NRGFreshΤι είναι η υπνική άπνοια;

Τι είναι η υπνική άπνοια;

Ροχαλίζετε στο ύπνο σας, ξυπνάτε κουρασμένοι το πρωί και η υπνηλία έχει γίνει μέρος της καθημερινότητά σας; Ίσως να υποφέρετε από το σύνδρομο της άπνοιας του ύπνου. Μια σοβαρή διαταραχή που θα πρέπει εγκαίρως να αντιμετωπίσετε. Τι είναι η υπνική άπνοια;

Ύπνος χωρίς ανάσα

Τα κύρια συμπτώματα του συγκεκριμένου συνδρόμου είναι το έντονο ροχαλητό την νύχτα αλλά και η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με κακές επιδόσεις στην εργασία και με υψηλό κίνδυνο ατυχημάτων, κυρίως κατά την οδήγηση.

Τι είναι αυτό το σύνδρομο;

«Άπνοια» σημαίνει προσωρινό σταμάτημα της αναπνοής, επειδή κλείνουν οι αεραγωγοί (τα περάσματα του αέρα) στο φάρυγγα. Η υπνική άπνοια χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα κάθε φορά. Αυτές οι μικροαφυπνίσεις συνεχίζονται πολλές φορές σε όλη τη διάρκεια του ύπνου. Tο ίδιο το άτομο όμως δεν τις καταλαβαίνει.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους ενηλίκους αλλά και τα παιδιά. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες σε παιδιά ηλικίας 3-6 ετών η πιο κοινή αιτία είναι οι υπερμεγέθεις αμυγδαλές και τα κρεατάκια. Το υπερβολικό βάρος είναι επίσης από τις αιτίες που ενοχοποιούνται για την εμφάνισης της συγκεκριμένης διαταραχής σε μικρούς και μεγάλους.

Εάν ροχαλίζετε ενώ παράλληλα υποφέρετε από πρωινούς πονοκεφάλους, κόπωση, κακή διάθεση, υπνηλία, μειωμένη μνήμη, πιθανόν το ροχαλητό σας να μην είναι τόσο αθώο. Μπορεί να πάσχετε από το λεγόμενο σύνδρομο υπνικής ή αποφρακτικής άπνοιας.

 

Πώς διαπιστώνεται το πρόβλημα;

Η διάγνωση για να διαπιστωθούν οι διαταραχές αναπνοής κατά τον ύπνο μπορεί να γίνει μόνο σε εξοπλισμένα εργαστήρια ή στα κρατικά κέντρα Μελέτης ύπνου. Η συνηθέστερη εξέταση είναι η “πολυυπνογραφία”. Διαρκεί από ένα έως δύο 24ώρα (όπου ο ενδιαφερόμενος παραμένει στο νοσοκομείο). Μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία. Συγκεκριμένα τοποθετούνται καλώδια από το κεφάλι μέχρι τις κνήμες, τα οποία καταγράφουν διάφορες παραμέτρους, όπως την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο, στους μυς και στην καρδιά. Καταγράφονται, επίσης, η ροή του αέρα στο στόμα και στη μύτη, καθώς και οι κινήσεις του θώρακα, της κοιλιάς και των ποδιών. Προτού έρθει ο ασθενής για την πολυυπνογραφία, συνήθως συνιστάται να μην έχει ξεκουραστεί την ίδια ημέρα, ώστε να μπορέσει να κοιμηθεί το βράδυ. Τι είναι η υπνική άπνοια;

Θεραπεύεται;

Αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία δεν υπάρχει. Οι προτεινόμενες λύσεις συνήθως είναι:

Συντηρητική θεραπεία

Γίνεται με τη χρήση ειδικής «μάσκας», που φοριέται κατά τη διάρκεια του ύπνου και έχει την ιδιότητα να «πιέζει» και να διατηρεί ανοιχτούς τους αεραγωγούς. Η συγκεκριμένη θεραπεία θεωρείται αρκετά αποτελεσματική, αφού μέσα σε λίγες ημέρες τα επεισόδια άπνοιας σχεδόν υποχωρούν.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Οι επεμβάσεις με νυστέρι για το άνοιγμα των αεραγωγών με λέιζερ μπορούν να βοηθήσουν κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας, χωρίς να εξαλείψουν τελείως το πρόβλημα. Επίσης, η χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών ή των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) και η διόρθωση του ρινικού διαφράγματος μπορεί να έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα.

Άλλα μέτρα

Η απώλεια βάρους, η διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή αλκοόλ, φαγητού και ηρεμιστικών χαπιών λίγο πριν το βραδινό ύπνο βοηθούν σημαντικά.

Μήπως το παιδί μου έχει άπνοια;

Ιδού τα σημάδια στο παιδί που πρέπει να σας βάλουν σε υποψία:

Ροχαλίζει έντονα τη νύχτα και ταυτόχρονα παρουσιάζει δυσκολία στην αναπνοή του. Επίσης, ενδέχεται να ξυπνά συχνά τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου του εμφανίζει διακοπές μικρής διάρκειας ανάμεσα στις ανάσες του, αλλά με μεγάλη συχνότητα, ενώ όταν επανέλθει η αναπνοή του, συνοδεύεται από δυνατό ρουθούνισμα.

Εκτός από το ροχαλητό τη νύχτα, παρουσιάζει έντονη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, παρουσιάζει αλλαγές στη συμπεριφορά του, όπως επιθετικότητα, νευρικότητα και μειωμένη απόδοση στο σχολείο. Το ροχαλητό και η δυσκολία στην αναπνοή συνυπάρχουν με υπερβολικό βάρος σώματος και παχυσαρκία. Εκτός από τα γνωστά συμπτώματα (ροχαλητό, σταμάτημα της ανάσας κλπ) το παιδί ιδρώνει, ξυπνάει ξαφνικά, κοιμάται σε περίεργες στάσεις ή «βρέχει» το κρεβάτι του.

Προσοχή:

Εάν υποψιαστείτε ότι το παιδί σας έχει υπνική άπνοια, πείτε το στον παιδίατρο. Μπορεί να διαπιστώσει ο ίδιος το πρόβλημα ή να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό – στις διαταραχές ύπνου – που θα αξιολογήσει την αναπνοή του. Συνήθως το πρόβλημα λύνεται όταν αφαιρεθούν οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια. Εάν ωστόσο το παιδί είναι υπέρβαρο και η υπνική άπνοια που παρουσιάζει οφείλεται σε αυτό, ο γιατρός θα συστήσει κάποιο διατροφικό πρόγραμμα και ασκήσεις.

Αυτό το ξέρατε;

Στη νοσογόνο παχυσαρκία  είναι παρούσα στο 60%-90% των ασθενών με άπνοιες στον ύπνο. Ως νοσογόνο παχυσαρκία θεωρείται βάρος πάνω από 45 κιλά από το φυσιολογικό.

Η κεντρική παχυσαρκία (μεγάλη κοιλιά) και ο παχύς κοντός λαιμός συσχετίζονται με εντονότερα με την εκδήλωση υπνικής άπνοιας.

Έχει παρατηρηθεί ότι άπνοια μπορεί να εμφανίσουν και λεπτόσωμα άτομα, για λόγους που δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, τα αίτια σε αυτές τις περιπτώσεις οφείλονται σε κάποιες κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες και ανωμαλίες της κάτω γνάθου.

Άπνοιες παρατηρούνται συχνά και σε όσους πάσχουν από ενδοκρινολογικά νοσήματα (όπως υποθυρεοειδισμός). Επίσης, παρατηρείται και σε άτομα στα οποία υπάρχει οικογενειακό ιστορικό υπνικής άπνοιας.

Η άπνοια συνδέεται ακόμα με αρτηριακή υπέρταση, έμφραγμα, εγκεφαλικό και αρρυθμία. Επίσης, συνδέεται με κατάθλιψη, διαταραχές μνήμης, κρίσης, συγκέντρωσης, καθώς και με σεξουαλικές διαταραχές, κυρίως στους άνδρες.

Διαβάστε ακόμα ⇒ Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα για την υγεία των οστών

Προσοχή:

Η πιο σημαντική επίπτωση του συνδρόμου, κυρίως λόγω της υπνηλίας που προκαλεί, είναι ο αυξημένος κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων. Σε έρευνα που διεξήχθη σε ασθενείς με σοβαρή άπνοια, το 60% παραδέχθηκε υπνηλία στην οδήγηση. Το 15%  είχε τροχαίο ατύχημα (πραγματικό ή βγήκε από τον δρόμο).

Πηγή: www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code