GreenΤο Αριστοτέλειο διδάσκει οικολογία και αλληλεγγύη

Το Αριστοτέλειο διδάσκει οικολογία και αλληλεγγύη

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μεταμορφώνεται σε ένα ζωντανό οικολογικό οργανισμό. Εφαρμόζει πράσινες ιδέες και  δράσεις που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από σπουδαία εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα σ’ όλο τον κόσμο.  Ναι, το ΑΠΘ γίνεται το πρώτο οικολογικό πανεπιστήμιο!

της Μαρίας Γκέκα

Οι πρυτανικές αρχές εφαρμόζουν ήδη ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής διαχείρισης που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: την ανακύκλωση των κοινών αστικών αποβλήτων και όσων παράγονται στους χώρους εκπαίδευσης και έρευνας -από το οποίο προέκυψε και ένα κυλικείο από φαινομενικά άχρηστα υλικά. Επίσης, την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε 30 ταράτσες του ΑΠΘ, την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, τη λειτουργία αγοράς βιολογικών προϊόντων, την παραχώρηση γης σε πολίτες για τη δημιουργία βιολογικών λαχανόκηπων…και έπεται η συνέχεια!

Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσα από την κύρια αποστολή του, την εκπαίδευση και την έρευνα, έχει συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση των περιβαλλοντικών ζητημάτων και ενισχύει διαρκώς το διδακτικό και ερευνητικό του έργο προς αυτή την κατεύθυνση. Το ΑΠΘ έχει δεσμευθεί στην υιοθέτηση θεμελιωδών πρακτικών της ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης με κύριους στόχους:

  • την εξοικονόμηση της ενέργειας στο δημόσιο χώρο
  • τη διάδοση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
  • τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των εκπομπών των αέριων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή
  • την ενθάρρυνση και διάδοση της βιολογικής γεωργίας και των παραδοσιακών μορφών καλλιέργειας
  • την εν γένει βελτίωση της ποιότητας ζωής των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και των επισκεπτών του πανεπιστημίου.

Ας φτιάξουμε τον δικό μας κήπο

Στο πλαίσιο των παραπάνω πρωτοβουλιών και δράσεων, εδώ και λίγες μέρες, οι Πρυτανικές Αρχές και η Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ. αποφάσισαν να δώσουν την ευκαιρία σε όλους, ανεξαιρέτως, τους πολίτες να φτιάξουν το δικό τους κήπο στις εκτάσεις του Πανεπιστημιακού Αγροκτήματος, στη Θέρμη. Το Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου και η Γεωπονική Σχολή θα παρέχουν στους χρήστες συμβουλευτική υποστήριξη. Η συμβουλευτική υποστήριξη θα περιλαμβάνει από φοιτητές της Σχολής και γεωπόνο-βιοκαλλιεργητή, εκπαιδευτικά σεμινάρια, νερό άρδευσης, με ανεξάρτητη παροχή σε κάθε τεμάχιο, καθώς και κοινόχρηστους χώρους υγιεινής. Η καλλιέργεια θα γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

Οι κύριοι στόχοι της δράσης

Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας, η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που θα καλύπτουν μέρος των διατροφικών αναγκών των καλλιεργητών, η εκπαίδευση φοιτητών του Α.Π.Θ. που θα συμμετέχουν στην καλλιέργεια των κήπων με συμβουλευτικό ρόλο και η ενίσχυση της εξωστρέφειας του Ιδρύματος.

Nα αλλάξουμε τις αντιλήψεις για τη φύση, να σταθούμε όρθιοι στην κρίση με αξιοπρέπεια!

Ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Α.Π.Θ. Καθηγητής Γιάννης Παντής, μίλησε στη Νatura nrg. Μας τόνισε τα εξής: «Οι δράσεις μας για το Οικολογικό Πανεπιστήμιο βγαίνουν τώρα από τα πλαίσια του Α.Π.Θ. και απευθύνονται άμεσα στον πολίτη της Θεσσαλονίκης. Τον θέτουν ενεργό συμμέτοχο στην προσπάθεια και ταυτόχρονα του δίνουν τη δυνατότητα να παράγει τα δικά του βιολογικά προϊόντα. Αυτό που κυρίως μας ενδιαφέρει είναι η προώθηση της βιολογικής γεωργίας. Δίνουμε γη, υποδομές και το σημαντικότερο, εκπαίδευση και τεχνογνωσία. Θα κάνουμε σεμινάρια, ώστε να μάθουμε σ’ όλους τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται πώς μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη και να παράξουν τους κατάλληλους καρπούς κάθε εποχή, χειμώνα- άνοιξη-καλοκαίρι. Επίσης, καθόλη τη διάρκεια οι φοιτητές θα παρέχουν εθελοντική εργασία βοηθώντας τους καλλιεργητές. Έτσι, οι ίδιοι, εξασκούμενοι θα δίνουν γνώση και παράλληλα θα παίρνουν εμπειρία».

Μεγάλη η απήχηση του προγράμματος

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα φαίνεται να έχει μεγάλη απήχηση. Ήδη τις πρώτες 4 ημέρες ο αριθμός των αιτήσεων από τη μεριά των ενδιαφερομένων πολιτών έφτασε τις 2000. «Πράγματι, έπιασε τον παλμό του κόσμου» επιβεβαιώνει ο Αντιπρύτανης κ Γιάννης Παντής. «Κι αυτό οφείλεται σε τρεις τουλάχιστον λόγους. Πρώτον, η δύσκολη οικονομική συγκυρία που δίνει ελπίδα σε ανθρώπους που έχουν πληγεί από την κρίση. Δεύτερον ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ένας οργανισμός με κύρος, λαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες για να καλύψει μια κοινωνική ανάγκη, κι αυτό ο κόσμος το εμπιστεύεται. Τέλος, η γενικότερη κρίση οικονομίας και αξιών δημιουργεί την ανάγκη για μια επιστροφή στη γη και την καλλιέργεια».
«Εκείνο που πραγματικά και τελικά μας ενδιαφέρει είναι ως πανεπιστήμιο να δημιουργήσουμε ένα καλό υπόβαθρο. Να χτίσουμε νέες δημιουργικές απόψεις  ν’ αλλάξουμε τις αντιλήψεις μας για τη φύση. Αποτελεί μια καλή πρακτική για ένα ανώτατο πανεπιστημιακό ίδρυμα να συνδεθεί με την κοινωνία δίνοντας γνώση. Παράλληλα, θα καλύψει τις οικονομικές ανάγκες. Να διδάξει δηλαδή αλληλεγγύη, για να σταθούμε όρθιοι στην κρίση με αξιοπρέπεια».
kylikeio-apth
Το κυλικείο της Οδοντιατρικής Σχολής στο ΑΠΘ, εδώ και ένα μήνα έχει πάρει νέα μορφή, κατασκευασμένο αποκλειστικά από ανακυκλωμένα υλικά. Η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε από τα έσοδά του και αποτελεί μία προσπάθεια του πανεπιστημίου στο πλαίσιο της πολιτικής αυτοδιαχείρισης. Το κυλικείο προσφέρει εκτός των άλλων και βιολογικά σνακ. Πρόκειται πλέον για έναν πολυχώρο, όπου έχουν προγραμματιστεί εκθέσεις με μουσικά όργανα. Επίσης, έχουν προγραμματιστεί εικαστικές εκθέσεις με έργα από ανακυκλωμένα υλικά.
aristoteleio
Στα σκαριά βρίσκεται και η λειτουργία ενός 2ου κυλικείου στη σχολή Δασολογίας, με θέμα τη χλωρίδα και πανίδα του τόπου. Ο συγκεκριμένος χώρος θα έρθει για να ενισχύσει την προσπάθεια που γίνεται στη σχολή με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Πηγή: NaturaNrg #26

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης