Το ξίδι ρίχνει το «ζάχαρο», αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο για όσους έχουν ανεβασμένα επίπεδα σακχάρου. Οι γιορτές πλησιάζουν και οπωσδήποτε κρύβουν κινδύνους για τα άτομα με διαβήτη και για όσους είναι ευαίσθητοι στις απότομες αυξήσεις του σακχάρου, έπειτα από ένα μεγάλο γεύμα.
Ξίδι σε γεύματα με πολλούς υδατάνθρακες
Όμως αρκετές μελέτες έχουν αποκαλύψει έναν τρόπο για να μειωθούν οι επιπτώσεις του πλούσιου φαγητού: το ξίδι. Όπως γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», η προσθήκη του στα πιάτα με πολλούς υδατάνθρακες (όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά, οι πίτες κ.λπ.) φαίνεται να επιβραδύνει την απορρόφησή τους από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται απότομα αλλά πιο ομαλά το σάκχαρο.
Αυτό συμβαίνει επειδή το ξίδι δεσμεύει ορισμένα πεπτικά ένζυμα τα οποία μετατρέπουν τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη (σάκχαρο). Εντούτοις, οι γιατροί προειδοποιούν πως η προσθήκη ξιδιού δεν σημαίνει πως οι διαβητικοί θα αφήσουν στην άκρη τον έλεγχο των μερίδων του φαγητού τους και την άσκηση, για να τρώνε ό,τι θέλουν.