ΕυεξίαBody and mindΤο κυνήγι της ευτυχίας

Το κυνήγι της ευτυχίας

Αν ρωτήσουμε τους ανθρώπους τι θέλουν από την ζωή τους, οι περισσότεροι θα απαντήσουν ότι θέλουν να είναι ευτυχισμένοι. Σωστά;

⇒ της Νάσιας Παραδείση, ψυχολόγος

Ένας και μόνο κύριος σκοπός! Κάτω από την ομπρέλα του οποίου βρίσκονται οι πράξεις, οι πεποιθήσεις, και οι σκέψεις όλων μας. Κάθε τι στη ζωή μας αποσκοπεί σε αυτήν, και η μη επίτευξή της είναι εκείνη που μας επηρεάζει ολοσχερώς. Μπορεί να  προκαλέσει στρες και άγχος που με την σειρά τους προκαλούν ψυχοσωματικά προβλήματα, κλάμα, κατάθλιψη και ψυχικές αναταράξεις.

Τι είναι όμως ευτυχία; Υπάρχει στ’ αλήθεια;

Παγκόσμιες έρευνες σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους δείχνουν ότι η αίσθηση της ευτυχίας είναι υποκειμενική, ανεξάρτητη από την ηλικία το φύλο και το αυξανόμενο εισόδημα. Έρευνες μάλιστα αποδεικνύουν ότι η ευτυχία μικραίνει όσο το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο αυξάνει.  Ακόμη και ξαφνικά ευχάριστα γεγονότα, όπως ο πλουτισμός από ένα λόττο, φαίνεται ότι έχει πρόσκαιρες επιπτώσεις στα επίπεδα ευτυχίας ενός ανθρώπου, και αυτά τείνουν σύντομα να επιστρέψουν στα αρχικά τους επίπεδα.

Σύμφωνα με την επιστήμη της ευτυχίας, τη Θετική Ψυχολογία, υπάρχουν τρεις βασικές τοποθετήσεις ως προς το τι εστί ευτυχία. Πρώτον, κάθε στιγμιαίο βίωμα απόλαυσης, συντελεί την ευτυχία. Επομένως αρκεί κάποιος να βιώνει πολλαπλές στιγμές απόλαυσης και χαράς ώστε η ζωή του να χαρακτηρίζεται χαρούμενη και ευτυχισμένη. Μια άλλη τοποθέτηση είναι ότι η ευτυχία ορίζεται από την ικανοποίηση των επιθυμιών κάθε ανθρώπου. Επομένως το τι είναι ευτυχία διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο καθώς διαφέρουν και οι επιθυμίες τους.

Τέλος μια τελευταία επιστημονική προσέγγιση για την ευτυχία, είναι ότι τα άτομα την βιώνουν όταν μπορούν να πραγματοποιήσουν κάποια πολύτιμα γι’ αυτούς επιτεύγματα μεταξύ των οποίων βρίσκεται η φιλία, η αγάπη, η απουσία πόνου, η ομορφιά, η γνώση και η μόρφωση.

Είναι αλήθεια ότι όταν κάνουμε ένα βήμα προς την ευτυχία, εκείνη απομακρύνεται δύο…και πάει λέγοντας, και τελικά έχουμε την αίσθηση ότι ποτέ δεν καταφέρνουμε να είμαστε ολοκληρωτικά ευτυχισμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θα είμαι ποτέ πραγματικά ευτυχισμένος;

Και αν είναι έτσι; Δεν θα είμαι ποτέ πραγματικά ευτυχισμένος; Πρέπει να πούμε σε αυτό το σημείο ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση! Η ευτυχία για να επιτευχθεί, χρειάζεται να καλλιεργήσουμε το κατάλληλο τρόπο σκέψης, ή αλλιώς το σωστό mindset. Και από τι αποτελείται ένα σωστό mindset;

