GreenΤο Πάρκο Τρίτση γίνεται σημείο συνάντησης

Το Πάρκο Τρίτση γίνεται σημείο συνάντησης

Έξι τεχνητές λίμνες, ένα δάσος, ελαιόδεντρα, φιστικιές και αμυγδαλιές ελεύθεροι χώροι, μία εκκλησία έργο του γνωστού αρχιτέκτονα Πικιώνη, πλούσια χλωρίδα. Είναι ένα σύμπαν από μόνο του, απέχει μόλις μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και προσελκύει καθημερινά, εκατοντάδες επισκέπτες.

♦Από τον Δημήτρη Σταθόπουλο

Βρισκόμαστε στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον, που από την ίδρυσή του έχει έντονο το περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό πρόσημο και συμβάλλει σημαντικά στην παρουσία ελεύθερου χώρου μέσα στον αστικό ιστό.

Το Πάρκο Τρίτση γίνεται σημείο συνάντησης

Είναι Τρίτη πρωί, αρχές Μαρτίου, και περνάμε την κεντρική πύλη, την είσοδο Μουστακλή, αφήνοντας το αυτοκίνητο στο ελεύθερο parking που βρίσκεται εκεί. Περπατώντας λίγα μέτρα έχουμε ήδη μπει για τα καλά στο καταπράσινο και με άνετους χώρους πάρκο. Σε ένα καλά οργανωμένο υπαίθριο γυμναστήριο, αρκετοί είναι αυτοί που συνδυάζουν πιθανώς το τρέξιμο ή το περπάτημα με κάποιες ασκήσεις. Δεκάδες άλλοι, οικογένειες με παιδιά, ζευγάρια, κάποιοι μόνοι τους περπατούν ακούγοντας μουσική, ή συζητώντας. Κοιτάζω γύρω μου και συνειδητοποιώ ότι βρίσκομαι σε μία άλλη πραγματικότητα, την οποία τη συνάντησα κάνοντας μία μικρή μόνο παράκαμψη από την κεντρική οδό Δημοκρατίας.

Το Πάρκο Τρίτση γίνεται σημείο συνάντησης

Ανδρέας Λεωτσάκος: Δεν εφησυχάζουμε!

Ανδρέας ΛεωτσάκοςΟ χρόνος μέσα στο πάρκο περνάει γρήγορα, οι εναλλαγές είναι πολλές, ενώ την ίδια στιγμή το πράσινο και ο διαφορετικός ρυθμός σε κάνει να ηρεμήσεις, παίρνοντας μία βαθιά ανάσα, κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα. Σε λίγο, σε μία προσπάθεια να αποκρυπτογραφήσουμε την πορεία του πάρκου και τους σχεδιασμούς που υπάρχουν για αυτό, θα συναντηθούμε με τον υπεύθυνο αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών, κ. Ανδρέα Λεωτσάκο. Πράγματι συνεπείς στο ραντεβού, βρισκόμαστε μπροστά στη μεγάλη λίμνη του Πάρκου, την Κηφισίδα, και μετά τις πρώτες κουβέντες, αναφερόμαστε στη σημασία του Πάρκου, αλλά και στα μελλοντικά σχέδια.

«Το ότι υλοποιήσαμε αρκετά έργα και δώσαμε λύσεις που ταλάνιζαν το Πάρκο εδώ και χρόνια, δε σημαίνει ότι εφησυχάζουμε.

Με τα περιβαλλοντικά δεδομένα που καλείται να αντιμετωπίσει η παγκόσμια κοινότητα, έτσι και εμείς καλούμαστε με τη σειρά μας να λάβουμε μέρος στην αντιμετώπισή τους σε ένα πιο τοπικό επίπεδο. Επομένως, στα άμεσα σχέδιά μας ανήκουν εφαρμογές και δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την κυκλική οικονομία, τη βιωσιμότητα, την αειφορία, την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση, την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και την ελεύθερη και απρόσκοπτη προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες και γενικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων, όπως των ηλικιωμένων ή γονέων με παιδικό καροτσάκι. Στόχος είναι να γίνει πράξη το σύνθημά μας «Η κανονικότητα μέσα από τη διαφορετικότητα» μέσα από το συνταίριασμα της φύσης και του ανθρώπου. Το έχουμε όλοι ανάγκη στις μέρες μας και το Πάρκο είναι πρόσφορο περιβάλλον για αυτό.»

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του κυρίου Ανδρεα Λεωτσάκου

Ένα εκκλησάκι σχεδιασμένο από τον Πικιώνη

Το Πάρκο Τρίτση γίνεται σημείο συνάντησηςΜιλώντας, ταυτόχρονα περπατάμε προς την εκκλησία του Αποστόλου Παύλου, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του Πάρκου, και κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του `50, από τον αρχιτέκτονα Κουτσογιάννη και σε συνεργασία του με τον πρωτοπόρο για την εποχή αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. Πράγματι πρόκειται για μια μοναδικής ομορφιάς εκκλησία, πλήρως ενταγμένη στο περιβάλλον, η οποία διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση και όπως μας πληροφορεί η κυρία Μίνα Χατζηαθανασίου, γενική διευθύντρια του Φορέα Διαχείρισης, σε αυτό το μοναδικό σκηνικό, πραγματοποιούνται πολλοί γάμοι και βαπτίσεις.

Το Πάρκο Τρίτση γίνεται σημείο συνάντησης

1200 στρέμματα πάρκου

Συνεχίζουμε και μέσα σε αυτά τα 1200 στρέμματα του πάρκου, βρίσκουμε συνεχώς νέα σημεία, αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους, έχοντας όμως ένα κοινό άξονα που δεν είναι άλλος από τη βιωσιμότητα. Αναφερθήκαμε νωρίτερα στα μελλοντικά σχέδια ωστόσο έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες είναι οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα ώστε το Πάρκο, να αποτελέσει ξανά σημείο συνάντησης. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Λεωτσάκος σημειώνει: «…αναλάβαμε το Πάρκο Τρίτση από την αρχή του έτους 2020, και ήδη τέσσερις μήνες μετά, εξασφαλίσαμε την ασφάλεια των επισκεπτών, τόσο με επισκευές στην περίφραξη του Πάρκου, όσο και με την 24ωρη φύλαξή του από ιδιωτική εταιρία. Στη συνέχεια, ασχοληθήκαμε με την υδροδότηση των λιμνών του, από τους πρώτους κιόλας μήνες, ενεργοποιήθηκαν πέντε σημεία υδροληψίας, τα οποία ήταν ανενεργά, με άμεσο αποτέλεσμα την επάρκεια του υδάτινου στοιχείου την πρώτη καλοκαιρινή περίοδο.

Έπειτα, μετά από Προγραμματική Σύμβαση με το Δήμο Ιλίου, υδροδοτήσαμε το Πάρκο με 1.000 κυβικά νερό ημερησίως. Ολοκληρώσαμε σε διάστημα 5 μηνών, σημαντικά έργα στεγανοποίησης, τόσο στη λίμνη όσο και στο κανάλι, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και ενεργοποιήσαμε όλες τις γεωτρήσεις, που είχαν τεθεί σε αχρηστία τα προηγούμενα έτη.

Το Πάρκο Τρίτση γίνεται σημείο συνάντησης

Έχουν ήδη αποκατασταθεί όλες οι βλάβες των φωτιστικών ιστών, με αποτέλεσμα πλέον το Πάρκο να είναι φωτεινό και οι πολίτες να απολαμβάνουν την περιήγησή τους με ασφάλεια και κατά τη βραδινή επίσκεψή τους. Περαιτέρω, υπάρχει εργολαβία σε ισχύ συντήρησης του ηλεκτρολογικού δικτύου, και έτσι αποκαθίστανται άμεσα όλες οι τυχόν βλάβες που προκύπτουν. Επιπλέον, προγραμματίζεται η βιοκλιματική ανάπλαση της κεντρικής διαδρομής του Πάρκου, περί τα 2 χλμ., κατά μήκος της οποίας θα τοποθετηθούν νέοι ιστοί φωτισμού με «έξυπνη τεχνολογία» και ενιαίο αισθητικό αποτέλεσμα και συνεπώς θα μεταφερθούν οι υπάρχοντες ιστοί σε τμήματα του Πάρκου που μέχρι σήμερα ήταν σκοτεινά, και θα εμπλουτιστεί το υπόλοιπο Πάρκο με τους υπάρχοντες ιστούς φωτισμού.»

Το Πάρκο Τρίτση

Λίγες ημέρες μετά από αυτή τη συνάντηση, πέρασα ξανά από το Πάρκο. Αισθάνθηκα ότι αποτελεί μία ανάσα, που έστω και για λίγο μας κάνει να βγαίνουμε από την πίεση της καθημερινότητας. Είδα γύρω μου ανθρώπους που το έχουν εντάξει στην δική τους ρουτίνα. Οι βελτιώσεις και οι αναβαθμίσεις το φέρνουν ξανά στο προσκήνιο.

Πηγή: Naturanrg126owww.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code