Θρόμβωση στο πόδι

Θρόμβωση στο πόδι . Αντιμετωπίστε τη πριν γίνει επικίνδυνη

Η θρόμβωση στο πόδι ή θρομβοφλεβίτιδα, είναι μία πολύ ανησυχητική και δυνητικά επικίνδυνη για την υγεία πάθηση, που επιφέρει σχηματισμούς πηγμένου αίματος στο εσωτερικό των φλεβών.

Γεώργιος Ρόκας,  Αγγειολόγος – Αγγειοχειρουργός

Η πάθηση αυτή μπορεί να προκύψει σε μεγάλο βαθμό από την φλεβική ανεπάρκεια και με τη σειρά της να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας στον ασθενή.

Μία από τις πιο επικίνδυνες και δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις με τις οποίες συνδέεται η θρόμβωση στο πόδι, είναι η πνευμονική εμβολή, κατά την οποία ένας θρόμβος από τα κάτω άκρα αποκολλάται και φράσσει πνευμονική αρτηρία προκαλώντας δύσπνοια, ή πιο σοβαρά προβλήματα που αν δεν εντοπιστούν έγκαιρα μπορεί να οδηγήσουν και σε θάνατο του ασθενούς.

Πριν φτάσουμε όμως στη θεραπεία, ας δούμε πρώτα τι είναι η θρόμβωση στο πόδι και πώς σχηματίζεται.

Κατανοώντας την πάθηση

Ως φλεβική θρόμβωση ή θρομβοφλεβίτιδα χαρακτηρίζουμε το σχηματισμό θρόμβων πηγμένου αίματος στο εσωτερικό των φλεβών, που μπορεί να επέλθει από χρόνια φλεβική ανεπάρκεια σε συνδυασμό με τον τραυματισμό των φλεβών των κάτω άκρων, καθώς επίσης και με συνθήκες αφυδάτωσης.

Η φλεβική θρόμβωση στο πόδι μπορεί να εμφανιστεί στις εσωτερικές φλέβες (πιο επικίνδυνη κατάσταση, με περισσότερες πιθανότητες επιπλοκών και πνευμονικής εμβολής) ή στις επιφανειακές.

Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που είναι αρκετά εμφανή, ώστε να βοηθήσουν τον γιατρό αλλά και τον ασθενή να κατανοήσουν έγκαιρα ότι υπάρχει φλεβική θρόμβωση.

Θρόμβωση στο πόδι

Υπάρχει κίνδυνος στους ασθενείς με κιρσούς να προκληθεί θρόμβωση;

Οι ασθενείς χρειάζεται να γνωρίζουν ότι οι κιρσοί συνιστούν εκδηλώσεις ύπαρξης φλεβικής νόσου στον οργανισμό και όχι ένα δερματολογικής φύσης πρόβλημα όπως νομίζουν λανθασμένα πολλοί.

Οι διατεταμένες επιφανειακές φλέβες των κάτω άκρων (κιρσοί) προκαλούνται καθώς οι φλέβες των ποδιών παρουσιάζουν βλάβες στο τοίχωμά τους ή τις βαλβίδες τους.

Εξαιτίας των βλαβών αυτών το αίμα του οργανισμού αντί από τις φλέβες των ποδιών να κατευθύνεται προς την καρδιά, παλινδρομεί και τείνει να λιμνάζει στα κάτω άκρα.

Επομένως, όσο πιο πολύ εξελίσσεται η νόσος και αφήνεται χωρίς θεραπεία, τόσο πιο μεγάλοι γίνονται οι κιρσοί, καθιστώντας αργή τη ροή του αίματος στις φλέβες, επιφέροντας τη δημιουργία θρόμβων στο εσωτερικό τους.

Με απλά λόγια, ναι -όσο μεγαλώνουν οι κιρσοί και εντείνονται τα συμπτώματα που τους συνοδεύουν, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες οι ασθενείς να εκδηλώσουν θρόμβωση.

Η θρόμβωση -που καλείται και θρομβοφλεβίτιδα– σχετίζεται με τις επιφανειακές αλλά και τις εσωτερικές φλέβες.

Η θρόμβωση που συμβαίνει στις επιφανειακές φλέβες είναι λιγότερο επικίνδυνη από τη θρόμβωση των εν τω βάθει φλεβών, όπως και η θρόμβωση μεγάλων, επιφανειακών κιρσών γίνεται δυνάμει επικίνδυνη αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της θρόμβωσης;

Όταν οι παράγοντες «συνηγορούν» για την πρόκληση της θρόμβωσης, τα συμπτώματα που εμφανίζονται χαρακτηρίζονται από έντονη ενόχληση και πόνο.

Μπορεί να εμφανιστεί οίδημα και ερυθρότητα, ενώ είναι πιθανό να παρουσιαστεί έντονος πόνος στην γάμπα και ο ασθενής να έχει δυσκολία στη βάδιση.

Η διάγνωση από τον θεράποντα ιατρό μπορεί να γίνει μετά από διενέργεια ενός triplex των φλεβών των κάτω άκρων καθώς αυτός είναι ο συνηθέστερος τρόπος εντοπισμού της θρόμβωσης, τόσο των επιφανειακών όσο και των εσωτερικών φλεβών

Πώς αντιμετωπίζεται;

Οι μέθοδοι αντιμετώπισης της θρόμβωσης στο πόδι ποικίλουν ανάλογα την περίπτωση, την σοβαρότητα της κατάστασης και την γενικότερη υγεία και ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Στις συνηθέστερες μεθόδους αντιμετώπισης της θρόμβωσης, που μπορούν να λειτουργήσουν είτε μεμονωμένα, είτε συνδυαστικά συγκαταλέγονται:

Ειδική αντιπηκτική αγωγή: Πρόκειται για φαρμακευτική αγωγή, η οποία αραιώνει το αίμα εμποδίζοντας το να πήξει και έχει σαν στόχο να προλάβει τυχόν επεκτάσεις του θρόμβου σε γειτονικές φλέβες αποτρέποντας μία πνευμονική εμβολή.

Κάλτσες συμπίεσης: Στα πλαίσια της συντηρητικής αγωγής, προτείνεται ισχυρή εξωτερική συμπίεση του ποδιού με ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Νοσηλεία – νοσοκομειακή αντιμετώπιση: Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις θρόμβωσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε νοσηλεία για την αντιμετώπιση τους και την πρόληψη εμβολής.

διαβάστε ακόμα ⇒ 10 τρόποι να ενισχύσετε την υγεία των οστών σας

5 Συμβουλές για καλύτερη θεραπεία

Συν Αθηνά και χείρα κίνει λέγανε οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και αυτό εφαρμόζεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας και φυσικά και στην υγεία μας. Ο γιατρός θα κάνει ότι μπορεί για να αντιμετωπίσει την κατάσταση σας με τον καλύτερο δυνατό και πιο αποτελεσματικό τρόπο, όμως θα πρέπει κι εσείς να προσαρμοστείτε ανάλογα.

Δείτε στη συνέχεια τις παρακάτω συμβουλές για την κατάλληλη θεραπεία της θρόμβωσης στο πόδι:

  1. Μην παραλείπετε την φαρμακευτική αγωγή σας και να πραγματοποιείτε τακτικούς αιματολογικούς ελέγχους σας. Συνίσταται επίσης να έχετε μαζί σας τα αρχεία της αντιθρομβωτικής σας θεραπείας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  2. Μη λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή άλλου είδους χωρίς να ενημερώσετε πρώτα τον θεράποντα γιατρό σας για τις παρενέργειες. Αν χρειαστείτε θεραπεία από κάποιον άλλο γιατρό, πχ έναν οδοντίατρο να τον ενημερώσετε ότι παίρνετε αντιπηκτικά.
  3. Να αποφεύγετε δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν μώλωπες ή τραυματισμούς κυρίως στα πόδια.
  4. Περιορίστε την ποσότητα αλκοόλ που πίνετε σε όχι περισσότερα από ένα με δύο ποτήρια την ημέρα.
  5. Να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ξυράφι ως μέθοδο αποτρίχωσης και να επιλέξετε μία μαλακή οδοντόβουρτσα για το πλύσιμο των δοντιών σας.

INFO

Ο ιατρός Γεώργιος Ρόκας είναι απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και διδακτορικού (Dr). Σήμερα είναι Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο METROPOLITAN ενώ παλαιότερα διατέλεσε διευθυντής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Αγγειοχειρουργικού τμήματος και στην Ευρωκλινική Αθηνών. Διατηρεί ιατρεία σε Αθήνα, Λαμία και Ρόδο, angio-laser-center.gr

Πηγή: www.naturanrg.gr    

Natura Nrg #120

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης