GreenΤο νερό δεν γιορτάζει χάνεται!

Το νερό δεν γιορτάζει χάνεται!

Η εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων και η μείωση της σπατάλης του νερού πρέπει να είναι ο στόχος της παγκόσμιας κοινότητας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου. Το νερό δεν γιορτάζει χάνεται!

της Μαρίας Γκέκα

Σήμερα, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης, το νερό θεωρείται κάτι δεδομένο: αρκεί να ανοίξει κανείς τη βρύση και θα έχει στη διάθεσή του άφθονο, καθαρό πόσιμο νερό. Άλλωστε, ζούμε σε έναν πλανήτη του οποίου η επιφάνεια κατά τα δύο τρίτα ή και περισσότερο καλύπτεται από νερό. Φαινομενικά, λοιπόν, είναι άφθονο και υπάρχει παντού. Στην πραγματικότητα όμως, το νερό είναι ένας περιορισμένος φυσικός πόρος. Μόνο το 2,5% των παγκόσμιων αποθεμάτων είναι γλυκό, και το περισσότερο από αυτό βρίσκεται εγκλωβισμένο στους παγετώνες και στο υπέδαφος. Τελικά, το νερό που είναι πραγματικά διαθέσιμο στον άνθρωπο είναι ελάχιστο (μόλις 1%). Δεν είναι επομένως τυχαίο, που η λειψυδρία αποτελεί σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα για πολλές χώρες, ακόμα και αιτία πολέμων.

Η ψευδαίσθηση της αφθονίας καταρρίπτεται…

Σύμφωνα με πρόσφατη ολλανδική πανεπιστημιακή μελέτη, το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι σοβαρότερο από ό,τι είχαν δείξει προηγούμενες μελέτες, οι οποίες εκτιμούσαν ότι αφορά 1,7 έως 3,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις γίνονταν σε ετήσια βάση, ενώ η νέα μελέτη εξειδικεύει σε μηνιαία βάση.

Η ψευδαίσθηση της αφθονίας δεν επιτρέπει εύκολα να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ότι δηλαδή με την πάροδο του χρόνου το γλυκό νερό τείνει να μετατραπεί σε αγαθό εν ανεπαρκεία.

Τι αναφέρει η έρευνα

  • Γύρω στα 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν αρκετό νερό για τουλάχιστον το μισό έτος. Περίπου 500 εκατομμύρια ζουν σε περιοχές, όπου η κατανάλωση νερού είναι διπλάσια από ό,τι η αναπλήρωση του γλυκού νερού μέσω των βροχών.
  • Σχεδόν τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις νερού τουλάχιστον για ένα μήνα κάθε χρόνο.
    Συγκεκριμένα, από τα τέσσερα δισεκατομμύρια, τα δύο δισεκατομμύρια που βρίσκονται αντιμέτωπα με περιοδικές ελλείψεις νερού, ζουν στην Κίνα και στην Ινδία, στις δύο πολυπληθέστερες χώρες της Γης. Όμως, δεν πρόκειται για πρόβλημα μόνο των φτωχών και αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς ελλείψεις νερού σημειώνονται ακόμα και στις ΗΠΑ, σε πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, το Τέξας και η Φλόριντα. Η Αυστραλία και η νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ανήκουν στα ανεπτυγμένα μέρη με περιοδική κατά τόπους λειψυδρία. Οι ερευνητές της εν λόγω μελέτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Άριεν Χέκστρα του ολλανδικού Πανεπιστημίου του Τβέντε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science Advances” δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να αξιοποιηθούν από κυβερνήσεις και εταιρείες (ύδρευσης κ.ά.) για να βελτιώσουν τη στρατηγική τους σε σχέση με τη διαχείριση του γλυκού νερού, το οποίο αναδεικνύεται σταδιακά στο Νο 1 κίνδυνο για την ανθρωπότητα.

Οι κυριότερες αιτίες της λειψυδρίας

Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η βελτίωση του επιπέδου ζωής, η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών και η επέκταση της αρδευόμενης γεωργίας είναι οι κύριες αιτίες για τη διαρκή αύξηση της ζήτησης νερού διεθνώς. Το αποτέλεσμα είναι να αναμένεται επιδείνωση του προβλήματος μελλοντικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, π.χ. αύξηση μεταναστεύσεων και προσφύγων.
Η πρόβλεψη για το πού και πότε της λειψυδρίας αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους επιστήμονες, καθώς η ζήτηση και η προσφορά νερού ποικίλουν συνεχώς ανάλογα με την εποχή και την τοποθεσία. Η Υεμένη μπορεί να ξεμείνει από νερό σε λίγα χρόνια, ενώ για αρκετές άλλες χώρες (Πακιστάν, Ιράν, Μεξικό, Σ. Αραβία κ.ά.) χτυπάει καμπανάκι κινδύνου, καθώς ο υδροφόρος ορίζοντάς τους συνεχώς πέφτει. Η μελέτη προειδοποιεί ότι ακόμη και στο Λονδίνο η κατανάλωση νερού δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη στα τρέχοντα επίπεδα.

Η επίπτωση της κρεατοφαγίας

Η έρευνα επισημαίνει ότι όσον αφορά το προσωπικό «αποτύπωμα νερού» κάθε ανθρώπου, μόνο το 1% έως 4% αφορά την οικιακή κατανάλωση. Αντίθετα, το 25% του ατομικού αποτυπώματος αφορά την κατανάλωση κρέατος, καθώς χρειάζονται πάνω από 15.000 λίτρα νερού για να παραχθεί ένα κιλό κρέατος. Σχεδόν όλο αυτό το νερό διοχετεύεται στην άρδευση των καλλιεργειών που παράγουν τις ζωοτροφές. Μια αμιγώς χορτοφαγική διατροφή απαιτεί την κατανάλωση 1,3 κυβικών μέτρων νερού. Σε αντίθεση με την πλούσια σε κρέας που αντιστοιχεί σε 18 κυβικά ημερησίως. Αυτό σημαίνει ότι μεγαλύτερη οικονομία νερού κάνει όποιος αρνείται να καταναλώσει ένα κιλό κρέατος, παρά εκείνος που… δεν κάνει μπάνιο επί έναν ολόκληρο χρόνο.
Αν στραφούμε, λοιπόν, περισσότερο σε μια χορτοφαγική διατροφή βοηθούμε όχι μόνο την υγεία μας αλλά συμβάλλουμε σημαντικά στη μάχη κατά της λειψυδρίας!

Πηγή: NaturaNrg #69

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης