ΟικογένειαΤι θα φέρει ο Άγιος Βασίλης;

Τι θα φέρει ο Άγιος Βασίλης;

Αν έχετε παιδιά, εγγόνια, ανίψια, βαφτιστήρια και άλλα μικρά ζουζούνια που σας κάνουν να σπαζοκεφαλιάζετε για το ποιο παιχνίδι θα φέρει το μεγαλύτερο χαμόγελο στο προσωπάκι τους, ανακαλύψτε παρακάτω τις ιδανικές επιλογές. Πάντα ανάλογα με την ηλικία του κάθε παιδιού.

της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

wool-toyΈως 12 μηνών

Τους πρώτους 12 μήνες της ζωής του μωρού, παρατηρείται έκρηξη στην ανάπτυξη των αισθητηριακών λειτουργιών του. Από τη στιγμή που το μωρό έρχεται στον κόσμο, δεν σταματάει να γνωρίζει τη νέα πραγματικότητα μέσω των πέντε αισθήσεων. Γι’ αυτό ακριβώς τα βρέφη βάζουν τα πάντα στο στόμα και επεξεργάζονται με μεγάλη περιέργεια όποιο αντικείμενο πέσει στα χέρια τους. Ποντάρετε λοιπόν σε οτιδήποτε θα διεγείρει τις αισθήσεις τους, αφού μόνο έτσι θα ικανοποιήσετε τη δίψα τους για μάθηση.

Οι οικολογικές επιλογές:

Χειροποίητες φυσικές κούκλες από 100% οργανικό βαμβάκι και γέμιση από καθαρό μαλλί, θα κρατήσουν παρέα στο μωράκι, διεγείροντας παράλληλα την αίσθηση της αφής. Για να ενισχύσετε αντιθέτως την ακοή και την όρασή του, επιλέξτε πολύχρωμες κουδουνίστρες και κρεμαστά ζωάκια για την κούνια από φυσικό μετάξι. Καλή επιλογή αποτελούν ακόμα τα μουσικά κουτιά από καθαρό μασίφ ξύλο ή ανακυκλωμένο πλαστικό.

Από 1 έως 2 ετών

Μετά τα πρώτα του γενέθλια, το παιδί καταφέρνει να πιάνει τα αντικείμενα συνειδητά και να τα περιεργάζεται. Το παιχνίδι γίνεται ευκαιρία για αλληλεπίδραση, διεγείροντας μάλιστα την ικανότητα της λεκτικής επικοινωνίας. Ενδείκνυνται τα μουσικά παιχνίδια, τα κουτιά με τουβλάκια, οι κατασκευές που συναρμολογούνται εύκολα, βελτιώνοντας έτσι τη συνεργασία των χεριών, καθώς και τα παιχνίδια που αναπτύσσουν τις κινητικές ικανότητες.

Οι οικολογικές επιλογές:

Στην αγορά θα βρείτε ξυλόφωνα, τύμπανα, κουτιά με τουβλάκια, καθώς και αλογάκια από ενδημικά ξύλα, μη βερνικωμένα. Σημειώστε ότι τα οικολογικά ξύλινα παιχνίδια έχουν στρογγυλοποιημένες και απαλές γωνίες, ενώ τα χρώματά τους είναι με βάση το νερό, απολύτως μη τοξικά. Μη τοξικές είναι και οι κόλλες που έχουν χρησιμοποιηθεί, μηδενίζοντας έτσι τις εκλύσεις βλαβερής φορμαλδεΰδης.

train-toyΑπό 2 έως 3 ετών

Πλέον το παιδί αρχίζει να αντιγράφει τον κόσμο των ενηλίκων κι έτσι συχνά, ενώ παίζει, επαναλαμβάνει φράσεις ή ενέργειες των μεγάλων. Επιπλέον, του αρέσει να ζωγραφίζει και να δημιουργεί με τις ειδικές πλαστελίνες. Σε αυτήν τη φάση, ενδείκνυνται ακόμα τα παιχνίδια που διεγείρουν τη φαντασία του και την ικανότητα λογικής. Τέτοιου είδους παιχνίδια είναι τα παιχνίδια συναρμολόγησης. Κατάλληλα είναι και τα τρίκυκλα που αναπτύσσουν την ικανότητα κίνησης και αντίληψης του χώρου. Επίσης κατάλληλα είναι τα συρόμενα παιχνίδια που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της μυϊκής δύναμης και της ισορροπίας.

Οι οικολογικές επιλογές:

Τα κουτιά με τα ξύλινα τουβλάκια, διαφορετικών σχημάτων και χρωμάτων κάνουν το παιδί να διασκεδάζει φτιάχνοντας πύργους. Βρίσκοντας το κατάλληλο τουβλάκι για κάθε εσοχή του κουτιού, ακονίζοντας έτσι την ικανότητα συνδυασμού και λογικής. Στην αγορά, θα βρείτε τουβλάκια από καθαρό, φυσικό καουτσούκ που ανακτάται από γερασμένα καουτσουκόδεντρα. Ιδανική επιλογή αποτελούν και οι οικολογικές πλαστελίνες χωρίς τοξικά συστατικά. Περιέχουν τα ίδια φυσικά χρώματα που χρησιμοποιούνται και στα τρόφιμα.

Από 3 έως 4 ετών

Σε αυτήν την ηλικία, τους αρέσουν πολύ τα λούτρινα αρκουδάκια, ειδικά όσα μιμούνται ανθρώπινους ήχους και ενέργειες, παιχνίδια που τους μαθαίνουν τους βασικούς κανόνες της αριθμητικής, αλλά και όσα μοιάζουν με αντικείμενα που χρησιμοποιούν οι ενήλικες (π.χ. αυτοκινητάκια και κατσαρολικά). Τα κορίτσια αρχίζουν να φροντίζουν μία κούκλα-μωρό και διασκεδάζουν ιδιαίτερα με το ρόλο της μητέρας, ενώ τα αγόρια επιδίδονται σε συναρμολογήσεις.

Οι οικολογικές επιλογές:

 

Στην αγορά, θα βρείτε άβακες από φυσικό ξύλο, που εισάγουν το παιδί στις βασικές έννοιες των μαθηματικών. Επιπλέον, από φυσικό ξύλο ή από ανακυκλωμένο πλαστικό κυκλοφορούν και πολλά παιχνίδια συναρμολόγησης ή ρόλων (κάστρα, γερανοί, φορτηγά, κουκλόσπιτα κ.ά.). Θα βρείτε ακόμα κουκλοθέατρα με μαριονέτες από βαμβάκι βιολογικής καλλιέργειας, καθώς και κούκλες-μωρά με γέμιση από φυσικό μαλλί.

wooden-puzzleΑπό 4 έως 6 ετών

Μετά τα τέταρτα γενέθλιά του, το παιδί διασκεδάζει ιδιαίτερα με παιχνίδια που του επιτρέπουν να προσποιηθεί ότι κάνει κάτι. Για παράδειγμα, μαγειρεύει, οδηγεί, πάει στο σούπερ-μάρκετ, πραγματοποιεί λογαριασμούς σε ταμειακή μηχανή, κ.τ.λ. Την ίδια στιγμή, έχει αποκτήσει μεγαλύτερη συγκέντρωση και μπορεί να κατανοήσει πολύπλοκα παιχνίδια. Παιχνίδια όπως παζλ, χάντρες και άλμπουμ με σχέδια ζωγραφικής.

Οι οικολογικές επιλογές:

 

Αναζητήστε τα παζλ που είναι φτιαγμένα από φυσικό ξύλο και βαμμένα με χρώματα που δεν περιέχουν βαρέα μέταλλα. Στην αγορά θα βρείτε ακόμα σειρά από οικολογικούς μαρκαδόρους και ξυλομπογιές. Θα ενθουσιάσουν το παιδί, αφού πλέον η δύναμη των δαχτύλων του έχει αυξηθεί και του επιτρέπει πιο «ακριβείς» ζωγραφιές.

Από 6 έως 10 ετών

Ξεκινώντας το Δημοτικό, η γλώσσα, η αντίληψη και η σκέψη του παιδιού ακονίζονται, ενώ η ίδια πρόοδος σημειώνεται και στις σωματικές του ικανότητες. Καθώς βιώνει καινούργιες εμπειρίες, εξελίσσει τις δεξιότητές του και δημιουργεί νέες φιλίες. Η κοινωνικότητά του βρίσκεται στο απόγειό της σε αυτό το σημείο. Έτσι θα εκτιμήσει ιδιαίτερα οποιοδήποτε παιχνίδι τον φέρει πιο κοντά στους φίλους του.

Οι οικολογικές επιλογές:

Και σε αυτήν την ηλικία, τα οικολογικά παζλ (με περισσότερα κομμάτια) αποτελούν καλή επιλογή. Αυτό γιατί θα του επιτρέψουν να περάσει πολλές δημιουργικές ώρες με τους φίλους του. Εξίσου εύστοχη επιλογή αποτελούν και τα επιτραπέζια παιχνίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα από φυσικό ξύλο.

Πηγή: NaturaNrg #12

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης