ΕυεξίαFitnessTι είναι η καρνιτίνη και ποια τα οφέλη της

Tι είναι η καρνιτίνη και ποια τα οφέλη της

Η καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται σε πρωτεϊνικά τρόφιμα, κυρίως ζωικής προέλευσης. Είναι απαραίτητη στην παραγωγή ενέργειας, μέσω του μεταβολισμού λιπών και αμινοξέων.

της Μαρίας Γκέκα

Η L-καρνιτίνη ανακαλύφθηκε το 1905 κι αποτελεί ένα υδατοδιαλυτό καρβοξυλικό οξύ μικρής αλύσου, το οποίο μπορούμε να συμπληρώσουμε μέσω της τροφής.

Παράγεται κυρίως στο ήπαρ και τα νεφρά από δύο απαραίτητα αμινοξέα, τη μεθειονίνη και τη λυσίνη. Η βιοσύνθεση της απαιτεί επίσης βιταμίνη C, σίδηρο, βιταμίνη Β6 και νιασίνη. Συνήθως, ο οργανισμός παράγει όση καρνιτίνη χρειάζεται αλλά μερικές φορές υπάρχει έλλειψη καρνιτίνης λόγω κάποιας δυσλειτουργίας.

Αυτό το υδατοδιαλυτό μόριο έχει θεμελιώδη σημασία για το μεταβολισμό μας. Συγκεκριμένα, η καρνιτίνη περιλαμβάνεται σε πολλές διαφορετικές αντιδράσεις χάρη στην ικανότητά της να δεσμεύει και να μεταφέρει ακυλομάδες. Η καρνιτίνη και η ακυλοτρανσφεράση καρνιτίνης συμμετέχουν, ειδικότερα, στη διαδικασία της βήτα οξείδωσης των λιπαρών οξέων και στο μεταβολισμό των σακχάρων, αυξάνοντας την ανοχή στη γλυκόζη.

Έχει εκτιμηθεί ότι περίπου 300 mg καρνιτίνης ανά κιλό σωματικού βάρους υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό το μόριο βρίσκεται σε ενδοκυτταρικό επίπεδο, σε ελεύθερη μορφή ή με τη μορφή εστέρων της ακυλ-καρνιτίνης, ειδικά στο ήπαρ και τους μύες. Γενικά, περίπου το 75% της καρνιτίνης που χρειαζόμαστε μπορεί να ληφθεί μέσω επαρκούς διατροφής.

Τώρα ας δούμε ποιες είναι οι λειτουργίες της.

Ιδιότητες και λειτουργίες

♠ Έχει αντιοξειδωτική και καρδιοπροστατευτική δράση. Είναι αποτελεσματική στην καρδιακή ισχαιμία/στηθάγχη. Βελτιώνει τους καρδιακούς σφυγμούς και τη συστολική αρτηριακή πίεση (μεγάλη πίεση).

♠ Μειώνει τις αρρυθμίες. Βελτιώνει την ποιότητα και παρατείνει το προσδόκιμο ζωής των μετεμφραγματικών. Σε πολλές περιπτώσεις μειώνει τα τριγλυκερίδια και αυξάνει την καλή χοληστερίνη (HDL).

Λόγω των ισχαιμικών ιδιοτήτων της χρησιμοποιείται στις περιφερικές αγγειακές παθήσεις, όπως στη διαλείπουσα χωλότητα. Βελτιώνει την ποιότητα, την κινητικότητα και την συγκέντρωση του σπέρματος, ιδίως σε άτομα με (έστω οριακή) ανεπάρκεια καρνιτίνης.

♠ Φαίνεται ότι βοηθά στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (κυρίως μετά από χρήση για ένα τουλάχιστον μήνα) και ότι βοηθά τους αθλητές, τόσο στην απόδοση, όσο και στην ανάληψη δυνάμεων.

Η καρνιτίνη χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια τόσο στον αθλητισμό, όσο και στις διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως η αναιμία, η αιμοκάθαρση, η αντίσταση στην ινσουλίνη, η παχυσαρκία, το υψηλό οξειδωτικό στρες, σε περίπτωση της υπογονιμότητας κλπ.

Διαβάστε επίσης για τα αμινοξέα και το ρόλο τους στην απώλεια βάρους

Παραγωγή ενέργειας

Η καρνιτίνη, μετά από μια πρώτη αντίδραση που λαμβάνει χώρα στο κυτταρόπλασμα, έχει ως στόχο τη δέσμευση των λιπαρών οξέων και τη μεταφορά τους στα μιτοχόνδρια, αυτές οι μικροσκοπικές «γεννήτριες» που βρίσκονται μέσα σε κάθε κύτταρο του σώματός μας, που μετατρέπουν την τροφή σε τριφοσφωρική αδενοσίνη (ATP), η οποία γίνεται η βασική πηγή καυσίμων του οργανισμού μας. Ως αποτέλεσμα επομένως έχουμε τη βελτίωση των διαδικασιών παραγωγής ενέργειας του σώματος.

Αντοχή στην ινσουλίνη και μεταβολισμός του σακχάρου

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια κατάσταση που συνδέεται όχι μόνο με τη διαβητική παθολογία αλλά με την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο, καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής του ατόμου. Η χρήση καρνιτίνης σε ασθενείς με αντίσταση στην ινσουλίνη έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο δείκτης HOMA, ένας δείκτης που λαμβάνει υπόψη τη γλυκόζη του αίματος και την ινσουλίνη νηστείας και χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Νευροπροστασία

Κάποιες ενδείξεις μάς επιτρέπουν επίσης να εξετάσουμε την καρνιτίνη χρήσιμη στη βελτίωση των γνωστικών επιδόσεων και της μνήμης σε ασθενείς που υποφέρουν από εγκεφαλική βλάβη.

Υπογονιμότητα

Η καρνιτίνη φαίνεται να είναι χρήσιμη τόσο στην περίπτωση της γυναικείας στειρότητας όσο και σε περιπτώσεις ανδρικής στειρότητας. Συγκεκριμένα, η χρησιμότητά του σχετίζεται με την αντιοξειδωτική ικανότητα της ακετυλοκαρνιτίνης και την ικανότητά της να παρέχει ενέργεια υποστήριξης για την L-καρνιτίνη. Η καρνιτίνη χρησιμοποιείται επίσης σε ασθενείς με αιμοκάθαρση για τη βελτίωση των επιπέδων στο αίμα και της συχνής κατάστασης της αναιμίας που εμφανίζεται.

Ανεπάρκεια καρνιτίνης

Η έλλειψη καρνιτίνης είναι μια κατάσταση που συνδέεται κυρίως με γενετικές ανωμαλίες και μπορεί να οδηγήσει σε επεισόδια υπογλυκαιμίας λόγω λανθασμένης οξείδωσης των λιπαρών οξέων, προβλημάτων καρδιομυοπάθειας και σκελετικής μυοπάθειας, ειδικά σε ηλικιωμένους ασθενείς. Οι λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις ανεπάρκειας σχετίζονται με τη διατροφή των βρεφών και των χορτοφάγων.

Τοξικότητα καρνιτίνης

Υπερβολική πρόσληψη καρνιτίνης μπορεί να συμβεί ειδικά σε περίπτωση εσφαλμένης χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής. Σε υπερβολικές δόσεις μπορούν να οδηγήσουν σε γαστρεντερικά προβλήματα, όπως εμετό και ναυτία.

Η συνιστώμενη δόση περιλαμβάνει πρόσληψη 25 mg / κιλό σωματικού βάρους κάθε 6 ώρες. Αυτή η δόση μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με τις ανάγκες. Στην περίπτωση της ιατρικής θεραπείας μπορεί να προταθούν πολύ μεγαλύτερες δόσεις από το θεράποντα ιατρό.

Τι να προσέξετε:

Η L-καρνιτίνη συμπερασματικά παρέχει ενέργεια, τόνωση, αντοχή. Επίσης, καλύτερη λειτουργία των οργάνων και συγκεκριμένα των νεφρών ενώ χορηγείται συχνά- και με απόδοση- σε ορισμένους καρδιοπαθείς.

Αν ανήκετε σε κάποια τέτοια ευαίσθητη ομάδα, συμβουλευθείτε τον θεράποντα ιατρό σας.

Αν πάλι είστε αθλητής, ρωτήστε τον γιατρό σας για την ποσότητα και τη συχνότητα χορήγησης. 

πηγή: www.naturanrg.gr, Natura nrg T. 106

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code