ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΘυρεοειδής και Καλοκαίρι - Οδηγός προστασίας

Θυρεοειδής και Καλοκαίρι – Οδηγός προστασίας

Επηρεάζεται ο θυρεοειδής μας κατά την περίοδο του καλοκαιριού; Ναι, πολλά άτομα με θυρεοειδική δυσλειτουργία επηρεάζονται κατά πολύ από την εναλλαγή των εποχών! Θυρεοειδής και Καλοκαίρι – Οδηγός προστασίας 

της Βασιλικής Τριάντη (MD, MSc, PhD), Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος

Το καλοκαίρι στη χώρα μας, λόγω της σημαντικής αύξησης της θερμοκρασίας και της έκθεσης στον ήλιο και τη θάλασσα, μπορεί να επηρεάσει άτομα με παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα. Ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά, τις εγκύους και τους ηλικιωμένους που έχουν κάποια πάθηση του θυρεοειδούς αδένα.

Το καλοκαίρι είναι συνήθως η εποχή, όπου τα περισσότερα άτομα με θυρεοειδική δυσλειτουργία νιώθουν κατά πολύ καλύτερα από ότι σε άλλες εποχές του χρόνου. Αυτό συμβαίνει περίπου στο 90% των ατόμων με αυτοάνοσο νόσημα του θυρεοειδούς. Παρατηρείται μάλιστα ότι άτομα με Hashimoto θυρεοειδίτιδα νιώθουν κατά πολύ καλύτερα, από ότι άτομα με νόσο του Graves.

Οι ειδικοί παρατηρούν, ωστόσο, ότι πολλά άτομα που πάσχουν από θυρεοειδική δυσλειτουργία δεν νιώθουν ευεξία μόλις η θερμοκρασία  ανεβαίνει πάνω από 27 βαθμούς Κελσίου. Ακόμα φαίνεται να επηρεάζονται οι πάσχοντες και από την εναλλαγή της υγρασίας στην ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας καλοκαιρινής καταιγίδας. Προφανώς αυτό συμβαίνει, επειδή επηρεάζεται ο ήδη βεβαρημένος μεταβολισμός του ατόμου. Καλείται άμεσα να ανταπεξέλθει και να προσαρμόσει τη λειτουργία του.

⇒ Σας  ενδιαφέρει: Θυρεοειδής, o ρυθμιστής του μεταβολισμού

Θυρεοειδής και Καλοκαίρι – Οδηγός προστασίας

Δώστε προσοχή στον παρακάτω (Θυρεοειδής και Καλοκαίρι – Οδηγός προστασίας). Να είστε σίγουροι ότι θα απολαύσετε ένα υπέροχο καλοκαίρι με υγεία και χωρίς απρόοπτα.

Τι να προσέξετε με τα φάρμακά σας

Αν έχετε κάποια διαταραχή στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και παίρνετε φάρμακα, το καλοκαίρι θα πρέπει να προσέχετε τα εξής:

 • Η θυροξίνη είναι ευαίσθητη στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και δεν πρέπει να εκτεθεί σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών C.
 • Aν υπάρχει ο φόβος ότι τα φάρμακά σας έχουν μείνει σε υψηλή θερμοκρασία έστω και για λίγο, θα πρέπει να αντικατασταθούν.
 • Εκτός από τη ζέστη, θα πρέπει επίσης να προσέχετε να μην έχετε τα χάπια σας σε σημείο με έκθεση στον ήλιο ή την υγρασία.
 • Όταν ταξιδεύετε το καλοκαίρι, μην βάζετε τα φάρμακα στο χώρο των αποσκευών ή μέσα σε βαλίτσες όπου μπορεί να αναπτυχθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Έχετε τα φάρμακα σε ένα τσαντάκι μαζί σας.

Τα χάπια της θεραπείας θα πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία κάτω από 25 βαθμούς Κελσίου, επειδή διαφορετικά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Σημαντικό είναι να δίνεται μεγάλη προσοχή στο χαρτάκι πληροφοριών που εμπεριέχει η συσκευασία του φαρμάκου, όσον αφορά την αποθήκευση και διατήρησή του.

Είναι σημαντικό, επειδή αν χάσει τη δράση του το φάρμακο, αυτό θα φανεί άμεσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, όπου θα αρχίσουν να επανέρχονται τα συμπτώματα της νόσου, σε μεγάλο βαθμό. Η ευκολότερη μέθοδος αποθήκευσης κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών είναι το ψυγείο. Καλό θα ήταν να αποθηκευτούν σε ένα δοχείο τροφίμων το οποίο να μην επιτρέπει την υγρασία του ψυγείου να επηρεάζει τη δράση του φαρμάκου.

ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Οι άνθρωποι που έχουν υποθυρεοειδισμό έχουν συνήθως πιο έντονα συμπτώματα τους χειμερινούς μήνες. Κρυώνουν περισσότερο, έχουν αίσθημα κόπωσης και ανάγκη για ξεκούραση, πιο συχνές μυαλγίες, ενώ αντίθετα νιώθουν καλύτερα τους θερμούς μήνες.

Όταν έχετε πιο έντονα συμπτώματα το χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι, μπορεί να χρειαστεί να αυξήσετε τη δόση του χαπιού σας το χειμώνα και να την ελαττώσετε το καλοκαίρι. Αυτό δεν συμβαίνει σε όλους και πάντα πρέπει να συζητάτε τις αλλαγές στη δοσολογία με τον ιατρό σας και ποτέ να μην αλλάζετε τη δόση από μόνοι σας.

Αν η θεραπεία γίνεται σωστά και οι τιμές των θυρεοειδικών ορμονών είναι στα φυσιολογικά για την ηλικία επίπεδα, δεν χρειάζεται καμία τροποποίηση της θεραπείας τους καλοκαιρινούς μήνες.

Προσοχή: Μην αλλάζετε τη δόση της θυροξίνης που παίρνετε χωρίς να μιλήσετε πρώτα με τον ιατρό σας.

⇔ Έχετε συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε υπερβολική χορήγηση ορμόνης του θυρεοειδούς. Μήπως  ζεσταίνεστε πολύ, ιδρώνετε υπερβολικά έχετε ταχυκαρδίες; Πρέπει πρώτα να κάνετε εξετάσεις για τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών πριν αλλάξετε τη δόση σας.

ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Αν έχετε υπερθυρεοειδισμό και δεν παίρνετε την κατάλληλη θεραπεία, το καλοκαίρι μπορεί να έχετε έντονα συμπτώματα δυσανεξίας στη ζέστη, υπερβολικής εφίδρωσης, κόπωσης, ταχυκαρδίας. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να κάνετε έλεγχο στα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς και να λάβετε κατάλληλη θεραπεία.

Πάσχετε από υπερθυρεοειδισμό που βρίσκεται υπό έλεγχο με θεραπεία; Το καλοκαίρι θα πρέπει να προσέχετε τα εξής:
 • Μην ξεχνάτε τα φάρμακά σας στις διακοπές, καθώς πολύ γρήγορα μπορεί να έχετε υποτροπή του υπερθυρεοειδισμού.
 • Ο υπερθυρεοειδισμός αυξάνει τις καύσεις.
 • Πίνετε πολλά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
 • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες και για μεγάλη διάρκεια.
 • Μην κυκλοφορείτε τις πολύ ζεστές ημέρες.
 • Προσέχετε την έκθεση στο ιώδιο, σε μεγάλες ποσότητες. Αποφύγετε τα πολλά θαλασσινά, το sushi και τα οστρακοειδή.
 • Μετά το μπάνιο στη θάλασσα κάντε γρήγορα ντους για να μην απορροφάται το θαλασσινό αλάτι από το δέρμα σας.

ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΕΣ

Οι θυρεοειδίτιδες είναι διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς, μόνιμες ή παροδικές, φλεγμονώδους ή αυτοάνοσης αιτιολογίας, που μπορεί να προκαλέσουν διάφορες διαταραχές στη λειτουργία του (πόνο, διόγκωση, υπερλειτουργία ή υπολειτουργία).

 • Θυρεοειδίτιδα φλεγμονώδους αιτιολογίας

Το καλοκαίρι είναι πιο συχνές οι θυρεοειδίτιδες φλεγμονώδους αιτιολογίας που οφείλονται κυρίως σε ιογενείς λοιμώξεις λόγω Enterovirus και Coxsackie virus, που παρουσιάζουν έξαρση το καλοκαίρι.

Οι θυρεοειδίτιδες αυτές μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο στον θυρεοειδή και έντονη αλλά παροδική διαταραχή στη λειτουργία του. Συνήθως αντιμετωπίζονται μόνο με αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

 • Αυτοάνοσες Θυρεοειδίτιδες

Τα άτομα με γνωστή αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (HASHIMOTO αυτοάνοση λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα) που δεν λαμβάνουν κάποια θεραπεία, θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα την έκθεση στο ιώδιο τους καλοκαιρινούς μήνες. Η υπερβολική λήψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε οξεία διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς, είτε υπολειτουργία είτε υπερλειτουργία.

↵ Θυρεοειδίτιδα HASHIMOTO

Η παθογένεια της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο δεν είναι σαφής. Φαίνεται να υπάρχει διαταραχή στα κατασταλτικά Τ λεμφοκύτταρα, τα οποία επιτρέπουν στα βοηθητικά Τ λεμφοκύτταρα να αντιδρούν με ειδικά αντιγόνα στην κυτταρική μεμβράνη των θυλακιωδών κυττάρων του θυρεοειδούς αδένα. Αφού τα λεμφοκύτταρα αυτά ευαισθητοποιηθούν έναντι των θυρεοειδικών αντιγόνων, παράγονται αυτοαντισώματα που αναγνωρίζουν τα αντιγόνα αυτά. Η απελευθέρωση των κυτταροκινών και η φλεγμονή που ακολουθεί, προκαλούν την καταστροφή του αδένα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι χρόνια, γι’ αυτό η εξέλιξη της νόσου είναι αργή…

Το βασικό σύμπτωμα της θυρεοειδίτιδας του Χασιμότο είναι η διόγκωση του θυρεοειδή. Η βρογχοκήλη εγκαθίσταται βραδέως είναι μέτρια έχει επιφάνεια ανώμαλη υβώδη και ημίσκληρη σύσταση.  Ο αδένας είναι συνήθως ομοιογενώς διογκωμένος μπορεί, όμως, να υπάρχει ασύμμετρη διόγκωση με τη μορφή μεγάλου όζου ή ύβου, λόγω υπεροχής των παθολογοανατομικών εξεργασιών σε ορισμένη περιοχή.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται σε υποθυρεοειδισμό όπως κόπωση, υπνηλία, αμνησία, ξηροδερμία, αύξηση βάρους κ.α.

Η θεραπεία της θυρεοειδίτιδας του Χασιμότο είναι συμπτωματική. Συνίσταται στη χορήγηση θυροξίνης σε δόσεις υποκατάστασης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλούνται πιεστικά φαινόμενα, οπότε αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Μερικές μελέτες έχουν αναφέρει ότι η χορήγηση σεληνίου ως συμπλήρωμα διατροφής μειώνει τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα. Σε άλλες μελέτες, όμως, το φαινόμενο αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί. 

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΩΔΙΟ

thyreoeidis-adenas-vectorΤο ιώδιο είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς είναι δομικό στοιχείο των θυρεοειδικών ορμονών. Η έλλειψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη) και ακόμα και υπολειτουργία του (υποθυρεοειδισμός). Η υπερβολική πρόσληψή του, από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει πολλές διαταραχές στη λειτουργία του.

Τι πρέπει να ξέρετε για το ιώδιο και το θυρεοειδή:
 • Όλοι οι άνθρωποι που έχουν κάποιο πρόβλημα με το θυρεοειδή τους δεν πρέπει να αποφεύγουν το ιώδιο. Η σωστή πρόσληψη ιωδίου καθημερινά είναι απαραίτητη. Δεν πρέπει όμως να ξεπερνά συγκεκριμένα όρια. Η ισορροπημένη διατροφή με ιωδιωμένο αλάτι και αλεύρι, και η διατροφή με ψάρια και θαλασσινά  είναι αρκετή για να έχουμε επάρκεια ιωδίου.
 • Συμπληρώματα με ιώδιο χρειάζονται οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού αλλά και τότε δεν θα πρέπει να ξεπερνούν κάποια όρια (150 mcg ιωδίου κατά την εγκυμοσύνη και 200 mcg ιωδίου καθημερινά κατά το θηλασμό).
 • Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν παίρνετε φάρμακα που έχουν πολύ ιώδιο, όπως η αμιωδαρόνη για κάποιες αρρυθμίες, ή αν χρειάζεται να κάνετε κάποια εξέταση με ενδοφλέβιο ιωδιούχο σκιαγραφικό. Σε αυτή την περίπτωση ενημερώστε πρώτα τον Ενδοκρινολόγο σας.
 • ΜΗΝ παίρνετε συμπληρώματα σε ιώδιο, αν δεν γνωρίζετε ακριβώς την περιεκτικότητά τους. Πολλά σκευάσματα που δηλώνουν ότι βοηθούν «την υγεία του θυρεοειδούς» περιέχουν μεγάλες ποσότητες ιωδίου (500 mcg και άνω κάποιες φορές) και μπορεί να σας δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα.
 • Θα πρέπει να προσέχετε το ιώδιο αν έχετε υπερθυρεοειδισμό, γιατί ακόμα και μικρή αύξηση στην πρόσληψή του μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση.
 • Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τη θάλασσα, εκτός αν σας το έχει ζητήσει ο ιατρός σας.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

(Θυρεοειδής και Καλοκαίρι – Οδηγός προστασίας)

√ Στο ταξίδι:

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των διακοπών. Μην ξεχνάτε τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής σας! Καλό θα ήταν πριν το ταξιδι να αποθηκεύσετε μια ποσότητα φαρμάκων στη βαλίτσα, αλλά και στην χειροαποσκευή.

Έτσι αν τυχόν χρειαστεί να παραλάβετε τις αποσκευές αργότερα, δεν θα στερηθείτε τα πολύτιμα φάρμακά σας. Σημαντικό και σε αυτή την περίπτωση είναι η θερμοκρασία που θα αποθηκευτούν τα φάρμακα. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα φορητό ψυγείο ταξιδιού.

√ Στη θάλασσα:

Για τους περισσότερους Έλληνες το καλοκαίρι σημαίνει ανέμελες στιγμές στη θάλασσα με ατελείωτες ώρες ηλιοθεραπείας. Μπορείτε να απολαύσετε τις βουτιές σας, ωστόσο δώστε προσοχή στα σημάδια που στέλνει το σώμα σας.

Αν νιώσετε να επανέρχονται συμπτώματα της νόσου, π.χ. ζάλη, κόπωση, κόμπο στο λαιμό κλπ. ενδεχομένως η αιτία να είναι το ποσοστό ιωδίου που επιβαρύνει σε θαλάσσιες περιοχές τον ασθενή. Τα συμπτώματα φυσιολογικά υποχωρούν μετά από μερικές μέρες. Ίσως είναι καλύτερο να προτιμήσετε την πισίνα του ξενοδοχείου παρά τη θάλασσα. Νιώθετε περίεργα συμπτώματα όταν κάνετε ηλιοθεραπεία; Ίσως να έχετε μια δυσανεξία στον ήλιο.

√  Διατροφή:

Το καλοκαίρι καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα ψαριού. Άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, ιδιαίτερα τα άτομα με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα θα πρέπει να μην καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες θαλασσινών και ψαριών, λόγου της περιεκτικότητάς τους σε ιώδιο.

√  Καύσωνας:

Την υψηλή θερμοκρασία μπορείτε να την αντιμετωπίσετε με τακτικά χλιαρά ντους και άφθονο νερό. Ιδιαίτερα υποβοηθητικό είναι το τσάι μέντας, το οποίο βοηθάει το σώμα στη διατήρηση της θερμοκρασίας.

Κατά της ζαλάδας βοηθάνε οι δροσερές κομπρέσες. Να βάζετε  τα πόδια ψηλά και να πίνετε πολύ, πολύ νερό.

√  Εγκαύματα:

Προστατευτείτε από εγκαύματα! Μην ξεχνάτε να φοράτε πάντοτε γυαλιά ηλίου, καπέλο και αντιηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας.

Ένα ηλιακό έγκαυμα μπορεί να επηρεάσει παροδικά τη ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών. Ενδεχομένως να νιώσετε τα γνωστά συμπτώματα της ασθένειας να επανέρχονται. Αν και εφόσον δεν υποχωρήσουν αυτά σε λίγες μέρες απευθυνθείτε στον ενδοκρινολόγο σας.

Απολαύστε τον καλοκαίρι με όλες τις αισθήσεις σας! Γεμίστε τις μπαταρίες σας με ενέργεια και ξεκούραση!

Πηγή: www.naturanrg.grNaturanrg#114o

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης