ΟικογένειαΤο παιδί και η γιορτή

Το παιδί και η γιορτή

Οι ονομαστικές γιορτές, τα γενέθλια, τα βαφτίσια, οι γάμοι και γενικότερα οι προσωπικές επέτειοι, αλλά και οι εθνικές, καθώς και οι θρησκευτικές γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και ο Δεκαπενταύγουστος, μάς δίνουν την ευκαιρία να διακόψουμε το ρυθμό της καθημερινότητας και να ζήσουμε κάτι διαφορετικό.

 της Έρης Μπασιούκα, Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια – Συντονίστρια Σχολών Γονέων

Μία από τις γιορτές που τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία και ενθουσιασμό είναι αυτή των Χριστουγέννων. Είναι η γιορτή που διαρκεί περίπου ένα μήνα, αφού με το που μπαίνει ο Δεκέμβρης αρχίζουν να σκέφτονται πότε θα στολίσουν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, πώς θα πουν τα κάλαντα και τι να ζητήσουν από τον Άγιο Βασίλη.

Τα λαμπερά φωτάκια, τα πολύχρωμα στολίδια και οι γαργαλιστικές μυρωδιές από τα παραδοσιακά γλυκά, όπως τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, ερεθίζουν τη φαντασία των παιδιών που αφήνονται ελεύθερα να γευτούν και να απολαύσουν αυτή την πανέμορφη γιορτή. Φαντάζονται τον Άγιο Βασίλη να καταφτάνει με το έλκηθρό του, έστω και την τελευταία στιγμή, για να τους αφήσει το δώρο που περιμένουν  με τόση λαχτάρα.

Είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε αυτή την επιθυμία του παιδιού να γιορτάσει, γιατί, μόνο αν κάποιος γιορτάζει, μαθαίνει να τιμά τον εαυτό του, να χαίρεται, να μοιράζεται τη χαρά του με άλλους ανθρώπους και να απολαμβάνει το κάθε τι.

10+1 απλοί τρόποι για να μάθουμε στο παιδί μας τη σημασία της γιορτής

1. Συνηθίστε το παιδί να γιορτάζει την ονομαστική του γιορτή και τα γενέθλιά του.
2. Συνηθίστε κι εσείς να γιορτάζετε τα γενέθλια και την ονομαστική σας γιορτή και για να λειτουργείτε ως πρότυπο.
3. Καθιερώστε τις «οικογενειακές σας τελετές» για κάθε εθνική ή θρησκευτική γιορτή. Για παράδειγμα, μια τέτοια τελετή μπορεί να είναι το στρώσιμο του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, η προετοιμασία και το μαγείρεμα της γαλοπούλας στα αστικά κέντρα ή του γουρουνόπουλου στα χωριά κ.ά.
4. Αφήστε το παιδί ελεύθερο να σκεφτεί και να αποφασίσει πώς θέλει να γιορτάσει και ποιους θέλει να καλέσει στο πάρτυ του.
5. Προτείνετε στο παιδί να φτιάχνετε μαζί χειροποίητα συμβολικά δώρα που θα τα προσφέρει σε όσους γιορτάζουν ή θα έρθουν στη δική του γιορτή.
6. Φροντίστε να συμμετέχετε τόσο σε γιορτές φίλων και συγγενών σας όσο και σε συλλογικές γιορτές. Για παράδειγμα, στη γιορτή που διοργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού σας. Αξιοποιώντας την ευκαιρία να γιορτάζουμε με όλες τις αφορμές, θα γιορτάζουμε όλο το χρόνο.
7. Αναζητήστε τη σημασία της κάθε γιορτής και συζητήστε τη με το παιδί σας. Ας πούμε τι νόημα έχουν τα γενέθλια.
8. Αφιερώστε χρόνο για να παίξετε ή να μιλήσετε με το παιδί σας μέσα στις γιορτές.
9. Ακολουθήστε τη γιορτινή διάθεση των παιδιών και για λίγο αφεθείτε και γίνετε κι εσείς «παιδιά»! Ζήστε τα όλα σαν να είναι η πρώτη φορά!
10. Πρωτοτυπήστε! Κάντε την κάθε γιορτή μοναδική! Έτσι, κάθε φορά θα είναι ξεχωριστή, μια καινούργια ανάμνηση.
10 +1. Κάθε γιορτή είναι μια αφορμή και αιτία για να γιορτάζουμε τη ζωή! Είναι σημαντικό να τιμάμε τη ζωή!  Όπως κι αν είναι! Γιατί μόνον έτσι μπορεί να γίνει καλύτερη!
Καλές γιορτές!

πηγή: Natura Nrg τεύχος 34

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης