* Το 2016 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά σε ένα ασταθές περιβάλλον τόσο στη χώρα μας όσο και παγκόσμια, σε συνέχεια μιας σειράς δύσκολων ετών. Τα τελευταία 6 χρόνια έφεραν βίαιες αλλαγές στην κοινωνία και στη ζωή μας. Πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα εξαλείφονται ή έχουν πάψει να υπάρχουν. Το κοινωνικό κράτος, μια ασφαλής και σταθερή δουλειά, ένα σίγουρο μέλλον, μια καλή σύνταξη και ένα συνεχώς βελτιούμενο και αναπτυσσόμενο περιβάλλον είναι πράγματα που έχουν πλέον αρχίσει να ανήκουν στις όμορφες αναμνήσεις του παρελθόντος.
του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά, MD, Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M
Παρ’ ότι το τίμημα που πληρώνει το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας μας είναι βαρύ και οι αλλαγές βίαιες αυτό δεν σημαίνει ότι όλα όσα συμβαίνουν είναι αρνητικά. Για να μπορέσει όμως κανείς να δει ή να αντιδράσει θετικά σε κάτι που συμβαίνει θα πρέπει πρώτα να το κατανοήσει. Η πληροφόρηση, όμως, που λαμβάνουμε προέρχεται κατά ένα μεγάλο μέρος μέσα από τα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης και η οποία δεν έχει σκοπό να μας εκπαιδεύσει ώστε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει! Ο στόχος των ΜΜΕ είναι η καθήλωση της προσοχής του θεατή. Αυτό όμως που χρειαζόμαστε είναι ακριβώς το αντίθετο….
Η Εποχή της Πληροφορίας
Ζούμε την εποχή της επανάστασης της πληροφορίας. Πρόκειται για μια ιστορική περίοδο αντίστοιχη της βιομηχανικής επανάστασης που έγινε τον 18ο αιώνα με την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής και της νεολιθικής επανάστασης με την ανάπτυξη της γεωργικής καλλιέργειας που συνέβη 10.000 χρόνια πριν. Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των ιστορικών περιόδων είναι οι βαθιοί μετασχηματισμοί στις κοινωνικές, οικονομικές και εργασιακές συνθήκες.
Η έναρξη της επανάστασης της πληροφορίας άρχισε να διαφαίνεται στις αρχές του 1980. Από τη δεκαετία του ’80 και μετά οι αλλαγές άρχισαν να γίνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ενώ η κοινωνία μας συνέχισε να λειτουργεί με θεσμούς, νομικά πλαίσια και ρυθμούς της βιομηχανικής εποχής. Οι αλλαγές όμως αυτή τη φορά δεν γίνονται σε βάθος χιλιετιών ή εκατονταετιών όπως στις δύο προηγούμενες επαναστάσεις αλλά μέσα σε λίγες δεκαετίες. Όσοι είναι σήμερα πάνω από 24 ετών έχουν μεγαλώσει, εκπαιδευτεί και έχουν θέσει όνειρα και στόχους σε ένα κοινωνικό μοντέλο που δεν ισχύει πια.
Όπως σε κάθε επανάσταση αυτού του είδους, προκύπτουν αλλαγές που δημιουργούν μια τεράστια ανάπτυξη, πλούτο, αφθονία και νέες τεχνολογίες ενώ παράλληλα εξαθλιώνονται και εξαφανίζονται ολόκληρες επαγγελματικές, κοινωνικές ομάδες ή και χώρες ολόκληρες. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον “κινούμενη άμμο” ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε είναι να ξεχάσουμε τελείως αυτά που ξέραμε ως δεδομένα. Να σηκώσουμε το κεφάλι και να κοιτάξουμε μπροστά, να δούμε που πατάμε και πως μπορούμε να βοηθήσουμε και να φανούμε χρήσιμοι στον εαυτό μας, στην οικογένεια μας, στους φίλους μας, στους συνανθρώπους μας και στη φύση. Μαζί όμως με τα προβλήματα δημιουργήθηκαν και νέες δυνατότητες. Μπορεί κανείς σήμερα με το πάτημα ενός κουμπιού να έχει πρόσβαση σε γνώση που χρειάζονταν χρόνια ή και αιώνες για να την αποκτήσει σε άλλες εποχές. Οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται είναι πραγματικά άπειρες. Για να το κάνει όμως αυτό κανείς πρέπει να έχει υψηλό ηθικό. Το ηθικό και η διάθεσή μας είναι η μεγαλύτερη περιουσία μας και πρέπει να τα προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού.
Οι συμβουλές μου για τη χρονιά που διανύουμε βασίζονται σε πράγματα που έχω παρατηρήσει και διαβάσει ότι κάνουν όσοι είναι υγιείς, χαρούμενοι και επιτυχημένοι και ελπίζω να βοηθήσουν να προσανατολιστείτε ώστε να επιλέξετε τις δικές σας ιδανικές λύσεις, και είναι οι εξής:
1. Προσέξτε την υγεία σας.
Tρώτε τροφές που είναι θρεπτικές και βοηθούν το σώμα σας να λειτουργεί όσο πιο καλά γίνεται. Η υγεία είναι η καλύτερη ασφάλεια για το μέλλον. Όταν είμαστε υγιείς και έχουμε άφθονη σωματική ενέργεια, έχουμε την τάση να βλέπουμε τα πράγματα πιο αισιόδοξα.
2. Παίρνετε μια φυσική πολυβιταμίνη και βιταμίνη D καθημερινά.
Οι τροφές δεν καλύπτουν πια τις βασικές ανάγκες σε στοιχεία και βιταμίνες.
3. Να κοιμάστε επαρκώς και να πίνετε αρκετό νερό.
Ο ύπνος και το νερό είναι αναντικατάστατα και επηρεάζουν όσο τίποτα άλλο την υγεία μας, τη διάθεση και την ενέργειά μας.
4. Κάντε άσκηση καθημερινά.
30 λεπτά μπορούμε να κάνουμε όλοι μας. Ιδανικά μειώστε αυτό το χρόνο από το χρόνο που βλέπετε τηλεόραση ή περνάτε στο facebook.
5. Φροντίστε να κάνετε παρέα με ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε όμορφα.
Κάντε παρέα με ανθρώπους που μοιράζεστε κοινά όνειρα και σκοπούς, με ανθρώπους που έχουν κάτι να σας διδάξουν. Λέγεται ότι είμαστε ο μέσος όρος των 5 ανθρώπων με τους οποίους περνάμε τον περισσότερο χρόνο.
6. «Αγνοείστε» οτιδήποτε αρνητικό σας συμβαίνει και ενισχύστε ό,τι θετικό υπάρχει στη ζωή σας.
Έχουμε την τάση να αγνοούμε τα καλά πράγματα που μας συμβαίνουν, πετυχαίνουμε ή έχουμε όπως την οικογένεια, τους καλούς φίλους, τις επιτυχίες, τα καλά λόγια που μας λένε, τα ευχαριστώ και να σκεφτόμαστε ή να ασχολούμαστε συνέχεια με κάποια αναποδιά, ένα κακό σχόλιο ή κάποια ατυχία που προέκυψε. Όσο επικεντρωνόμαστε και ενισχύουμε τα θετικά τόσο περισσότερο μας προκύπτουν καλά πράγματα.
7. Σκεφτείτε με μακροπρόθεσμους όρους.
Τα προβλήματα της καθημερινότητας τείνουν να παγιδεύουν την προσοχή μας για το πώς θα επιβιώσουμε στην καθημερινότητα ή πώς θα πληρώσουμε τους λογαριασμούς στο τέλος του μήνα. Για να βελτιώσει όμως κανείς τις συνθήκες που ζει, πρέπει να σκέφτεται τουλάχιστον 6 μήνες, ένα χρόνο, πέντε χρόνια ή και παραπάνω στο μέλλον. Αυτό που μας συμβαίνει σήμερα απορρέει από τις ενέργειες που κάναμε ή δεν κάναμε στο παρελθόν. Αν απλά τρέχουμε για να επιβιώσουμε χωρίς να δημιουργούμε αυτό που θέλουμε να έχουμε στο μέλλον μας, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ από μόνο του.
8. Διαβάζετε βιβλία.
Τα βιβλία είναι η σύνδεσή μας με τις πιο φωτισμένες διάνοιες της ανθρωπότητας. Τα βιβλία ανοίγουν νέους κόσμους και μας επιτρέπουν να δούμε τη ζωή από πολλές οπτικές γωνίες και να οραματιστούμε το μέλλον μας όπως εμείς το θέλουμε. Οι πετυχημένοι άνθρωποι διαβάζουν πολύ και δεν βλέπουν τηλεόραση.
9. Χαμογελάτε!
Ακόμα και αν τα πράγματα δείχνουν δύσκολα το χαμόγελο είναι μεταδοτικό και βοηθάει τόσο εμάς όσο και τους άλλους γύρω μας να νιώσουμε καλύτερα. Δοκιμάστε την εξής άσκηση, χαμογελάστε και προσπαθήστε να σκεφτείτε κάτι αρνητικό… είναι ιδιαίτερα δύσκολο! Έτσι δεν είναι;
10. Μη θυματοποιείσαι άλλο!
Η κοινωνία και τα ΜΜΕ μας βομβαρδίζουν συνέχεια ώστε να εμπεδώσουμε όλα τα κακά που μας συμβαίνουν ή μπορεί να μας συμβούν. Αυτό μας βάζει σταθερά και συνεχόμενα σε θέση θύματος. Σε κάποιο βαθμό μας “βολεύει” και εμάς γιατί έτσι κάποιος άλλος είναι υπεύθυνος γι’ αυτό που μας συμβαίνει. Για να πάμε όμως τη ζωή εκεί που θέλουμε και να πετύχουμε τους στόχους μας, πρέπει να έχουμε την αντίθετη οπτική, του τυχερού, του νικητή, του θαρραλέου, του τολμηρού, του υπεύθυνου, του χαρούμενου, του γοητευτικού… και μπορείτε να προσθέσετε ό,τι άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε αυτά που οραματίζεστε.