ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΤο κατάλληλο Check-Up με βάση την ηλικία σας

Το κατάλληλο Check-Up με βάση την ηλικία σας

Λόγω της πανδημίας της νόσου COVID-19, πολλοί από εμάς έχουμε αναβάλει τα ραντεβού για περισσότερο από ένα χρόνο για τις βασικές ιατρικές εξετάσεις, αλλά είναι καλύτερα να προλάβουμε μια ασθένεια, παρά να την αντιμετωπίσουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τακτικοί έλεγχοι υγείας είναι απαραίτητοι. Το κατάλληλο Check-Up με βάση την ηλικία σας

 της Μαρίας Γκέκα

“Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν”

«Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν», είχε πει ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της σύγχρονης Ιατρικής, θέλοντας να υπογραμμίζει την αξία της πρόληψης για τη διαφύλαξη της καλής υγείας. Το κατάλληλο Check-Up με βάση την ηλικία σας

Εξετάσεις υγείας, με βάση την ηλικία σας από την παιδική έως την προχωρημένη τρίτη ηλικία

Η τακτική αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου για διάφορες ιατρικές καταστάσεις, καθώς και η εκτίμηση των συνηθειών του τρόπου ζωής μας συμβάλλει στο να παραμείνουμε υγιείς, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο χρόνιων ή απειλητικών για τη ζωή ασθενειών. Πολλοί ενήλικες δεν κάνουν συχνά έλεγχο υγείας μέχρι να προκύψει ένα πρόβλημα. Και δεδομένου ότι οι χρόνιες ασθένειες πληθαίνουν και τείνουν να επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, τόσο περισσότερο κρίνεται απαραίτητη η πρόληψη ή η έγκαιρη αντιμετώπιση.

Εξετάσεις στα παιδιά

Check-up μπορούμε να ξεκινήσουμε -συστηματικά- από την ηλικία των 18 ετών, όμως ο προληπτικός έλεγχος ξεκινά από την παιδική ηλικία. Στην προσχολική ηλικία είναι απαραίτητη η βασική ανοσοποίηση των παιδιών, καθώς και ο έλεγχος της ανάπτυξης, της ακοής και της όρασης. Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της σχολικής ηλικίας θα πρέπει να ελέγχεται η εμφάνιση των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου, ώστε να προλαμβάνονται ορμονικές διαταραχές στα πρώιμα στάδια. Επίσης, στα παιδιά σχολικής ηλικίας θα πρέπει να δίνονται συμβουλές για υγιεινή διατροφή και για την πρόληψη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουν οι ενήλικες έλεγχο υγείας;

Οι συστάσεις σχετικά με τη συχνότητα των τακτικών ελέγχων βασίζονται στην ηλικία, τους παράγοντες κινδύνου και την τρέχουσα κατάσταση της υγείας σας. Ο προληπτικός έλεγχος δεν οδηγεί στη διάγνωση όλων των νοσημάτων. Σίγουρα όμως μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση ορισμένων από τα σημαντικότερα και συχνότερα από αυτά.

Διαβάστε επίσης ⇒ Αποκρυπτογραφήστε την εξέταση αίματός σας!

Η γενική εξέταση αίματος, που αποτελεί βασικό κομμάτι του check up και ορισμένες φορές το μοναδικό, αποτελεί μια απλή, γρήγορα και προσιτή εξέταση. Απαιτεί λίγο χρόνο για τη λήψη της απαιτούμενης ποσότητας αίματος, ώστε να αξιολογηθεί η γενική κατάσταση της υγείας. Επίσης, τα αποτελέσματα των εξετάσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σύγκριση με παλαιότερα και μελλοντικά. Κι ενώ οι απόψεις ποικίλλουν, οι συστηματικοί έλεγχοι με το γιατρό σας συνιστώνται γενικά ως εξής:

Μία φορά κάθε 3 χρόνια εάν είστε κάτω των 50 ετών και έχετε καλή υγεία.
Μια φορά το χρόνο μετά την ηλικία των 50 ετών.
√ Εάν έχετε μια χρόνια ασθένεια, όπως ο διαβήτης ή η ΧΑΠ για παράδειγμα, θα πρέπει να επισκέπτεστε τον γιατρό σας πιο συχνά, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είστε.

Ποια είναι τα οφέλη των τακτικών ελέγχων;

Οι τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σας με πολλούς τρόπους. Μερικά από τα βασικά οφέλη περιλαμβάνουν:

Εύρεση δυνητικά απειλητικών για τη ζωή ζητημάτων υγείας νωρίς πριν προκαλέσουν πρόβλημα

Τακτική παρακολούθηση υφιστάμενων θεμάτων υγείας, η οποία μειώνει τον κίνδυνο επιδείνωσης ή σοβαρών επιπλοκών

Καθοδήγηση για νέους τρόπους διατροφής και life style για μια καλύτερη ποιότητα ζωής

Τι πρέπει να περιλαμβάνεται σε έναν έλεγχο;

Κατά τη διάρκεια του ετήσιου ελέγχου, ο γιατρός σας θα μελετήσει το προηγούμενο ιστορικό υγείας σας, θα αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση και θα προγραμματίσει κατάλληλες εξετάσεις ελέγχου. Τόσο για άνδρες όσο και για τις γυναίκες, ο ετήσιος έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει αναθεώρηση και ενημέρωση του ιατρικού σας ιστορικού, του οικογενειακού ιστορικού, εάν είναι απαραίτητο, τη λίστα φαρμάκων και τις αλλεργίες σας.

Γυναίκες & Άνδρες

Οι άνδρες και οι γυναίκες ελέγχονται συνήθως για:

 • Υψηλή πίεση του αίματος
 • Παχυσαρκία, με βάση τον δείκτη μάζας σώματος
 • Χρήση καπνού, αλκοόλ και ναρκωτικών
 • Κατάθλιψη
 • Έλεγχος HIV για ενήλικες ηλικίας 15 έως 65 ετών και οποιονδήποτε διατρέχει υψηλό κίνδυνο
 • Ηπατίτιδα C για όσους γεννήθηκαν μεταξύ 1945 και 1965
 • Διαβήτης τύπου 2 για οποιονδήποτε έχει παράγοντες κινδύνου ή οικογενειακό ιστορικό
 • Καρκίνος του παχέος εντέρου ξεκινώντας από την ηλικία των 50 ετών
 • Καρκίνος του πνεύμονα με ετήσια αξονική τομογραφία για ενήλικες ηλικίας 55 έως 80 ετών που καπνίζουν ή καπνίζουν τα τελευταία 15 χρόνια
 • Έλεγχος καρκίνου του δέρματος
  Κατά τη διάρκεια της ετήσιας φυσικής εξέτασης, είναι σημαντικό να υποβληθείτε σε βασικό έλεγχο για τον καρκίνο του δέρματος.

♣ Γυναίκες

Οι πρόσθετες εξετάσεις ελέγχου για γυναίκες περιλαμβάνουν:

 • Μαστογραφία για εξέταση καρκίνου του μαστού, ηλικίας 50 έως 74 ετών
 • Τεστ Παπανικολάου για τον έλεγχο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, μεταξύ 21 και 65 ετών
 • Έλεγχος υψηλής χοληστερόλης, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών
 • Έλεγχος οστεοπόρωσης, ξεκινώντας από την ηλικία των 55 ετών

♣ Άνδρες

Οι πρόσθετες εξετάσεις προληπτικού ελέγχου για άνδρες περιλαμβάνουν:

 • Έλεγχος ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, από 65 έως 75 ετών με ιστορικό καπνίσματος
 • Γενικά δεν συνιστάται εξέταση προστάτη, αλλά εσείς και ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσετε ότι πρέπει να το κάνετε από την ηλικία των 50 ετών
 • Έλεγχος υψηλής χοληστερόλης, ξεκινώντας από την ηλικία των 35 ετών

Μπορεί να φαίνεται ότι δεν είναι απαραίτητο να πάτε στο γιατρό για εξετάσεις ελέγχου όταν αισθάνεστε υγιείς. Αλλά ο τακτικός έλεγχος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε τι συμβαίνει με την υγεία σας και να αντιμετωπίσετε προβλήματα όταν είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστούν! Η προσωρινή ταλαιπωρία είναι το μικρό τίμημα που πρέπει να «πληρώσετε» για τη μακροχρόνια ηρεμία σας.

Λάβετε υπόψη: Ενώ οι προτάσεις που αναφέρονται παραπάνω είναι μια γενική οδηγία, η υγεία του καθενός είναι ατομική. Κάθε φορά που πηγαίνετε στο γιατρό και κάνετε εξετάσεις, ρωτήστε τους πότε πρέπει να προγραμματίσετε την επόμενη επίσκεψή σας.

Πηγή: Naturanrg#122o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης