LifeΤο Μικρό Βουνό στον Κήπο της Κάλμης

Το Μικρό Βουνό στον Κήπο της Κάλμης

Ένα παιδαγωγικό εγχείρημα γεννιέται…

Πώς θα σας φαινόταν αν μια ανάσα από την πολύβουη Αθήνα, μια πόλη που βρίσκεται στις κορυφές της λίστας των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων αναφορικά με την έλλειψη χώρων πρασίνου κοντά στους κατοίκους τους, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, υπήρχε ένας χώρος όπου εσύ και κυρίως τα παιδιά σου θα μπορούν να βιώσουν την πραγματική επαφή με τη φύση, ως μέρος μιας φυσικής διαδικασίας; Το Μικρό Βουνό στον Κήπο της Κάλμης

της Μαρίας Γκέκα

Το Μικρό Βουνό στον Κήπο της Κάλμης

Ένας χώρος, όπου τα παιδιά θα μπορούν να είναι ο «εαυτός» τους; Όπου θα μπορούν να ανακαλύπτουν, να δημιουργούν, να αναπτύσσουν δεξιότητες, να κατακτήσουν με ηρεμία την προσωπική τους αυτονομία αλλά και την αίσθηση της συλλογικής ζωής και αλληλεγγύης και κάποτε να μεγαλώσουν έξω από τα πλαίσια συμβάσεων και προκαταλήψεων; Το Μικρό Βουνό στον Κήπο της Κάλμης

Το Μικρό Βουνό στον Κήπο της Κάλμης

Ένας παιδαγωγικός χώρος, όπου η ορμή των μικρών παιδιών για εξερεύνηση και ανακάλυψη θα τροφοδοτείται. Όπου θα δίνει ώθηση στην ικανότητα για αυτοδύναμη εξέλιξη, δε θα χωρίζεται σε «τάξεις» αλλά σε «ομάδες» που θα μοιράζονται τη γνώση και την εμπειρία παίζοντας.

Σε μια γωνιά στον Κήπο της Κάλμης, ένα οικολογικό κτήμα στην Ανάβυσσο, που εδώ και λίγα χρόνια φέρνει τους ανθρώπους σε επαφή με την πραγματική φύση και τη βαθιά κατανόηση της παραγωγικής διαδικασίας των αγαθών, γεννήθηκε και είναι σε εξέλιξη η δημιουργία ενός «σχολείου» της φύσης. Ο λόγος για το «Μικρό Βουνό», που έχει ως όραμα να εργαστεί στα θεμέλια μιας τέτοιας φιλοσοφίας.

Το Μικρό Βουνό στον Κήπο της Κάλμης

«Παραιτηθήκαμε πρόθυμα από την ελευθερία μας και καταλήξαμε ν’ αγαπάμε τη φυλακή μας και να την κληροδοτούμε στα παιδιά μας.»
Μαρία Μοντεσσόρι

To παιδαγωγικό όραμα

Σκοπός του παιδαγωγικού εγχειρήματος είναι η δημιουργία ενός ελεύθερου χώρου για παιδιά και γονείς. Ένα μεγάλο σπίτι, μια φωλιά που θα χωρά όλους και όλοι θα αισθάνονται τη φύση σαν ένα δεύτερο σπίτι τους. Ένα τέτοιο «σχολείο» άλλωστε δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο σπίτι από τον Κήπο της Κάλμης, καθώς εκεί ανθίζουν ήδη οι ιδέες της συνεργασίας, της συνύπαρξης, της αλληλοβοήθειας και της δημιουργίας.

Το Μικρό Βουνό στον Κήπο της Κάλμης

Οι γονείς, οι άνθρωποι του Κήπου και οι εκπαιδευτικοί προσέφεραν την εργασία τους για την αναδιαμόρφωση ενός μικρού σπιτιού σε κατάλληλο χώρο, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, για να στεγαστεί το παιδαγωγικό εγχείρημα του Μικρού Βουνού. Ο εξωτερικός χώρος έχει κεντρική θέση στο εγχείρημα, καθώς στόχος είναι να αξιοποιείται ελεύθερα από τα παιδιά καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο υπό τη μορφή διαλείμματος.

Το Μικρό Βουνό στον Κήπο της Κάλμης

Άλλωστε, τα παιδιά είναι οι μεγαλύτεροι θαυμαστές της φύσης και η εξερεύνησή της ξυπνάει τη διαίσθηση του παιδιού, την ανάγκη του να φροντίσει τους άλλους, το φυτό ή το ζώο. Το παιδί αλληλεπιδρά με το φυσικό περιβάλλον, παίζει με ζώα και χρησιμοποιεί φυτά και καρπούς στο συμβολικό του παιχνίδι. Μαθαίνει για τη ζωή και το θάνατο των πλασμάτων γύρω του. Μπορεί να κινηθεί πιο ελεύθερα, αν θέλει βγάζοντας και τα παπούτσια του. Γιατί, το χώμα δεν είναι βρωμιά, είναι η γη, που μπορείς να την σκάψεις, να την φυτέψεις, να την ποτίσεις, να την γευτείς…

Το Μικρό Βουνό στον Κήπο της Κάλμης

“Σήμερα βιώνουμε μια παγκόσμια οικολογική κρίση και τις συνέπειές της, οι οποίες δεν απειλούν, πλέον, μόνο την ισορροπία των οικοσυστημάτων και την επιβίωση των έμβιων όντων, αλλά και την ψυχοσωματική υγεία των νέων ανθρώπων. Η οικολογική κρίση οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στη βαθιά αποξενωμένη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με τη φύση, η οποία απειλεί την πνευματική μας υπόσταση και την κατανόηση της ουσίας της ύπαρξής μας” (Bookchin, 1994).

Το Μικρό Βουνό στον Κήπο της Κάλμης

Βιωματική επαφή με τη φύση και την τροφή

Ο Κήπος της Κάλμης φιλοξενεί, συνυπάρχει και συλλειτουργεί με το Μικρό Βουνό. Η ομάδα του Μικρού Βουνού φροντίζει το κομπόστ του Κήπου ενισχύοντάς το με τα οργανικά υπολείμματα τροφής της, μπορεί να βοηθάει στη φροντίδα των σκυριανών αλόγων και των λαχανικών, ενώ παράλληλα διατηρεί τα δικά της παρτέρια. Τα παιδιά παρατηρούν τα λαχανικά που φυτεύουν να μεγαλώνουν και έπειτα τα μαγειρεύουν και τα καταναλώνουν, αποκτώντας μια βιωματική επαφή με την φύση και την τροφή τους. Οι άνθρωποι του Κήπου εκπαιδεύουν τις εκπαιδευτικούς του Μικρού Βουνού στη φιλοσοφία του Κήπου. Εκείνες μαθαίνουν με τη σειρά τους στα παιδιά από πού προέρχονται και πως παράγονται τα λαχανικά, τα φρούτα, τα βότανα και τα μυρωδικά μας. Ως αποτέλεσμα, η ζωή στον Κήπο δεν αποτελεί κάτι ξέχωρο. Συνυπάρχει με τη ζωή και τις δράσεις της ομάδας του Μικρού Βουνού.

Διαβάστε επίσης ⇒ Μικροί οικολόγοι εν δράσει 

Το Μικρό Βουνό στον Κήπο της Κάλμης

Η φιλοσοφία της αυτενέργειας

Παράλληλα, κεντρικό κομμάτι της φιλοσοφίας του εγχειρήματος έχει η αυτενέργεια και η αυτοεξυπηρέτηση των παιδιών. Με άλλα λόγια αποφεύγουν τις έτοιμες λύσεις και τις απαντήσεις.  Προτρέπουν τα παιδιά να βρουν μόνα τους τον τρόπο και να οδηγηθούν στην επίλυση ενός προβλήματος. Έτσι παρακινούν τα παιδιά να σερβίρουν το φαγητό τους. Να καθαρίζουν μόνα τους το πιάτο τους και να τοποθετούν στο ράφι τα ποτήρια τους, να τακτοποιούν τα παιχνίδια και όλα όσα χρησιμοποιούν. Παράλληλα, τα παρακινούν να επιλύουν μόνα τους τις διαφωνίες τους, ή άλλα προβλήματα που θα προκύψουν.

Το Μικρό Βουνό στον Κήπο της Κάλμης

Τα παιχνίδια

Στο Μικρό Βουνό δεν υπάρχουν «αγορίστικα» και «κοριτσίστικα» παιχνίδια. Υπάρχουν παιχνίδια για όλα τα παιδιά. Προσπαθούμε να μην ενισχύουμε τα έμφυλα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. Επιλέγουν παιχνίδια φτιαγμένα από φυσικά υλικά, που είναι φιλικά στο περιβάλλον και η επιφάνειά τους έχει κάποιο απτικό ενδιαφέρον. Πολλά από τα παιχνίδια δεν έχουν προκαθορισμένη χρηστική αξία (loose parts theory) επιτρέποντας στα παιδιά να τα χρησιμοποιήσουν κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο. Για το λόγο αυτό, θα βρείτε καλάθια με καρπούς, με ασύμμετρα ξύλα, με σχοινιά κλπ. Κεντρικό ρόλο παίζουν τα παιχνίδια εξωτερικού χώρου. Σκάμα, λασποκουζίνα, ρόδες κ.ά, τα οποία επιτρέπουν τον πειραματισμό με το χώμα, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα τις μεγάλες μυϊκές ομάδες (αδρή κινητικότητα).

Το Μικρό Βουνό στον Κήπο της Κάλμης

Ο ρόλος των εκπαιδευτικών

Ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι βοηθητικός στην καθημερινότητα των παιδιών. Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Λειτουργούν ως συνοδοί στην αυτόνομη πορεία των παιδιών. Τα βοηθούν όποτε εκείνα το χρειάζονται, ενισχύουν το παιχνίδι τους και προτείνουν πρακτικές. Η φωνή τους είναι χαμηλή και η συνολική τους ενέργεια και παρουσία στο χώρο, δεν καλύπτει εκείνη των παιδιών. Βοηθούν τα παιδιά να βρουν τρόπους να επιλύσουν μόνα τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επίσης, παίζουν μαζί τους, τα φροντίζουν και τους προσφέρουν συναισθηματική και σωματική ασφάλεια.

Το Μικρό Βουνό στον Κήπο της Κάλμης

Εις το επανιδείν…

Στόχος της ομάδας μας είναι η οικοδόμηση όμορφων σχέσεων. Οι ίδιοι μας λένε ότι: «Θέλουμε τα παιδιά να έρχονται και να φεύγουν χαρούμενα, καθώς παίζουν ελεύθερα και μαθαίνουν το καθένα με τον δικό του τρόπο, αυτενεργώντας στον Κήπο, αλλά και στον εσωτερικό χώρο του Μικρού Βουνού. Ενδιαφερόμαστε για την ολιστική ανάπτυξη τους, πνεύμα – σώμα – συναίσθημα μέσα σε ένα ήρεμο περιβάλλον, τα μέλη του οποίου αλληλοϋποστηρίζονται. Ένα σύστημα όπου ο ένας φροντίζει τον άλλον και όλοι μαζί συνυπάρχουμε. Μικροί και μεγάλοι λειτουργούμε ως ισότιμα μέλη με δικαιώματα, υποχρεώσεις και σεβασμό στον εαυτό μας και στους άλλους.

Ανυπομονούμε να σας γνωρίσουμε και να γίνετε και εσείς ένα ακόμα ενεργό και δυναμικό μέλος της ομάδας μας».

Ιnfo

Το παιδαγωγικό εγχείρημα θα λειτουργήσει για φέτος πιλοτικά λίγες φορές την εβδομάδα. Επίσης για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε μια εγγραφή εδώ: tinyurl.com/2p8eteauhttps://www.facebook.com/mikrovouno

Πηγή: Naturanrg124o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code