GreenΒιολογικάΤο ημερολόγιο του καλού κηπουρού!

Το ημερολόγιο του καλού κηπουρού!

Αυτό το µήνα αποφάσισα να φύγω λίγο από την πεπατηµένη οδό και να σας µιλήσω για ένα πολύ χρήσιµο εργαλείο του κήπου… το ηµερολόγιο! Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά πώς το ηµερολόγιο θα γίνει απαραίτητο εργαλείο στο λαχανόκηπό σας και θα βοηθήσει να πετύχετε καλή σοδειά όχι µόνο µια φορά αλλά κάθε φορά!.

Τι είδους ημερολόγιο πρέπει να έχετε;

Σίγουρα ένα ημερολόγιο τοίχου δεν θα βοηθήσει. Προτιμήστε ένα ημερολόγιο που να έχει χώρο για να γράψετε, αλλά επίσης να μεταφέρεται και εύκολα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορείτε να το έχετε μαζί σας στο φυτώριο που θα επισκεφτείτε για τα ψώνια σας. Επομένως όταν θα  αγοράσετε για παράδειγμα κάποιο βιολογικό λίπασμα και θα πρέπει να σημειώσετε κάπου τη δοσολογία που θα σας πουν, θα το κάνετε εκεί. Έτσι όταν έρθει η ώρα να χρησιμοποιήσετε το λίπασμα θα ξέρετε ακριβώς τι σας είχαν πει. Και μην κάνετε το λάθος να πιστεύετε ότι θα το θυμόστε… Συλλέγουμε καθημερινά τόσες πληροφορίες που δεν είναι πάντα εφικτό να ανακληθούν από τη μνήμη μας, όταν τις χρειαζόμαστε…

Μπορώ να χρησιμοποιήσω ηλεκτρονικό ημερολόγιο;

Φυσικά και μπορείτε!!! Εκτός των δέντρων που θα σώσετε από την άσκοπη χρήση χαρτιού,  μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είναι καλύτερο, γιατί σας δίνει την ευκολία να αναζητήσετε πληροφορίες πιο γρήγορα. Επίσης δεν περιορίζει τον όγκο πληροφοριών που μπορεί κάποιος να αποθηκεύσει.
Προτιμήστε ημερολόγια που αποθηκεύονται στο Cloud, έτσι θα είστε σίγουροι ότι οι σημειώσεις σας θα είναι εκεί και θα σας περιμένουν. Μια τέτοια άνευ κόστους λύση είναι το Google Calendar.

Χρήσεις ημερολογίου:

1. Καταγραφή φύτευσης ποικιλιών

Η πρώτη και χρήσιμη καταγραφή που μπορείτε να κάνετε είναι το πότε φυτέψατε τι! Με τον τρόπο αυτό αποκτάτε μια εικόνα για το πόσο καιρό βρίσκεται κάθε φυτό στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας. Επιπρόσθετα, μπορείτε να κρατάτε αρχείο για την αποδοτικότητα κάθε ποικιλίας με αποτέλεσμα τον επόμενο χρόνο να γνωρίζετε ποιες ποικιλίες θα προτιμήσετε.

2. Καταγραφή ψεκασμών

Ασχέτως αν χρησιμοποιείτε χημικά ή ψεκάζετε με τσουκνίδα, η καταπολέμηση των εχθρών του κήπου είναι μια δουλειά που απαιτεί συστηματική παρακολούθηση αλλά και δράση. Έχοντας λοιπόν το ημερολόγιο σημειώνετε τι ψεκάσατε και ποια ημέρα, με αποτέλεσμα όταν κάνετε την επανάληψη μιας εφαρμογής ενός βιολογικού φαρμάκου ή βοτάνου να γνωρίζετε ακριβώς  πόσες μέρες έχουν περάσει.

3. Καταγραφή ποτίσματος

Πολλά είδη φυτών απαιτούν ιδιαίτερο πότισμα. Ένα από τα πιο γνωστά είναι και η τομάτα. Εκτός του ότι απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στο πόσο νερό θα δεχτεί, απαιτεί και σταθερότητα στο πότισμα. Με το ημερολόγιο (και ειδικά όταν καλλιεργείτε για πρώτη φορά) θα γνωρίζετε ποια μέρα ποτίσατε ή πότε είναι η επόμενη φορά που θα πρέπει να ποτίσετε ξανά.

4. Καταγραφή σημειώσεων

Μια γενική καταγραφή σημειώσεων βοηθάει στο να έχετε πλήρη εικόνα του βιολογικού σας  λαχανόκηπου. Αυτές οι σημειώσεις μπορεί να είναι γενικού τύπου, από συμβουλές φίλων μέχρι  κάτι που διαβάσατε στο διαδίκτυο. Με τον τρόπο αυτό φτιάχνετε το δικό σας βιβλίο λαχανοκομίας σύμφωνα με το πώς βιώνετε εσείς το λαχανόκηπο και τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε.  Έτσι, στο τέλος συγκεντρώνοντας αυτές τις πληροφορίες θα δείτε ότι θα έχετε έναν πολύ καλό οδηγό για τις επόμενες χρονιές.

Πλεονεκτήματα για την επόμενη σοδειά

Είμαι σίγουρος ότι βλέπετε ξεκάθαρα τα πλεονεκτήματα από μόνοι σας! Αναμφισβήτητα όσο έμπειροι καλλιεργητές και να είστε, πολλές φορές το ημερολόγιο θα σας λύσει τα χέρια. Φυσικά όσο περνάει ο καιρός και γεμίζετε εμπειρία θα δείτε ότι θα το χρειάζεστε όλο και λιγότερο.

Καλή σοδειά σε όλους!

Πηγή: NaturaNrg #37

Sas-endiaferei_arrow

8 λάθη που κάνουν οι νέοι καλλιεργητές!

Φράουλες… στη γλάστρα

6 συμβουλές για καλύτερο & οικονομικότερο πότισμα!

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης