ΨυχολογίαΠροσωπική ΑνάπτυξηΤι λένε οι μουντζούρες σας για εσάς;

Τι λένε οι μουντζούρες σας για εσάς;

Μάθετε τις άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς σας, όπως τις αποκαλύπτουν τα σχεδιάκια που ζωγραφίζετε ασυναίσθητα. Τι λένε οι μουντζούρες σας για εσάς;

της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Στο τηλέφωνο, σε μια συνάντηση εργασίας, σε στιγμές που το μυαλό ταξιδεύει… Σίγουρα, σας έχει τύχει πολλές φορές να πιάνετε σε ανύποπτο χρόνο τον εαυτό σας να μουντζουρώνει ασυναίσθητα σε ένα φύλλο χαρτί ή μάλλον να σχεδιάζει την ίδια καλικαντζούρα ξανά και ξανά.

Όταν τελικά το συνειδητοποιείτε, έχετε μπροστά σας ένα χαρτί γεμάτο επαναλαμβανόμενα σχέδια. Πριν κάνετε όμως την κίνηση να το τσαλακώσετε και να το πετάξετε, παρατηρήστε το για μερικά λεπτά προσεχτικά. Αυτά τα περίεργα σκαριφήματα μπορούν να σας αποκαλύψουν πολλά στοιχεία για τον εαυτό σας. Ανακαλύψτε λοιπόν ενδότερες πτυχές της προσωπικότητάς σας μέσα από τα αναπάντεχα αυτά καλλιτεχνήματα!

  • Τι είναι αυτό που οδηγεί κάποιον να δημιουργεί ασυναίσθητα σκαριφήματα σε ένα φύλλο χαρτί;
  • Γιατί ξαφνικά, ενώ κάνει κάτι άλλο, πιάνει το στυλό και αρχίζει να σχεδιάζει;
Η γνώμη των ειδικών

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η κίνηση λειτουργεί ως ένα είδος εκτόνωσης των σκέψεων, κυρίως των αρνητικών αλλά όχι μόνο. Τα σχεδιάκια αυτά δηλαδή γίνονται ένα θεραπευτικό μέσο, αφού επιτρέπουν στην ψυχή να εκφραστεί χωρίς λογοκρισίες και περιορισμούς. Κάποιοι ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι δρα κατά του στρες, αφού ευνοεί την εκτόνωση συναισθημάτων και σκέψεων. Επιπλέον, κρατά μακριά τον κίνδυνο σωματοποίησης και συσσώρευσης της έντασης, και άρα του άγχους και του στρες. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια ακούσια και αυτόματη ενέργεια, που πηγάζει από το υποσυνείδητο αλλά συμβάλλει σημαντικά στη χαλάρωση. Παρατηρώντας λοιπόν με μια πιο ερευνητική ματιά τα σχέδιά σας, μπορείτε να ανακαλύψετε πολλά για το χαρακτήρα σας.

Φύση

Σε γενικές γραμμές, όσοι σχεδιάζουν εικόνες που σχετίζονται με τη φύση, εκδηλώνουν μια ευαισθησία και μια έντονη σχέση με τα παιδικά τους χρόνια. Εκφράζουν δηλαδή μια ασυναίσθητη επιθυμία να γυρίσουν πίσω, αποκαλύπτοντας μια νοσταλγία για έναν χαμένο παράδεισο.

Βουνά

Το σχήμα των βουνοκορφών θυμίζει τα στήθη της γυναίκας και πιο συγκεκριμένα της μητέρας. Όσοι λοιπόν σχεδιάζουν συχνά βουνά, είναι άτομα ιδιαίτερα δεμένα με την μητρική φιγούρα και ελαφρώς εξαρτημένα από αυτήν.

Θάλασσα

Και τα κύματα της θάλασσας σχετίζονται με τη μητρική φιγούρα και αποκαλύπτουν μια νοσταλγία για τη γυναίκα που προστάτευε πάντα το παιδί της και το κρατούσε μακριά από δυσκολίες. Πολλά ωστόσο εξαρτώνται από το πως είναι σχεδιασμένα τα κύματα. Αν δηλαδή είναι ήρεμα, αποκαλύπτουν ότι το άτομο βρίσκεται σε μια περίοδο γαλήνης αλλά του λείπει λίγο η αναταραχή. Αν αντιθέτως τα κύματα είναι μεγάλα και τρικυμιώδη, τότε το άτομο αυτό φαίνεται ότι βιώνει μια κατάσταση άγχους και φόβου που μπορεί να σχετίζεται με μια δύσκολη σχέση που είχε με τη μητέρα του.

Δέντρα

Τα δέντρα με γερούς κορμούς, πολλά ανθισμένα κλαδιά και τις ρίζες τους βαθιά χωμένες στο έδαφος αποκαλύπτουν άτομα δραστήρια και δυναμικά, που γνωρίζουν να προστατεύουν τους πιο αδύναμους. Όσοι αντιθέτως σχεδιάζουν μια κουφάλα στον κορμό του δέντρου, είναι άτομα που έχουν ανάγκη από τρυφερότητα και χάδια. Αυτό το σκαρίφημα αποκαλύπτει ένα είδος νοσταλγίας για τη μακρινή παιδική ηλικία.

Γάτα

Όσοι ζωγραφίζουν σχέδια που θυμίζουν γάτες, τότε ο χαρακτήρας τους έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με αυτόν των εν λόγω αιλουροειδών. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα απ’ όλα είναι άτομα που βαδίζουν με βάση καλά υπολογισμένες κινήσεις και δίνουν πάντα προσοχή στο συνομιλητή τους. Επιπλέον, όπως και οι γάτες, αγαπούν τη θερμή της οικογένειας και του σπιτιού, αλλά την ίδια στιγμή αναζητούν την αυτονομία τους. Μπορεί να είναι σιωπηλοί και διακριτικοί, όμως τη σωστή στιγμή ξέρουν να βγάλουν τα νύχια τους.

Άλογο

Στην περίπτωση που κάποιος συνηθίζει να ζωγραφίζει το κεφάλι ενός αλόγου, σημαίνει ότι διανύει μια περίοδο ενθουσιασμού και πάθους για τη ζωή. Επιπλέον, είναι ένα άτομο που του αρέσει να κρατάει τα ηνία της ζωής του και γνωρίζει να διαχειρίζεται κάθε κατάσταση κρατώντας υπό πλήρη έλεγχο τα συναισθήματά του.

Πεταλούδες

Το μήνυμα πίσω από τις πεταλούδες είναι ξεκάθαρο. Όσοι τις σχεδιάζουν, εκφράζουν μια επιθυμία φυγής από τις ευθύνες που τους βαραίνουν. Αυτό το σχεδιάκι αποκαλύπτει ακόμα την επιθυμία τους να αφοσιωθούν στον εαυτό τους, τις σκέψεις και τα ενδιαφέροντά τους.

Λουλούδια

Οποιοδήποτε είδος λουλουδιού αποκαλύπτει ευαισθησία, εκλεπτυσμένο πνεύμα, ρομαντισμό και πραότητα. Τα άτομα που σχεδιάζουν λουλούδια, είναι συνήθως γυναίκες, όμως δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και στους άντρες που έχουν μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη συναισθηματική πλευρά. Πρόκειται για άτομα φιλικά, ευχάριστα και αφοσιωμένα στις σχέσεις που αναπτύσσουν. Όσοι τα σχεδιάζουν συχνά, αποκαλύπτουν την ανάγκη τους να εκφράσουν τα βαθύτερα αισθήματά τους.

Σπίτι

Το σπίτι αποτελεί προφανώς τον χώρο όπου κάποιος αισθάνεται προστατευμένος και ασφαλής. Σε γενικές γραμμές, το σχέδιο αυτό αποκαλύπτει ανάγκη για ηρεμία, σταθερότητα και αρμονία και πάνω απ’ όλα εκφράζει έναν χαρακτήρα συγκρατημένο που αγαπάει τα απλά πράγματα και δεν του αρέσει να ταξιδεύει και να απομακρύνεται συναισθηματικά από το φυσικό του περιβάλλον.

Με καπνό

Αυτό το πρόσθετο στοιχείο που είναι ιδιαίτερα συχνό, συμβολίζει μια θετική ψυχική κατάσταση, που προέρχεται από μία ικανοποιητική οικογενειακή ζωή όπου κυριαρχεί η ζεστασιά και η γαλήνη. Προσοχή όμως: αν ο καπνός είναι ιδιαίτερα πυκνός και σκοτεινός, τότε προδίδει το άγχος που αισθάνεται το συγκεκριμένο άτομο οπότε μπαίνει στο σπίτι του.

Με εξοχή

Αν γύρω από το σπίτι υπάρχει σχεδιασμένο εξοχικό περιβάλλον, τότε αποκαλύπτεται η ανάγκη αναζήτησης ενός χώρου μακριά από το συσσωρευμένο στρες. Σε γενικές γραμμές, είναι ένα σχέδιο που χαρακτηρίζει τους ονειροπόλους ανθρώπους.

Αστρικά σχήματα

Από πολύ παλιά, ο ουρανός και τα άστρα αποτελούσαν σύμβολα που σχετίζονταν με τη δύναμη και την ενέργεια.

Ήλιος

Όσοι ζωγραφίζουν ήλιους, σημαίνει ότι διανύουν μια λαμπρή και ευχάριστη περίοδο στη ζωή τους. Επιθυμούν να αγωνιστούν και αισθάνονται ότι έχουν όλη την απαραίτητη ενέργεια για να πολεμήσουν για την κατάκτηση των στόχων τους.

Φεγγάρι

Συνήθως, το φεγγάρι δεν ζωγραφίζεται ολόκληρο αλλά μισοφέγγαρο, κάτι που αποκαλύπτει κατάσταση ηρεμίας και γαλήνης. Δεδομένου ότι είναι ένα σύμβολο της νύχτας, αποκαλύπτει μια βαθιά ρομαντική νοσταλγία προς το αγαπημένο πρόσωπο.

Αστέρια

Τα αστέρια είναι ένα πολύ διαδεδομένο σκαρίφημα. Αποκαλύπτουν την ψυχή ενός ουτοπιστή και ιδεαλιστή, που τείνει να ονειρεύεται με ανοιχτά μάτια. Εκφράζουν ουσιαστικά την ανάγκη του για χάδια, τρυφερές συναντήσεις και έρωτες με… έναστρους ουρανούς. Τα σχεδιάζουν συνήθως άνθρωποι που τους αρέσει να αναζητούν νέα στοιχεία, τα οποία μπορεί να διεγείρουν το περιπετειώδες πνεύμα τους.

Σύννεφα

Σπάνια σχεδιάζει κανείς σύννεφα μόνα τους. Συνήθως, κρύβεται από πίσω τους ο ήλιος, κάτι που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο άτομο διανύει μία δύσκολη περίοδο στην αισθηματική ζωή του. Βρίσκεται σε φάση σύγχυσης και αποσυντονισμού και έχει ανάγκη να του συμπαρασταθούν οι γύρω του.

Γεωμετρικά & άλλα σχέδια

Όσοι τείνουν να σχεδιάζουν γραμμές, κύκλους, κύβους και σπιράλ, είναι άνθρωποι πολύ λογικοί που συνηθίζουν να εξετάζουν όλα τα στοιχεία πριν προβούν σε αποφάσεις. Επιπλέον, είναι πολύ συγκροτημένοι, δεν τους αρέσει να ονειρεύονται και βασίζονται στα δικά τους όπλα για να πετύχουν τους στόχους τους.

Κύκλοι

Όσοι συνηθίζουν να σχεδιάζουν κύκλους, είναι άτομα κοινωνικά, φιλόξενα,  εξωστρεφή και υποστηρικτικά απέναντι στους γύρω τους. Προσοχή όμως: αν οι κύκλοι σχεδιάζονται ο ένας πάνω στον άλλον, τότε αυτό αποκαλύπτει ότι παρά την εξωστρέφεια, το συγκεκριμένο άτομο έχει ανάγκη να κλείνεται κάθε τόσο στον εαυτό του και να διακόπτει προσωρινά τις σχέσεις του με τους άλλους.

Γραμμές

Ο σχεδιασμός οριζόντιων γραμμών αποκαλύπτει ηρεμία, σταθερότητα και συνέπεια στην αντιμετώπιση των διαφόρων καταστάσεων της ζωής. Επιπλέον, αποκαλύπτει έναν άνθρωπο αισιόδοξο και αξιόπιστο. Αν αντιθέτως οι γραμμές είναι κάθετες, τότε το συγκεκριμένο άτομο είναι πολύ αυστηρό και έχει ανάγκη από συγκεκριμένους κανόνες.

Σπιράλ

Σε αυτήν την περίπτωση, παίζει ρόλο από πού ξεκινάει ο σχεδιασμός του σπιράλ. Αν ξεκινάει από το κέντρο προς τα έξω, τότε αυτό σημαίνει ότι αυτός που το σχεδιάζει έχει έντονη επιθυμία να εκφράσει τον εαυτό του και να ενταχθεί σε ένα κοινωνικό περιβάλλον. Στην αντίθετη περίπτωση που το σχέδιο ξεκινάει από έξω προς το κέντρο, τότε αυτό σημαίνει ότι αυτός που το σχεδιάζει, διακρίνεται από μία διάθεση περισυλλογής και θέλει να επικεντρωθεί για ένα διάστημα στον εαυτό του και τη ζωή του.

Κύβοι

Ο κύβος είναι σχέδιο που συμβολίζει συναισθηματική σταθερότητα, έμφαση στους κανόνες και ικανότητα μεθοδικής εργασίας. Ωστόσο, αν το σχεδιάζει κανείς πολύ συχνά, τότε είναι μάλλον ένα άτομο ιδιαίτερα σκληρό σε συναισθηματικό επίπεδο που νιώθει δυσκολία να εκφραστεί.

Τοξάκια

Τα τοξάκια σε γενικές γραμμές προδίδουν επιθετικότητα και επιθυμία επίτευξης φιλόδοξων στόχων. Αν κοιτάζουν προς τα πάνω, τότε αποκαλύπτουν επιθυμία κοινωνικής καταξίωσης , ενώ αν είναι στραμμένα προς τα κάτω, αποκαλύπτουν επιθετικότητα του σχεδιαστή ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό. Από την άλλη μεριά, αν τα τοξάκια κοιτάζουν δεξιά, τότε αποκαλύπτουν υπερδραστηριότητα και επιθυμία αυτοεπιβεβαίωσης, ενώ αν κοιτάζουν αριστερά, σηματοδοτούν μία κατάσταση στασιμότητας ιδίως σε ό,τι αφορά το οικογενειακό περιβάλλον.

Υπογραφές

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που σχεδιάζουν συνέχεια την υπογραφή τους. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα σύμβολο προσωπικής ταυτότητας, ο επαναλαμβανόμενος σχεδιασμός της αποκαλύπτει ανάγκη ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης και φόβο έλλειψης του σεβασμού των άλλων.

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης