Μία νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την βελτίωση της διατροφής των Ευρωπαίων πολιτών, αποτελεί απειλή για το ελληνικό ελαιόλαδο, καθώς θα φαίνεται στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων ως ένα «ανθυγιεινό» προϊόν. Το Nutri-Score φέρνει τα πάνω-κάτω στην υγιεινή διατροφή!
♦Μαριλένα Καραδήμα Co-Owner Eumelia Organic Farm / Εθνική Συντονίστρια Women in Olive Oil Greece
♦Χριστίνα Στριμπάκου Co-Founder LÍA Cultivators /Αντιπρόεδρος Επικοινωνίας και Διεθνούς Στρατηγικής Women In Olive Oil International Movement
Τι αλλάζει στη διατροφική σήμανση;
Σύμφωνα με τη νέα Στρατηγική «Farm to Fork» της Ευρωπαικής Επιτροπής, μέχρι το τέλος του 2022, όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν υιοθετήσει μία εναρμονισμένη και υποχρεωτική διατροφική σήμανση στο μπροστινό μέρος της ετικέτας (Front-of-Pack Label – FoPL).
Η επικρατέστερη σήμανση προς το παρόν, είναι το «Nutri-Score». Αναπτύχθηκε στη Γαλλία το 2017, στοχεύοντας στην καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και την ευκολότερη επιλογή πιο «υγιεινών τροφίμων». Το Nutri-Score έχει πάρει ήδη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για προαιρετική χρήση. Έχει ήδη υιοθετηθεί από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ισπανία.
To Nutri–Score αποτελεί μία διατροφική σήμανση η οποία μετατρέπει τη διατροφική αξία των προϊόντων σε ένα απλό κωδικό αποτελούμενο από 5 γράμματα. Το κάθε ένα με διαφορετικό χρώμα. Ετσι ο καταναλωτής μπορεί εύκολα και γρήγορα να δει ποια τρόφιμα να προτιμά και ποια να αποφεύγει.
Πώς λειτουργεί το Nutri–score;
Κατατάσσει τα τρόφιμα σε πέντε κατηγορίες με αντίστοιχα χρώματα (A, B, C, D, E). Το Α θεωρείται το πιο υγιεινό και το Ε το πιο ανθυγιεινό. Ο αλγόριθμος δίνει αρνητικούς πόντους στις επιβλαβείς θρεπτικές ουσίες ανά 100gr ή 100ml. (ενέργεια, ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά οξέα, αλάτι). Θετικούς πόντους στις καλές θρεπτικές ουσίες (πρωτείνη, φυτικές ίνες, ποσοστό φρούτων, λαχανικών, έλαιων ξηρών καρπών, κραμβέλαιο και ελαιόλαδο). Το αποτέλεσμα που προκύπτει ορίζει το σκόρ του προϊόντος .
Το ελαιόλαδο… ανθυγιεινό προιόν!
Παρά τη σωρεία των ερευνών που αποδεικνύουν τα οφέλη του ελαιολάδου στην υγεία, σύμφωνα με το Nutri-Score, το ελαιόλαδο είναι «σχετικά ανθυγιεινό». Στην περίπτωση του ελαιολάδου, ο αλγόριθμος δεν κάνει καμία εξαίρεση, παραβλέποντας όλα τα ωφέλιμα για την υγεία συστατικά και εξισώνοντάς το με τα λοιπά φυτικά και ζωικά λίπη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπολογιστή του συστήματος (διαθέσιμος και στη σελίδα του Nutri–Score) το ελαιόλαδο κατατάσσεται με το γράμμα D και πορτοκαλί χρώμα το οποίο είναι ένδειξη ανθυγιεινού προιόντος! Μεγαλύτερη έκπληξη προκύπτει από το γεγονός ότι τα διαιτητικά αναψυκτικά (π.χ. Diet Coca–Cola) φέρουν σήμανση Β!
Η ομάδα του Nutri-Score τοποθέτησε το ελαιόλαδο στην κατάταξη C
Ύστερα από πίεση της Ιταλίας και παραθέτοντας τα θετικά για την υγεία συστατικά του ελαιολάδου, η ομάδα του Nutri-Score τοποθέτησε το ελαιόλαδο στην κατάταξη C. Ωστόσο, ούτε αυτό είναι αρκετό. Ειδικά ύστερα από τόσες προσπάθειες των παραγωγών να πείσουν χώρες που δεν έχουν στην κουλτούρα τους το ελαιόλαδο, ότι πρόκειται για ένα προιόν ευεργετικό για την υγεία τους.
Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει άλματα από τους Έλληνες παραγωγούς για βελτίωση της ποιότητας του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Επίσης την τυποποίηση και την αύξηση των εξαγωγών σε χώρες εντός και εκτός της ΕΕ. Συγκεκριμένα, το 1/3 περίπου του παραγόμενου ελαιολάδου (εκτός από το πυρηνέλαιο) προορίζεται για τον ευρωπαϊκό βορρά. Αυτό το κομμάτι της αγοράς, το οποίο μεταφράζεται σε 26.4 χιλιάδες τόνους, αναμένεται να πληγεί άμεσα.
Στα ράφια των super markets της Γερμανίας, η οποία απορροφά μεγάλο μέρος του ελληνικού ελαιολάδου, η τιμή του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου είναι αρκετά πιο υψηλή σε σχέση με τα λοιπά μαγειρικά λίπη. Η διαφορά αυτή έγκειται, μεταξύ άλλων, στην διατροφική του υπεροχή έναντι της μαργαρίνης και των ζωικών λιπών. Με την μείωση της διατροφικής του αξίας μέσω του υπεραπλουστευμένου αλγόριθμου του Nutri-Score, οι παραγωγοί εκτίθενται στους καταναλωτές και όλες οι έρευνες για την αξία του ελαιολάδου ακυρώνονται από την σήμανση «C».
διαβάστε ακόμα ⇒Οδηγός για τα μαγειρικά έλαια
ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα
Την ίδια μοίρα έχουν και οι βρώσιμες ελιές αλλά και πολλά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, όπως τα τυριά. Στην Ελλάδα 20 διαφορετικά τυριά φέρουν σήμανση ΠΟΠ μεταξύ των οποίων και η φέτα. Η φέτα κατέχει ήδη σημαντική θέση στο τραπέζι ευρωπαίων καταναλωτών. Στο εξής, ένα τυρί κρέμα από γάλα σκόνη με χαμηλά λιπαρά θα θεωρείται πιο υγιεινό από τη φέτα, η οποία φέρει την χαμηλότερη κατάταξη του συστήματος με το γράμμα «Ε»!
Κράτη VS Πολυεθνικές
Πολλά κράτη έχουν ήδη εναντιωθεί στο σύστημα. Συγκεκριμένα, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος, Λετονία. Επίσης Τσεχία και Ρουμανία συνυπέγραψαν έγγραφο προς τις Βρυξέλλες με το οποίο ζητούν την μη υιοθέτηση ενιαίου συστήματος. Το Nutri-Score, ως το προτεινόμενο σύστημα, θίγει παραδοσιακά προιόντα των χωρών αυτών. Φιλανδία, Κροατία, Σουηδία, Δανία, Λιθουανία και Σλοβενία ζητούν να παραμείνουν στα συστήματα που χρησιμοποιούν ήδη, καθώς αντανακλούν καλύτερα την τοπική διατροφή και οι καταναλωτές τα έχουν συνηθήσει.[1]
Στον αντίποδα, οι γίγαντες της βιομηχανίας τροφίμων πιέζουν για ένα ενιαίο σύστημα σήμανσης. 40 ισχυρές ευρωπαϊκές βιομηχανίες τροφίμων μεταξύ των οποίων Nestle, Danone και Mars απεύθυναν επιστολή στην Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη. Ζητούν την υποχρεωτική επιβολή του Nutri-Score στις χώρες της ΕΕ. Στην ίδια σελίδα βρίσκονται και οι μεγάλες ευρωπαϊκές αλυσίδες Lidl, Carrefour, Delhaize, Albert Heijn και Kaufland οι οποίες έχουν ήδη προχωρήσει στην εφαρμογή του Nutri-Score.[2]
[2] https://www.foodnavigator.com/Article/2020/04/28/Nestle-and-Danone-back-bid-to-enforce-Nutri-Score-across-Europe
Πηγή: Naturanrg#118o, www.naturanrg.gr