ΥγείαTι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν μέλισσες ή σφήκες

Tι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν μέλισσες ή σφήκες

Είναι χωρίς αμφιβολία τα δημοφιλέστερα έντομα του καλοκαιριού, βρίσκονται σχεδόν παντού λόγω της ανθοφορίας της φύσης. Μάθετε τι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν μέλισσες ή σφήκες!

της Μαρίας Γκέκα

Εάν θέλετε να τις αποφύγετε:

  • Mην συχνάζετε κοντά σε λουλούδια, θάμνους, κήπους, και κυρίως μην φοράτε έντονα αρώματα ή χρησιμοποιείτε καλλυντικά γενικά τα οποία σας περιβάλλουν με ένα σύννεφο ευωδιάς. Γίνεστε εύκολα πόλος έλξης για αυτά. Τα πράγματα δυσκολεύουν σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί κοντά στην κυψέλη.
  • Ιδίως τα μικρά παιδιά που δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και αρχίζουν να παριστάνουν τους μικρούς εξερευνητές. Εξηγήστε στα παιδιά ότι δεν πρέπει να «προκαλούν» τα έντομα αυτά στις κυψέλες τους, γιατί από τη βάση του κεντριού της μέλισσας εκπέμπεται ως συναγερμός μια φερομόνη, η οποία ανιχνεύεται από τις άλλες μέλισσες οι οποίες μπορεί να γίνουν απειλητικές και να τσιμπήσουν τον μικρό εισβολέα.

Παρενέργειες

Το τσίμπημά τους προκαλεί άμεσο πόνο, τοπική κοκκινίλα, πρήξιμο ως αντίδραση του δέρματος στο δηλητήριο που εισέρχεται στον οργανισμό μας από το κεντρί του εντόμου. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από αρκετές ώρες μέχρι μερικές ημέρες. Το καλό είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα τσιμπήματα αυτά δεν ενέχουν κάποιον κίνδυνο για το άτομο, με εξαίρεση τα τσιμπήματα στο στόμα ή το λαιμό που προκαλούν πρήξιμο που δυσχεραίνει την αναπνοή, γι’ αυτό και είναι επικίνδυνα.

Τι να κάνετε:
  • Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σας τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα είναι να αφαιρέσετε το κεντρί του με μια αποστειρωμένη βελόνα, ένα μαχαίρι, ή ξύνοντας με το νύχι σας ή μ’ ένα τσιμπιδάκι. Μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε με ζούληγμα της περιοχής, γιατί ίσως έτσι το σπρώξετε ακόμα βαθύτερα.
  • Καθαρίστε την περιοχή με ένα σαπούνι με ουδέτερο pH και για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα βάλτε στο σημείο πάγο, κρύες κομπρέσες, ή τρίψτε το με γάλα ή αμμωνία.

Σε περίπτωση υπερευαισθησίας

Στην περίπτωση που το άτομο είναι αλλεργικό και υπερευαίσθητο στα τσιμπήματα τέτοιου είδους, είναι δυνατόν να παρουσιάσει αναφυλακτική αντίδραση με σοβαρή υπόταση, έντονη εφίδρωση, δύσπνοια ακόμη και μελάνιασμα. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους μια ένεση αδρεναλίνης και να έχουν εκπαιδευτεί να την κάνουν μόνα τους σε τέτοιες περιπτώσεις, διαφορετικά θα πρέπει να τους παρασχεθεί άμεσα ιατρική βοήθεια. Επίσης, τα άτομα αυτά θα πρέπει να φέρουν κάποια σήμανση γι’ αυτή τους την ευαισθησία, ώστε να ληφθεί υπόψη σε περίπτωση που χάσουν τις αισθήσεις τους.

Πηγή Natura nrg

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης