο και δείχνει να αγωνίζεται να αναπνεύσει.
  4. Τελικά καταφέρνει να αναπνεύσει, αλλά η εισπνοή είναι θορυβώδης.
  5. Ξυπνά απότομα.

Μπορεί το ροχαλητό του παιδιού να είναι «αθώο» -να οφείλεται δηλαδή σε αίτια που μπορούν να αρθούν εύκολα- μπορεί όμως και να αποτελεί την εκδήλωση της λεγόμενης «αποφρακτικής υπνικής άπνοιας», με επώδυνα κάποιες φορές αποτελέσματα.

Τι είναι η αποφρακτική υπνική άπνοια;

Αποτελεί τη σοβαρότερη αιτία του ροχαλητού και αγγίζει το 2% των παιδιών που ροχαλίζουν. Η πάθηση αυτή δεν επιτρέπει την κανονική οξυγόνωση του αίματος και μπορεί να προέλθει από κρεατάκια στη μύτη, από υπερτροφία των αμυγδαλών, από χαλάρωση ή και μείωση του μυϊκού τόνου των άνω αναπνευστικών οδών.

Πώς εκδηλώνεται;

Το παιδί στη διάρκεια της νύχτας δεν κοιμάται καλά -κάτι που είναι εμφανές, αφού έχει ανήσυχο ύπνο- δεν ξεκουράζεται, είναι νευρικό στη διάρκεια της ημέρας και έχει πρόβλημα συγκέντρωσης, με συνέπειες στη σχολική του απόδοση, τις εξωσχολικές ακόμη και τις κοινωνικές του δραστηριότητες.

Ακόμη όμως, το σημαντικότερο, στη διάρκεια του ύπνου του σταματά να παίρνει αναπνοή (του κόβεται η ανάσα). Στα συμπτώματα από αποφρακτική υπνική άπνοια θα πρέπει επιπλέον να αναφέρουμε το δυνατό ροχαλητό, τη θορυβώδη αναπνοή και το απότομο ξύπνημα.

Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός πως αν το παιδί πάσχει από τη συγκεκριμένη ασθένεια και παραμεληθεί η μεταφορά του σε γιατρό, ενδέχεται οι επιπτώσεις στην ανάπτυξή του να είναι πολλές: από στασιμότητα στο βάρος του μέχρι καρδιακή ανεπάρκεια.

Άρα, εάν αντιληφθείτε τα προηγούμενα συμπτώματα θα πρέπει επειγόντως να αναζητήσετε γιατρό, για να δρομολογηθεί η αντιμετώπιση της ασθένειας. Ο ειδικός από την πλευρά του, προκειμένου να ελέγξει την αναπνοή τού παιδιού στη διάρκεια του ύπνου, θα προχωρήσει σε μελέτη ύπνου. Αν το πρόβλημα είναι τα κρεατάκια ή οι αμυγδαλές, αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά.

* H Αργυρώ Κυπραίου είναι Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου

 Πηγή: NaturaNrg #53

Sas-endiaferei_arrow

Kid’s spa

Aτοπική δερματίτιδα

Πού κοιμούνται τα παιδιά σ΄όλο τον κόσμο;

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης