NRGFreshΤι είναι το οξειδωτικό στρες;

Τι είναι το οξειδωτικό στρες;

Τι είναι το οξειδωτικό στρες και γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

Αγαπάμε το καλοκαίρι για πολλούς λόγους: Γιατί το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι μοναδικό! Δεν υπάρχει πουθενά αλλού! Ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου. Εδώ που ο ήλιος και η θάλασσα μας δίνονται απλόχερα. Σαν δώρα πολύτιμα κι ανεκτίμητης αξίας.

♣ Της Μαρίας Γκέκα

Βέβαια, οι καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες για την υγεία μας. Γνωρίζουμε όλοι για τα ηλιακά εγκαύματα και τη γήρανση του δέρματος. Αλλά αυτό που ίσως δεν συνειδητοποιούμε είναι ότι η επιπλέον έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία και τη ρύπανση μπορεί να προκαλέσει μια εσωτερική ανησυχία: το οξειδωτικό στρες.

Τι είναι το οξειδωτικό στρες;

Οξειδωτικό στρες είναι ο επιστημονικός όρος που απεικονίζει τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν η βλάβη των ελεύθερων ριζών είναι καταιγιστική. Το οξειδωτικό στρες είναι ένα είδος χημικού στρες, το οποίο δημιουργείται όταν η παραγωγή των ελευθέρων ριζών υπερβαίνει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι χημικές ενώσεις που παράγονται φυσιολογικά στον οργανισμό μας, αλλά όταν παράγονται σε μεγάλες ποσότητες, για παράδειγμα μετά την έκθεσή μας σε συγκεκριμένες εξωτερικές συνθήκες όπως η υπεριώδης ακτινοβολία και η ατμοσφαιρική ρύπανση (αυτά τα δύο είναι πιο εμφανή το καλοκαίρι) μπορούν να μας βλάψουν ανεπανόρθωτα. Οι ελεύθερες ρίζες έχουν την τάση να προσκολλώνται σε πολλά κύτταρα του οργανισμού προκαλώντας οξειδώσεις με τον ίδιο τρόπο που οξειδώνεται το μέταλλο από την επαφή του με το οξυγόνο.

Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Το σώμα μας έχει την ικανότητα να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες, αλλά η ικανότητα αυτή μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, γι’ αυτό και οι φθορές είναι πιο πιθανές σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Το οξειδωτικό στρες, εκτός από πρόωρη γήρανση του οργανισμού, ενοχοποιείται και για την εμφάνιση ή επιδείνωση σοβαρών παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζεται με την εμφάνιση ή επιδείνωση παθήσεων όπως η αθηροσκλήρωση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η αρθρίτιδα, η νόσος Αλτσχάιμερ, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπογονιμότητα, η οστεοπόρωση και οι παθήσεις του θυρεοειδούς.

Για την καλύτερη προστασία μας από το οξειδωτικό στρες απαιτούνται κατ’ αρχάς κάποιες μικρές – μεγάλες αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή. Η μείωση του καπνίσματος, η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς προστασία και η επιλογή ενός ήρεμου τρόπου ζωής. Φυσικά, η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στο οξειδωτικό στρες αποτελεί η τακτική χρήση αντιοξειδωτικών.

 

Ποντάρετε στα αντιοξειδωτικά

Μπορεί να μην έχετε συναντήσει συχνά τον όρο «Ολιγομερείς Προανθοκυανιδίνες» (OPC), αλλά ο όρος “αντιοξειδωτικά” σίγουρα είναι οικεία για όλους. Τα OPC είναι από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά που χρειάζεται το σώμα μας για να εμποδίσει τις επιβλαβείς χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν λόγω οξείδωσης.

Τι είναι το οξειδωτικό στρες;

Τα OPC, ή ολιγομερείς προανθοκυανιδίνες, είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ένωση που υπάρχει σε αρκετά φυτά και κυρίως στον φλοιό του πεύκου, στο κουκούτσι και τη φλούδα του σταφυλιού. Επιπλέον, μύρτιλα, κράνα, βατόμουρα, σμέουρα, φράουλες, μαύρες σταφίδες, φραγκοστάφυλα, πράσινο τσάι, μαύρο τσάι και άλλα φυτά, επίσης περιέχουν τέτοια φλαβονοειδή.

Ανήκουν στην ευρεία κατηγορία των αντιοξειδωτικών που ονομάζονται πολυφαινόλες, τα οποία είναι γνωστά για τα ευεργετικά τους οφέλη. Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι τα OPC είναι πολύ ισχυρά στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης, καθότι τα αντιοξειδωτικά τους οφέλη είναι 20 φορές μεγαλύτερα από τη βιταμίνη Ε και 50 φορές μεγαλύτερα από τη βιταμίνη C. Για το λόγο αυτό είναι τα αντιοξειδωτικά που έχουν διερευνηθεί περισσότερο από την ιατρική κοινότητα.

Οι ολιγομερείς προανθοκυανιδίνες κατατάσσονται στα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, με αντικαρκινικές ιδιότητες και με μεγάλη συμβολή στην καρδιαγγειακή υγεία. Προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, από τη φθορά που προκαλεί το κάπνισμα, τη ρύπανση, την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, μειώνουν την πίεση και αυξάνουν το μεταβολισμό του λίπους. Επίσης, το τυποποιημένο OPC έχει επίσης δείξει σημαντικά αποτελέσματα στη θεραπεία μιας σειράς προβλημάτων υγείας.

Σύμφωνα με αξιόπιστες έρευνες το τυποποιημένο OPC έχει τα ακόλουθα οφέλη για την υγεία:

 • Προστατεύει τον καρδιακό ιστό και το καρδιαγγειακό σύστημα
 • Καταπολεμά τις βλαβερές συνέπειες του διαβήτη
 • Προλαμβάνει βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις
 • Μειώνει την ανάπτυξη διαφόρων όγκων
 • Προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας
 • Μειώνει τα σημάδια γήρανσης προστατεύοντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη
 • Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης
 • Επιταχύνει τον μεταβολισμό του λίπους
 • Προστατεύει από την τερηδόνα
 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της υπέρτασης.
 • Αναφερόμενοι πιο αναλυτικά σε μερικά οφέλη, βλέπουμε τα κάτωθι.

Προστασία της υγείας της καρδιάς

Πλήθος μελετών σχετικά με την ευεργετική επίδραση των OPC στην υγεία της καρδιάς έδειξαν ότι βοήθησαν στη μείωση της οξείδωσης, της κακής χοληστερόλης (LDL) και απέτρεψαν τη συσσώρευση αιμοπεταλίων – δύο παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε απόφραξη υγιών αρτηριών. (1)

Διατηρούν την υγεία και την ελαστικότητα των αγγείων

Οι ολιγομερείς προανθοκυανιδίνες ασκούν χαλαρωτική δράση στα αιμοφόρα αγγεία, διατηρώντας τα ευέλικτα και δυνατά, έτσι ώστε το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά να ρέουν σε όλο το σώμα. Ταυτόχρονα, αυτό βοηθά να διασφαλιστεί ότι τα απόβλητα και το διοξείδιο του άνθρακα μπορούν να ρέουν ακίνδυνα από την κυκλοφορία του αίματος και το σώμα. Επιπρόσθετα, εμποδίζουν τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων του αίματος, και βελτιώνουν την απορρόφηση της βιταμίνης C. Αυξάνουν την παραγωγή του κολλαγόνου, της ελαστίνης και άλλων ενώσεων που αποτελούν τη βάση των υγιών τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, της επιδερμίδας και των συνδετικών ιστών. Πράγματι, προσκολλώνται στο κολλαγόνο, όπου μπλοκάρουν τις βλαπτικές συνέπειες των αποσυνθετικών ενζύμων, όπως η κολλαγενάση. Mπορούν να δράσουν στην αναγέννηση των διαρρηγμένων τριχοειδών (ευρυαγγείες) και των αιμοφόρων αγγείων. Επιπλέον, εμποδίζουν την εναπόθεση της αθηρωματικής πλάκας. Βοηθούν στη θεραπεία των κιρσών και συμβάλλουν στη μείωση του πόνου, την αίσθηση καψίματος, και της διάτασης των φλεβών. (2)

Αντικαρκινική δράση

Οι ολιγομερείς προανθοκυανιδίνες εμφανίζουν προστατευτικά αποτελέσματα κατά του καρκίνου. Μια εργαστηριακή μελέτη έδειξε ότι ήταν σε θέση να σκοτώνουν επιλεκτικά καρκινικά κύτταρα ενώ παραμένουν μη τοξικά για τα φυσιολογικά κύτταρα. (3)

Διαβάστε ακόμα ⇒ Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα για την υγεία των οστών

Ενίσχυση της ανοσοποιητικής λειτουργίας

Μια σειρά μελετών έχουν δείξει ισχυρά στοιχεία για τις επιδράσεις των προανθοκυανιδινών στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με ερευνητές, αυτά τα αντιοξειδωτικά παρουσίασαν ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία του ανοσοποιητικού μέσω της αντιφλεγμονώδους, αντιοξειδωτικής και της ρύθμισης της ανοσολογικής τους δραστηριότητας, όπως η αύξηση του αριθμού των αιμοπεταλίων και και των λευκών αιμοσφαιρίων.

Όμορφο δέρμα

Σε μια μελέτη, η οποία διερεύνησε τα OPC που προέρχονται από εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού, διαπιστώθηκε ότι ήταν σε θέση να συνδεθούν με πρωτεϊνικό κολλαγόνο για να προωθήσουν το νεανικό δέρμα. Αυτό σημαίνει μειωμένες ρυτίδες, ελαστικό και σφριγηλό δέρμα. (4)

 

 ΠΗΓΕΣ:

ΠΗΓΗ : naturanrg 134ο www. naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code