smiles-vector

Αρχικά υπάρχει ένα μεγάλο μυστικό και αυτό λέγεται : «Ζω στο εδώ και τώρα». Το παρόν λοιπόν! Όποιος αναρωτιέται γιατί του συνέβησαν τόσα άσχημα πράγματα, γιατί  πληγώθηκε, σημαίνει ότι ζει στο παρελθόν και σίγουρα θα ζει βουτηγμένος σε ένα καταθλιπτικό συναίσθημα, και θα νιώθει δυστυχισμένος. Το παρελθόν πέρασε, δεν είναι πια εδώ! Απ΄την άλλη όποιος αναρωτιέται πώς θα είναι η ζωή του σε πέντε χρόνια, τι θα του προκύψει σε λίγο καιρό, αν θα πάρει την προαγωγή αν θα τον απολύσουν, σημαίνει ότι ζει στο μέλλον και το μέλλον δεν το κατέχουμε και πάνω απ’ όλα δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Επομένως και πάλι όποιος ζει στο μέλλον θα είναι αγχωμένος και ανήσυχος με αποτέλεσμα αυτά τα συναισθήματα να τον παρεμποδίζουν από το να βιώνει αισθήματα ευτυχίας.

 Το κλειδί της ευτυχίας είναι το Παρόν

Ζω στο εδώ και τώρα, επαναφέρω τον εαυτό μου στο παρόν, και βιώνω την κάθε στιγμή, καλή η κακή στο 100%. Γιατί η ζωή είναι τώρα, και οποιαδήποτε σκέψη για το παρελθόν η το μέλλον μας κάνει να χάνουμε το τώρα μας.

Ένα ακόμη βασικό συστατικό ενός σωστού mindset είναι η καλλιέργεια ενός τρόπου σκέψης που ενέχει την  ευγνωμοσύνη. Κάποιος άνθρωπος μπορεί να έχει όλα τα καλά του κόσμου, και να μην τα εκτιμάει, να μην είναι ευγνώμων γι΄αυτά. Αυτομάτως ο άνθρωπος αυτός είναι σαν να μην έχει τίποτα! Αντιθέτως, κάποιος που έχει λίγα και βασικά, όπως την υγεία του, μια στέγη και ένα πιάτο φαΐ, αλλά  είναι ευγνώμων γι αυτά, είναι σαν να έχει όλα τα καλά του κόσμου. Άρα είναι πολύ κοντά στη επίτευξη της ευτυχίας. Βλέπουμε λοιπόν τα πράγματα όχι όπως είναι, αλλά όπως είμαστε! Τα γεγονότα είναι απλά γεγονότα! Ο τρόπος που εμείς τα βλέπουμε τα καθιστά καλά η κακά.

ΔΕΙΤΕ: Ανακαλύπτω τον αληθινό μου εαυτό!

Ωστόσο αν μπορούμε να δώσουμε κάποια ερευνητικά αποδεδειγμένα  στοιχεία για τα χαρακτηριστικά που εμφανίζουν τα ευτυχισμένα άτομα και που ο καθένας μπορεί να τα εξελίξει για να οδηγήσει τον εαυτό του στο πολυπόθητο μονοπάτι της ευτυχίας αυτά είναι: η ενεργητικότητα και η ενασχόληση με στόχους και δραστηριότητες, η κοινωνικοποίηση, το προσωπικό νόημα ζωής, μια εργασία μέσα από την οποία επιτυγχάνεται αυτό το νόημα, οι μειωμένες προσδοκίες, η θετική σκέψη, ο προσανατολισμός στο παρόν, οι πράξεις καλοσύνης προς τους άλλους, η ελπίδα, η προσωπική ανάπτυξη και αυτοφροντίδα.

Ευτυχία λοιπόν! Μια έννοια τόσο αόριστη που όμως είναι εφικτό να την πλησιάσουμε διαμορφώνοντας το σωστό τρόπος σκέψης και αντιμετωπίζοντάς την όχι ως ένα προορισμό, αλλά ως ένα διαρκές ταξίδι, στο οποίο η βίωση κάθε μικρής, σημαντικής και μη, ευχάριστης στιγμής συντελεί τη ζωή σου, και η ίδια σου η ζωή είναι η ευτυχία σου.

πηγή: www.naturanrg.gr, Natura Nrg #112

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης