ΨυχολογίαΤο πέρασμα

Το πέρασμα

Το θεραπευτικό σύστημα που ανέπτυξε ο Μάρτιν Μπρόφμαν συνδυάζει αριστοτεχνικά τη δυτική ψυχολογία με τις ανατολικές φιλοσοφίες. Η καινοτόμος δουλειά του για τα τσάκρα και τη σύνδεσή τους με το νου και το σώμα μάς επιτρέπει να δούμε το ανθρώπινο σώμα σαν χάρτη της συνειδητότητας.
Στο βιβλίο «Όλα Μπορούν να Θεραπευτούν» βλέπουμε ότι η κατάσταση του φυσικού σώματος αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις και τη ζωή μας.

του Μάρτιν Μπρόφμαν

Κάθε τσάκρα μοιάζει με ένα φακό μέσα από τον οποίο επιλέγουμε να ερμηνεύουμε όσα συμβαίνουν στον εξωτερικό κόσμο. Πάντα έχουμε την επιλογή να τα ερμηνεύσουμε μέσα από το φίλτρο της Ασφάλειας, της Αίσθησης, της Ελευθερίας, της Δύναμης, της Αγάπης, της Έκφρασης ή της Αφθονίας, του Πνεύματος, της Ενότητας.
Όταν κοιτάζουμε μέσα από ένα συγκεκριμένο φίλτρο ή τσάκρα, είναι σαν να βρισκόμαστε μέσα σε μία φούσκα που χρωματίζεται από αυτό το φίλτρο και όλες οι πληροφορίες που φτάνουν στη συνείδησή μας έρχονται φιλτραρισμένες μέσα από αυτό. Παίρνουμε μάλιστα ως δεδομένο ότι όλα όσα αντιλαμβανόμαστε είναι το ίδιο αληθινά για όλους. Καθώς όμως τα κίνητρά μας αλλάζουν, το ίδιο συμβαίνει και με τα φίλτρα μας. Όταν  για παράδειγμα το κίνητρό μας είναι η Αίσθηση, όσα συμβαίνουν στον εξωτερικό κόσμο έχουν διαφορετικό νόημα για μας από ό,τι αν φιλτράρονταν μέσα από το φίλτρο της Ασφαλείας. Γι’ αυτό πολλές φορές μόλις ικανοποιηθεί η επιθυμία μας για Αίσθηση, συνειδητοποιούμε με έκπληξη πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζουμε τα πράγματα το επόμενο πρωί.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, αλλάζουμε τσάκρα και κοιτάζουμε μέσα από διαφορετικά φίλτρα ανάλογα με το κίνητρο της κάθε στιγμής. Παρ’ όλα αυτά, ένα από τα τσάκρα θεωρείται το σπίτι μας. Το επιλέγουμε με βάση την πρωταρχική κινητήρια δύναμη σε μία συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μας. Είναι ουσιαστικά ο λόγος για τον οποίο κάνουμε τα περισσότερα πράγματα. Από το σπίτι μας όμως, μπορούμε να ταξιδέψουμε σε άλλα τσάκρα ανάλογα με τα κίνητρα της δεδομένης στιγμής, και έπειτα να επιστρέψουμε και πάλι σε αυτό, εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται κατά κύριο λόγο η κατάσταση της συνείδησής μας, όταν δεν συμβαίνει κάτι για να αποσπάσει την προσοχή μας αλλού.
Όταν αποφασίσουμε ωστόσο να αλλάξουμε την πρωταρχική κινητήρια δύναμη στη ζωή μας, τότε αλλάζουμε σπίτι (κατάσταση συνείδησης). Αυτό συνεπάγεται πάντα μία θεμελιώδη αλλαγή στις αντιλήψεις μας. Μία ιδιαίτερα μεγάλη μετάβαση αποτελεί η μετακίνηση από το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος (Κίτρινο Τσάκρα) στο τσάκρα της καρδιάς (Πράσινο Τσάκρα). Αν θεωρήσουμε ότι τα τσάκρα αντανακλούν μία ανθρώπινη εξέλιξη, τότε αυτές είναι δύο περιοχές που πρέπει να διαβούμε στην πορεία της ανάπτυξής μας. Η μετάβαση μπορεί να είναι δύσκολη ή ομαλή, ανάλογα με τις αντιλήψεις μας.

Η πνευματική μας επανάσταση

Στο πέρασμα από το Κίτρινο στο Πράσινο Τσάκρα, βιώνει κανείς αντιληπτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για να του ανοίξουν τον δρόμο σε πιο καθαρές αντιλήψεις της αγάπης. Όποιος αποφασίσει να κάνει αυτή τη μετάβαση, θα χρειαστεί χρόνο έτσι ώστε όλες οι αντιλήψεις του να εναρμονιστούν με την απόφασή του να εξελιχθεί. Στο διάστημα αυτό, όσα συμβαίνουν στη ζωή του θα μοιάζουν να ξεφεύγουν όλο και περισσότερο από τον έλεγχό του. Θα νομίζει ότι ο κόσμος φτάνει στο τέλος του και ότι πλησιάζει η απόλυτη καταστροφή, μέχρι να περάσει ο ίδιος από τη φάση της ανάγκης για έλεγχο σε αυτήν της αποδοχής. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σοκ, είτε σωματικό είτε συναισθηματικό. Και ειδικά όταν είναι συναισθηματικό, είναι πολύ ισχυρό και βιώνεται ως ένας πνευματικός κλονισμός.
Αυτό που είναι καλύτερο εν προκειμένω, είναι να ενθαρρύνει κανείς το συγκεκριμένο άτομο να εστιάσει την προσοχή του στις νέες αντιλήψεις που θα τον κάνουν να αισθανθεί καλύτερα. Τότε αυτή η πνευματική διαδικασία θα μοιάζει περισσότερο με επανάσταση παρά με κλονισμό. Έπειτα, κοιτάζοντας τη ζωή από μία νέα οπτική γωνία, θα μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι οι δυσκολίες ήταν το αποτέλεσμα του βαθμού στον οποίο ήθελε να ελέγχει τις καταστάσεις. Θα αντιληφθεί ότι με αυτόν τον τρόπο προκαλούσε δυσφορία και πόνο στον εαυτό του. Θα καταφέρει να συμπονέσει τον εαυτό του και δεν θα αισθάνεται πια την ανάγκη να υπερασπίζεται έναν τρόπο ζωής που δεν του ταίριαζε και που πλέον δεν υπάρχει.

Η αναγέννηση στη ζωή μας

Σε πιο ακραία παραδείγματα δύσκολης μετάβασης, μπορεί να αισθανθεί κανείς σαν να πεθαίνει. Αν και το συναίσθημα αυτό είναι αληθινό, δεν υπάρχει φυσικά κανένας κίνδυνος θνησιμότητας. Είναι απλώς μία διαδικασία που πραγματοποιείται σε επίπεδο συνείδησης. Το συγκεκριμένο άτομο έχει ταυτίσει το είναι του με έναν συγκεκριμένο τρόπο ύπαρξης, αν και την ίδια στιγμή επιθυμεί να δει τα πράγματα από μια διαφορετική σκοπιά. Για να αποκτήσουν όμως νέο νόημα τα πράγματα, θα πρέπει να πάψουν να έχουν το παλιό και άρα αυτό ακριβώς το παλιό νόημα πρέπει να πεθάνει.
Η διαδικασία αυτή μοιάζει σαν μία μετάβαση από μία πραγματικότητα σε μία άλλη. Όταν ξεκινάει η μεταπήδηση από τη μία στην άλλη, τότε τα πράγματα έχουν χάσει πια το παλιό τους νόημα, αλλά δεν έχουν αποκτήσει ακόμα και το νέο. Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, επικρατεί χάος και σύγχυση στις αντιλήψεις. Στόχος είναι να αναγνωρίσει κανείς αυτή τη διαδικασία ως ένα πέρασμα και να εστιάσει τις αντιλήψεις του στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Τότε οι καταστάσεις θα αρχίζουν να βγάζουν νόημα, αλλά με εντελώς διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τον παλιό. Και τότε η όλη διαδικασία δεν θα θυμίζει θάνατο, αλλά αναγέννηση.

Πηγή: NaturaNrg #26

Sas-endiaferei_arrow

Γιατί δεν κρατάει η ευχαρίστηση;

Αγαπώ αυτό που είμαι + μετά αυτό που φαίνομαι!

Αναγνωρίζοντας τη θηλυκή μας πλευρά

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης