ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΤο ταξίδι της χοληστερόλης στο σώμα μας!

Το ταξίδι της χοληστερόλης στο σώμα μας!

Η ίδια η χοληστερόλη δεν είναι κακή. Το σώμα μας χρειάζεται χοληστερόλη για να συνθέσει τις ορμόνες, τη βιταμίνη D και τα πεπτικά υγρά. Η χοληστερόλη βοηθά επίσης τα όργανά μας να λειτουργούν σωστά. Αυτή είναι η καλή πλευρά, ας δούμε όμως και την κακή!

♦ της Μαρίας Γκέκα

Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία που βρίσκεται στο αίμα μας και στα κύτταρά μας. Το ήπαρ παράγει το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης (τα 2/3) στο σώμα μας. Το υπόλοιπο προέρχεται από τις τροφές  που τρώμε.

Ο οργανισμός μας τη χρησιμοποιεί ως  δομικό υλικό, δηλαδή τη χρειάζεται για να φτιάξει τις μεμβράνες των κυττάρων του. Είναι απαραίτητη ακόμα και για τη σύνθεση ορισμένων ορμονών, όπως είναι η κορτιζόνη, τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη.

Ένας άνθρωπος για να ζήσει πρέπει υποχρεωτικά να έχει στον οργανισμό του χοληστερόλη. Η χοληστερόλη δεν κυκλοφορεί ελεύθερη στο αίμα, αλλά μεταφέρεται μέσω ειδικών πρωτεϊνών, οι οποίες ονομάζονται λιποπρωτεΐνες. Οι λιποπρωτεΐνες είναι οι ίδιες συνδυασμοί λιπών και πρωτεϊνών.

Η χοληστερίνη υπάρχει σε δύο μορφές

Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) είναι το «κακό», ανθυγιεινό είδος χοληστερόλης. Η χοληστερόλη LDL μπορεί να δημιουργηθεί στις αρτηρίες και να σχηματίσει λιπαρές κηρώδεις καταθέσεις που ονομάζονται πλάκες.

Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) είναι το «καλό», υγιές είδος χοληστερόλης. Μεταφέρει το πλεόνασμα χοληστερόλης από τις αρτηρίες στο ήπαρ, το οποίο με τη σειρά του το φιλτραρει και το αποβάλλει από το σώμα.

Ωστόσο, η υπερβολική χοληστερόλη LDL είναι ένα πρόβλημα. Η υψηλή LDL χοληστερόλη με την πάροδο του χρόνου μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες μας, να συμβάλει στην καρδιακή νόσο και να αυξήσει τον κίνδυνο για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Η πρόληψη με τη διατροφή και την άσκηση, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι τακτικές επισκέψεις στο γιατρό θα βοηθήσουν αποτελεσματικά στη μείωση των επιπλοκών που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

⇒  Ρίξτε τη χοληστερίνη σε 6 εβδομάδες

Καρδιαγγειακό και κυκλοφορικό σύστημα

Όταν έχετε υπερβολική χοληστερόλη LDL στο σώμα, μπορεί να φράξει τις αρτηρίες. Δημιουργείται ένα είδος πλάκας στο εσωτερικό των στεφανιαίων (καρδιακών) αρτηριών, η οποία φτιάχνεται από χοληστερόλη, λίπος, ασβέστιο και άλλες ουσίες, που περιέχονται στο αίμα. Όταν η πλάκα αυτή δημιουργηθεί στις αρτηρίες, αυτό σημαίνει, ότι ο ασθενής πάσχει από αθηροσκλήρωση.

Η συσσώρευση πλακών στις στεφανιαίες αρτηρίες μπορεί να διαταράξει τη ροή του πλούσιου σε οξυγόνο αίματος στον καρδιακό μυ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος που ονομάζεται στηθάγχη. Η στηθάγχη δεν είναι καρδιακή προσβολή, αλλά είναι μια προσωρινή διακοπή της ροής του αίματος. Πρόκειται για προειδοποίηση ότι κινδυνεύετε για καρδιακή προσβολή. Ένα κομμάτι πλάκας μπορεί τελικά να σπάσει και να σχηματίσει ένα θρόμβο ή η αρτηρία μπορεί να συνεχίσει να γίνεται στενότερη που μπορεί να εμποδίσει πλήρως τη ροή του αίματος στην καρδιά, οδηγώντας σε καρδιακή προσβολή. Εάν αυτή η διαδικασία συμβαίνει στις αρτηρίες που πηγαίνουν στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η πλάκα μπορεί επίσης να εμποδίσει τη ροή του αίματος στις αρτηρίες που παρέχουν αίμα στο εντερικό σας σύστημα και στα πόδια. Αυτό ονομάζεται περιφερική αρτηριακή νόσος (ΠΑΝ).

Ενδοκρινικό σύστημα

Οι αδένες που παράγουν τις ορμόνες του οργανισμού μας χρησιμοποιούν τη χοληστερόλη για να παράξουν ορμόνες όπως τα οιστρογόνο, την τεστοστερόνη και την κορτιζόλη. Οι ορμόνες μπορούν επίσης να έχουν επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης του σώματός μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μιας γυναίκας, τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης επίσης ανεβαίνουν και τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης μειώνονται. Αυτό μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο ο κίνδυνος μιας γυναίκας για καρδιακή νόσο αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση, όταν μειώνονται τα επίπεδα οιστρογόνων.

Η μειωμένη παραγωγή θυρεοειδούς ορμόνης (υποθυρεοειδισμός) οδηγεί σε αύξηση της ολικής και της LDL χοληστερόλης. Η υπερβολική θυρεοειδική ορμόνη (υπερθυρεοειδισμός) έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Η θεραπεία στέρησης ανδρογόνων, η οποία μειώνει τα επίπεδα των αρσενικών ορμονών για να σταματήσει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Μια ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

Νευρικό σύστημα

Η χοληστερόλη είναι ένα ουσιαστικό συστατικό και του ανθρώπινου εγκεφάλου. Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλος περιέχει περίπου το 25% της συνολικής ποσότητας χοληστερόλης στο σώμα. Αυτό το λίπος είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την προστασία των νευρικών κυττάρων, που επιτρέπουν στον εγκέφαλο να επικοινωνεί με το υπόλοιπο σώμα.

Ενώ χρειάζεστε κάποια χοληστερόλη για να λειτουργήσει ο βέλτιστος εγκέφαλός σας, πάρα πολύ από αυτό μπορεί να είναι καταστρεπτικό. Η υπερβολική χοληστερόλη στις αρτηρίες μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικά επεισόδια – μια διακοπή της ροής του αίματος που μπορεί να βλάψει μέρη του εγκεφάλου, οδηγώντας σε απώλεια μνήμης, κίνηση, δυσκολία στην κατάποση και ομιλία και άλλες λειτουργίες.

Η υψηλή χοληστερόλη αίματος από μόνη της έχει εμπλακεί στην απώλεια της μνήμης και της ψυχικής λειτουργίας. Η υψηλή χοληστερόλη αίματος μπορεί να επιταχύνει τον σχηματισμό β-αμυλοειδών πλακών, τις κολλώδεις πρωτεϊνικές αποθέσεις που βλάπτουν τον εγκέφαλο σε άτομα με νόσο του Alzheimer.

Πεπτικό σύστημα

Στο πεπτικό σύστημα, η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για την παραγωγή χολής – μια ουσία που βοηθά το σώμα μας να διασπά τα τρόφιμα και να απορροφά θρεπτικά συστατικά στα έντερα. Αλλά εάν έχετε υπερβολική χοληστερόλη στη χολή σας, το πλεόνασμα σχηματίζεται σε κρυστάλλους και στη συνέχεια σκληρές πέτρες στη χοληδόχο κύστη. Οι χολόλιθοι μπορεί να είναι πολύ επώδυνοι.

Η παρακολούθηση του επιπέδου χοληστερόλης με τις συνιστώμενες εξετάσεις αίματος και η μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις θα συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής σας.

 

Ποιοι έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπερχοληστερολαιμίας;

Πέρα από τα συμπτώματα, είναι ιδιαίτερα ουσιώδες για την υγεία σας να γνωρίζετε εάν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, ώστε να είστε υποψιασμένοι και να ελέγχετε τις τιμές σας. Οι πιθανότητες λοιπόν να έχετε αυξημένη χοληστερόλη είναι μεγαλύτερες εάν:

Είστε άνδρας

Οι γυναίκες είναι προστατευμένες κατά την αναπαραγωγική ηλικία, λόγω των ορμονών τους. Από τη στιγμή που θα μπουν στην εμμηνόπαυση έχουν τις ίδιες πλέον πιθανότητες με τους άντρες.

Είστε ηλικιωμένη/ ος

Όσο αυξάνει η ηλικία, αυξάνουν και τα επίπεδα της χοληστερίνης.

Έχετε οικογενειακό ιστορικό

Εάν έχετε συγγενικό σας πρόσωπο, με συγγένεια α’ βαθμού, που έχει αυξημένη χοληστερίνη (υπερχοληστερολαιμία) τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε και εσείς αυξημένα επίπεδα.

Πάσχετε από κάποιο νόσημα

Πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη, υποθυροειδισμό, ηπατική ή νεφρική δυσλειτουργία, αυξάνουν οι πιθανότητες να έχετε αυξημένη χοληστερίνη.

Έχετε αυξημένο βάρος

Η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένες τιμές «κακής» LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Ακολουθείτε διατροφή πλούσια σε κορεσμένα και trans λιπαρά

Η διατροφή σας είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά (κόκκινο κρέας και παράγωγά του, όπως τα αλλαντικά) ή trans λιπαρά (τηγανιτά, σφολιατοειδή).

Κάνετε χρήση κάποιων φαρμάκων

Λαμβάνετε ως φαρμακευτική αγωγή διουρητικά ή κορτικοστεροειδή.

Καπνίζετε

Το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα της «καλής» HDL χληστερόλης, η οποία είναι καρδιοπροστατευτική.

Κάνετε καθιστική ζωή

Η έλλειψη άσκησης σχετίζεται με αυξημένο σωματικό βάρος και αυξημένα επίπεδα «κακής» LDL χοληστερόλης.

Πηγή: naturanrg.gr, natura nrg # 102

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code