GreenΤι σημαίνει πράσινες διακοπές;

Τι σημαίνει πράσινες διακοπές;

Όσο εσείς χαλαρώνετε κάτω από τον καυτό ήλιο, το οικολογικό σας αποτύπωμα συνεχίζει να καταγράφεται! Από τον τόπο διαμονής σας και την μετακίνηση που επιλέξατε, μέχρι την καθημερινή σας συμπεριφορά, οι διακοπές σας δεν πρέπει να σημαίνουν καταστροφή του περιβάλλοντος, της άγριας φύσης, της πανίδας, της χλωρίδας και των νερών. Τι σημαίνει πράσινες διακοπές;

του Δημήτρη Σταθόπουλου

Κάντε οικολογική τη διαμονή σας!

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οικολογικό θεωρείτο λανθασμένα μόνο το αγροτουριστικό κατάλυμα ή μόνο αυτό που οι ανέσεις του επισκέπτη μειώνονταν, προκειμένου να μειωθεί και το ενεργειακό αποτύπωμα του επισκέπτη. Σήμερα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Ένα οικολογικό ξενοδοχείο μπορεί να συνδυάσει επιτυχώς παράγοντες όπως η πολυτέλεια, η άνεση, το λογικό κόστος διαμονής και η οικολογική συνείδηση και διαχείριση.
Γι’ αυτό αναζητήστε οργανώσεις ή εταιρείες, οι οποίες διοργανώνουν διακοπές «φιλικές» στο περιβάλλον, στην περιοχή του προορισμού σας, προσφέρετε εθελοντικά σε προγράμματα και δράσεις για την προστασία της τοπικής πανίδας και χλωρίδας και την εξοικονόμηση φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών και προτιμήστε καταλύματα ή κάμπινγκ με το ecolabel της ΕΕ.
Αξίζει να διαβάσετε την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/brochures/consumers/el/holiday.pdf), για να μάθετε περισσότερα για αυτά τα καταλύματα.
Το Green Key είναι ένα οικολογικό σήμα ποιότητας για τουριστικές μονάδες, δηλαδή ξενοδοχεία, ξενώνες, κάμπινγκ και συνεδριακά κέντρα. Είναι ένας τύπος διεθνούς ecolabel.

Το Green Key πιστοποιεί ότι η επιχείρηση↵

 • Εξοικονομεί ενέργεια και νερό.
 • Διαχωρίζει τα απορρίμματά της.
 • Περιορίζει τον όγκο των απορριμμάτων της.
 • Χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 • Χρησιμοποιεί λιγότερες χημικές ουσίες.
 • Ενημερώνει τους πελάτες της για την προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του σήματος Green Key  ή την ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, για να μάθετε ποια καταλύματα στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες, έχουν πιστοποιηθεί με τον τρόπο αυτό.
Ακόμα και αν το ξενοδοχείο που επιλέξατε για τις διακοπές σας δεν έχει κάποιον οικολογικό χαρακτήρα, εσείς μπορείτε να κάνετε πιο «πράσινες» τις διακοπές σας ακολουθώντας κάποιες προτεινόμενες στρατηγικές:

Επίσης διαβάστε:  Διακοπές σε 2 ρόδες!
 • beachwearΓνωστοποιήστε στους υπεύθυνους του ξενοδοχείου ότι δεν επιθυμείτε να αλλάζονται τα σεντόνια και οι πετσέτες σας κάθε μέρα.
 • Μην αφήνετε το νερό να τρέχει στο μπάνιο και συντομεύστε τη διάρκεια του ντους σας.
 • Όταν αποχωρείτε από το δωμάτιό σας, βεβαιωθείτε ότι διακόπτετε τη λειτουργία του κλιματιστικού ή της θέρμανσης, ότι κλείνετε τα φώτα και τις ηλεκτρικές συσκευές. Επίσης, κλείστε τις κουρτίνες, προκειμένου να διατηρήσετε τη θερμοκρασία του δωματίου σας.
 • Μην παίρνετε μαζί σας τα σαμπουάν, τα σαπούνια και τα αφρόλουτρα που σάς προσφέρει το ξενοδοχείο, αν δεν τα έχετε χρησιμοποιήσει.
 • Μοιραστείτε τις εφημερίδες και τα περιοδικά σας με άλλους, αφού τα διαβάσετε ή αφήστε τα στη ρεσεψιόν, προκειμένου να μπορούν να διαβαστούν και από άλλους επισκέπτες. Ζητήστε από τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου να τα ανακυκλώσουν στη συνέχεια.
 • Μην ξεχνάτε να κλείνετε τα φώτα τόσο στο δωμάτιό σας κατά την αποχώρησή σας από αυτό όσο και σε κοινόχρηστους χώρους, π.χ. σπα, σάουνα, γυμναστήριο κ.λπ. όταν τα χρησιμοποιείτε για προσωπική σας χρήση.
 • Ρωτήστε να ενημερωθείτε για την οικολογική δέσμευση του ξενοδοχείου, πριν πραγματοποιήσετε την κράτησή σας και ρωτήστε κατά την άφιξή σας για τις περιβαλλοντικές ευθύνες τόσο των υπευθύνων όσο και τις δικές σας κατά τη διάρκεια της διαμονής σας.

Εθελοντισμός και οικολογία

Έχετε σκεφτεί ποτέ οι διακοπές σας να μην είναι μόνο θάλασσα, ήλιος και διασκέδαση; Κι όμως, έχει ήδη φτάσει η ώρα όπου μπορείτε να απολαύσετε τις διακοπές σας στο πλαίσιο ενός εθελοντικού προγράμματος με συμβολικό αντίτιμο. Οι τουρίστες- εθελοντές θα παρατηρήσουν και θα καταγράψουν τη ζωή των άγριων πτηνών δίπλα στη φύση. Πρόκειται για ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο των πουλιών σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία↵

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καλεί όσους το επιθυμούν να συμμετάσχουν στα προγράμματα που διοργανώνει μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου στα Αντικύθηρα, στις Κυκλάδες, στη Γιάλοβα και την Έδεσσα, σημειώνοντας ότι «η συμβολή των εθελοντών είναι ανεκτίμητη». Με ένα συμβολικό αντίτιμο και δωρεάν διαμονή οι συμμετέχοντες θα καταγράψουν άγρια πτηνά στη μεταναστευτική τους πορεία, θα δακτυλιώσουν αρκετά από αυτά, θα λάβουν μέρος σε εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ενώ θα δράσουν για την προστασία σημαντικών οικοσυστημάτων.

Παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν νέους τόπους, ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα και να συνεργαστούν μαζί τους σε μια εμπειρία, η οποία -όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της οργάνωσης- συνιστά ανεξάντλητη πηγή γνώσεων…
Δηλώσεις συμμετοχής: www.ornithologiki.gr/volunteers

Ενημέρωση για τα πουλιά στη Σύρο και τη Μήλο↵

Οι εθελοντές θα συμμετάσχουν σε εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για τα πουλιά και τη φυσική κληρονομιά των Κυκλάδων σε περίπτερα ενημέρωσης στην Ερμούπολη Σύρου και στον Αδάμαντα Μήλου και σε ομάδες παιδιών. Παράλληλα, θα λάβουν μέρος σε οικοπεριηγήσεις σε περιοχές υψηλής βιοποικιλότητας των δύο νησιών.
Διάρκεια προγράμματος: 25 Ιουλίου – 1 Σεπτεμβρίου. Ελάχιστη διάρκεια παραμονής: 15 ημέρες. Διαμονή: Ειδικά διαμορφωμένος χώρος. Κόστος: 60 ευρώ.

Παρατηρητήριο για τα πτηνά του Αιγαίου στα Αντικύθηρα↵

Οι εθελοντές καταγράφουν τα αρπακτικά πτηνά που διέρχονται πάνω από τα Αντικύθηρα κατά τη διάρκεια της μετανάστευσής τους και συμμετέχουν, ανάλογα με την εμπειρία τους, στη δακτυλίωση πουλιών. Τα Αντικύθηρα και οι γύρω νησίδες αποτελούν κομβικό σημείο στο Αιγαίο, καθώς συγκεντρώνουν πολύ μεγάλους πληθυσμούς πτηνών σε μικρή έκταση. Για τον λόγο αυτό η Ορνιθολογική Εταιρεία έχει στήσει στο νησί παρατηρητήριο για την παρακολούθηση των μεταναστευτικών ειδών της Ευρώπης.
Διάρκεια Προγράμματος: 1 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου. Ελάχιστη Διάρκεια Παραμονής: 15 ημέρες. Διαμονή: Σε ειδικά διαμορφωμένο ξενώνα. Κόστος: 60 ευρώ.

Περιηγήσεις στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβα στη Μεσσηνία↵

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην καμπάνια ενημέρωσης των επισκεπτών για τις αξίες του υγροτόπου και την οργάνωση εκπαιδευτικών περιπάτων και περιηγήσεων στην περιοχή θα διαδραματίσουν οι εθελοντές στην Πύλο. Παράλληλα, θα βοηθήσουν στην προστασία του βιοτόπου του αφρικανικού χαμαιλέοντα και την παρακολούθηση του πληθυσμού του. Η Γιάλοβα αποτελεί τον σημαντικότερο μεταναστευτικό σταθμό για τα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά στα Βαλκάνια. Μέχρι σήμερα έχουν καταμετρηθεί 256 είδη.
Διάρκεια προγράμματος: 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου. Ελάχιστη διάρκεια παραμονής: 3 εβδομάδες. Διαμονή: Οργανωμένο camping. Κόστος: 120 ευρώ.

Διακοπές με ιστιοπλοϊκό↵

Οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό….. αν τα πας καλά με τη θάλασσα, αποτελούν τρόπο ζωής, τον οποίον ωστόσο δεν μπορούν να ακολουθήσουν όλοι. Το κόστος ενοικίασης ιστιοπλοϊκού πιθανώς να μην ξεπερνά αυτό που έτσι κι αλλιώς υπολογίζουμε για τις διακοπές μας. Ωστόσο, το ιστιοπλοϊκό θέλει «δουλειά» -ειδικά αν είναι η παρέα που θα αναλάβει θέματα πλεύσης, καθαριότητας, μαγειρέματος. Επιπλέον, τέτοιου είδους διακοπές απαιτούν πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα στους συμμετέχοντες, καθώς το περιβάλλον του σκάφους είναι αρκετά περιορισμένο.  Επίσης, σημαντική είναι και η παράμετρος του καιρού, καθώς μπορεί να φέρει ανατροπές στο πρόγραμμά σας.

Συνήθως στη διαδικασία ενοικίασης ιστιοπλοϊκού σκάφους για διακοπές θα μπει κάποιος που έχει ήδη δίπλωμα ιστιοπλοΐας, καθώς δεν θα χρειαστεί να επιβαρυνθεί με τα έξοδα για τον skipper. Επιπλέον, η νέα νομοθεσία επιτρέπει την ενοικίαση σκάφους μόνο αν τουλάχιστον ένα άτομο διαθέτει το συγκεκριμένο δίπλωμα και απαραιτήτως άλλο ένα άτομο υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι έχει ναυτική πείρα και μπορεί να βοηθήσει, αν κριθεί απαραίτητο. Αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωσή σας και παρ’ όλα αυτά θέλετε να ταξιδέψετε, υπολογίστε ότι, ανάλογα με την εταιρεία στην οποία θα καταλήξετε, η αμοιβή του skipper, του ειδικευμένου δηλαδή ιστιοπλόου-καπετάνιου, κυμαίνεται από 150 έως 250 ευρώ την ημέρα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για ένα σκάφος 8 μέτρων, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει έως έξι άτομα, για ένα τριήμερο στον Αργοσαρωνικό κοστίζει από 500 ευρώ (περίπου 85 ευρώ/άτομο). Για ένα μεγαλύτερο σκάφος, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει οκτώ με δέκα άτομα, για μία εβδομάδα κατά την «υψηλή περίοδο» Ιουλίου-Αυγούστου, η τιμή κυμαίνεται από 3.000 έως 5.000 ευρώ.

Info:

⊕ Σχεδιάζοντας τις διακοπές μας, μαθαίνουμε για τις συγκοινωνίες στο μέρος που θα πάμε, ώστε να επιλέξουμε τις πιο φιλικές για το περιβάλλον. Ενημερωνόμαστε για τα τοπικά προϊόντα. Σχεδιάζουμε τις διαδρομές μας.

⊕ Εάν είναι εφικτό, επιλέγουμε μεταφορικά μέσα, εκτός αεροπλάνου ή ιδιωτικού αυτοκινήτου. Για κανονικές αποστάσεις, ας μη χρησιμοποιούμε ταξί ή λεωφορείο. Ας χρησιμοποιήσουμε ποδήλατο ή ας περπατήσουμε.

⊕ Οδηγούμε «οικολογικά». Με μικρές αλλαγές στον τρόπο οδήγησης του αυτοκινήτου μας, εξοικονομούμε καύσιμο και μολύνουμε λιγότερο το περιβάλλον.

Πηγή: NaturaNrg #19

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης